Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 44
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
milanović u splitu:

'U ozbiljnoj državi sukobom interesa bave se policija i sudovi'

Zoran Milanović, Split (1)
Foto: Ivana Ivanović/Pixsell
1/3
11.12.2012.
u 14:20

Hrvatska euro neće uvesti ni za godinu-dvije. Pelješki most – da, ali novcem Europske unije, kazao je premijer studentima u Splitu.

– Sukob interesa nije kazneno djelo, ali može to postati. Zato govorimo o prevenciji sukoba interesa – rekao je premijer Zoran Milanović na susretu sa splitskim studentima Pravnog fakulteta, kojima je govorio o ulasku Hrvatske u Europsku uniju. 

– O tome smo razgovarali u poglavlju 23, to je bio uvjet za Hrvatsku. Morali smo prije godinu i pol usvojiti zakon koji je Povjerenstvu za sprečavanje sukoba interesa dalo previše ovlasti. Ustavni sud ga je srušio i sada Vlada provodi taj krnji zakon koji je neprovediv – rekao je Milanović i dodao da se tim stvarima u ozbiljnoj državi bave policija i sudovi.

Europska unija reorganizirat će velik dio našeg života i gospodarskih aktivnosti, međutim građansko i kazneno pravo ostaje naše, temeljne odrednice određujemo mi – rekao je premijer Zoran Milanović na predavanju "Uloga Vlade RH u procesu priključivanja EU i usvajanja pravne stečevine EU" koje je održao studentima Pravnog fakulteta u Splitu.

Euro ne tako skoro

– Zbog financijske krize koja potresa Europu taj koncept suverenosti nezaustavljivo ide prema bankarskoj uniji. Ozbiljno se ide na nadnacionalnu europsku silu koja će kontrolirati banke nakon što su mnoge države na tome pale – nastavio je Milanović. Rekao je da je EU uveo zajedničku valutu, a države posuđeni novac troše kako hoće do trenutka kada nisu u stanju vraćati kredite ni dati jamstva zbog čega se ide na "supernacionalne" kontrole. Rekao je da s uvođenjem eura trebamo biti oprezni.

– Hrvatski ulazak u euro neće biti sutra, ni za godinu-dvije – rekao je Milanović ističući da naš uspjeh ovisi o nama.

– Mala smo država. Ne možemo imati 20 sveučilišta i sedam bolnica u zemlji gdje smo svi na dva sata razdaljine. Ovogodišnji proračun za znanost je slab, treba ga povećati – rekao je Milanović i naglasio da su proračun za 2013. godinu linearno rezali, što nije odgovorna politika.

– Išli smo na ziherašku filozofiju i svima jednako uzeli, osim Ministarstvu obrane jer vojnici nemaju ni za toplu vodu. Postavit ćemo prioritete i mijenjati stvari – najavio je Milanović, koji kaže da imamo prevelike razlike za tako malu zemlju.

Hrvati u BiH jednakopravni državljani EU

Odgovarajući na pitanja studenata, rekao je da je MOL dionice Ine legalno kupio na burzi, što nitko ne osporava, ali u slučaju pravomoćne presude, Hrvatska će pokrenuti pitanja ugovora o odnosu dioničara u Ini. Naglasio je da su nam odnosi s mađarskom iznimno dobri. Najavio je da će se zalagati za gradnju pelješkog mosta i to europskim sredstvima te modernizaciju pruge Zagreb – Skradnik, a dalje, do Rijeke, popravak stare pruge.

Rekao je da će 500.000 Hrvata u BiH biti jednakopravni državljani EU kao i ostali, a studentima je odgovorio kako nema načina da se zaustave mladi stručni ljudi koji žele otići iz zemlje, izuzevši ostvarivanja uvjeta da im ovdje bude bolje.

– Moj je cilj do kraja mandata da Hrvatska po kriterijima Svjetske banke napreduje za 10-ak mjesta – poručio je Milanović.

Nakon susreta sa splitskim studentima, premijer Milanović vratio se u Zagreb.

Ključne riječi

Komentara 8

OB
-obrisani-
15:46 11.12.2012.

Postovani! Milanović: svima se linearno rezalo... * Znaci i Vladi i Saboru????? Lijep pozdrav!

SE
sestrićna
15:53 11.12.2012.

običan filozof koji riječima pokušava pokrit nedjelotvornost..

Avatar MK
MK
15:33 11.12.2012.

Milanović: svima se linearno rezalo... ...znaci nema tu puno pameti u proracunu za sljedecu godinu. To je onda mogao i napraviti osnovoskolac iz trecega razreda koj zna zbrajati, dijeliti i mnoziti - i najbitnije "oduzimati"!

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije