Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 139
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
poseban ukop

Pronašli neobičan grob iz 17. stoljeća u Poljskoj: Zbog jednog detalja proširila se priča o vampirima

Bone finds at medieval execution site
Foto: Heiko Rebsch/DPA
1/3
05.09.2022.
u 14:53

Strah od vampira počeo se širiti istočnom Europom u 11. stoljeću. Ubrzo nakon, započeli su razni rituali koji su trebali spriječiti mrtve da se pretvore u krvožedna čudovišta.

Na poljskom groblju iz 17. stoljeća pronađen je kostur žene za koju su njeni suvremenici vjerovali da je vampir. Znanstvenici su to zaključili iz specifičnog ukopa koji je dobila. Iznad njenog vrata postavljen je srp, koji ju je trebao spriječiti u tome da ustane iz mrtvih.

Iskop je vodio profesor Dariusz Poliński sa Sveučilišta Nikola Kopernik. On je rekao da je kostur žene pronađen sa svilenom kapom na glavi i istaknutim prednjim zubom. "Srp nije bio položen pored nje već postavljen na takav način da bi, u slučaju da je pokojnica pokušala ustati, prerezao njen vrat, ili ga barem ozlijedio" objasnio je Poliński, a prenosi Business Insider

Strah od vampira počeo se širiti istočnom Europom u 11. stoljeću. Ubrzo nakon, započeli su razni rituali koji su trebali spriječiti mrtve da se pretvore u krvožedna čudovišta. "Neke od metoda uključivale su odrubljivanje glave, okretanje preminule osobe na prsa kako bi kopala dublje u zemlju a ne prema površini, spaljivanje tijela ili pak mlaćenje tijela kamenjem" nabrojao je Poliński. Do 17. stoljeća ovi su se rituali ustalili u Poljskoj kao metode sprečavanja epidemije vampira.

Potencijalne vampire često se pokapalo i s metalnom šipkom zabijenom u tijelo, no ostaci u Poljskoj pronađeni su sa srpom preko vrata i palcem lijeve noge lokotom zaključanim za lijes. Poliński smatra kako je taj lokot simbolizirao "zatvaranje jednog stadija i nemogućnost povratka". 

VIDEO: Britanka putovala vlakom od Zagreba i oduševila se! "Čini se da ja živim u nekoj drugoj Hrvatskoj", čudili su se brojni Hrvati

Komentara 1

Avatar transdanubier
transdanubier
16:52 05.09.2022.

to nije srp nego kosa! jadna ženica što je sve morala pretrpjeti zbog praznovjerja u katoličkoj poljskoj!

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije