Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 154
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Sanacija štete

U Otvorenom o potresu: Obnova Zagreba sigurno će trajati desetljećima

Otvoreno
Foto: Screenshot HRT
20.04.2020.
u 23:43

Povjesničar umjetnosti Dragan Damjanović smatra kako će najveći problem biti obnova Zagrebačke katedrale, ali da se ne smije zaboraviti ni Mirogoj

Obnova Zagreba nakon potresa sigurno će trajati desetljećima, što ovisi i o dostupnim financijskim sredstvima, rekao je povjesničar umjetnosti Dragan Damjanović večeras u HRT-ovoj emisiji Otvoreno.

Smatra kako će najveći problem biti obnova Zagrebačke katedrale, ali da se ne smije zaboraviti ni Mirogoj koji je lociran puno bliže epicentru, a bio je zapušten i prije potresa.

– Generalno je vapio za obnovom i prije nego što se ovo dogodilo i sada je to došlo na naplatu, on je jako stradao – rekao je Damjanović, dodajući da će objava Mirogoja možda stajati i više od katedrale.

– Štete su enormne i teško je procijeniti što će najviše stajati, što će najviše trajati, ali moramo računati da se jako puno sredstava treba uložiti – dodao je.

Ministrica kulture Nina Obuljen Koržinek rekla je da su već 22. ožujka imali prvi radni sastanak na kojem su se dogovorili da se Ministarstvo maksimalno uključi u sve poslove oko obnove.

VIDEO Damir Homolak o posljedicama potresa - Kupola na zgradi na križanju Frankopanske i Ilice prijeti urušavanjem

– To je prvi korak kako bismo utvrdili stanje, nakon čega ćemo ići s procjenom, a nakon toga će se moći donijeti projekt obnove – rekla je ministrica i dodala da su se javili mnogi kolege koji su radili i na potresima poput dubrovačkog ili stonskog, kao i oni koji su radili popis ratnih šteta.

Arhitekt Alan Braun rekao je da mu se čini kako imamo kvalitetnu zakonsku podlogu za obnovu kulturnih dobara te vrlo dobrih primjera uspješnih obnova koje su puno bolje podnijele potres.

– Zakon treba ići u smjeru da formira tijelo koje bi vodilo tu za obnovu, njeno financiranje, što je ključno, i metodologiju – rekao je.

Ključne riječi

Komentara 10

Avatar links
links
06:44 21.04.2020.

mudrovanje i stjecanje jeftinih bodova će trajati puuuuno duže... ovo je 194 emisija na tu temu...

CR
CrniMačak
05:27 21.04.2020.

Smiješno. Koliko se samo love može oprati kroz to desetljeće. Dovedite Japance pa ćeš vidjeti kako to oni rješavaju

YU
YuBastards
00:21 21.04.2020.

Desetljeća neodržavanja, desetljeća obnove. Čista logika.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije