Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 5
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
ekstremna vrućina

U Osijeku čak 43 stupnja, skakalo se u Dravu, fontane...

osijek,vrucine,portal (1)
Foto: Marko Mrkonjic/PIXSELL
1/26
Autori: , eč/VLM, zs/VLM, tli/VLM
29.07.2013.
u 16:32

U Rijeci je temperatura pala, no zbog 52 posto vlage u zraku ponedjeljak je mnogima osobito težak. Ništa lakše nije ni u Zagrebu ni u ostatku zemlje

Nakon što su već rano ujutro zabilježene vrlo visoke temperature, velike vrućine nastavljaju se diljem Hrvatske.

Nakon uzavrelog vikenda, u Osijeku su na središnjem trgu Ante Starčevića izmjerena čak 43 Celzijeva stupnja. Stoga su mnogi građani osvježenje potražili na obalama Drave, a neki od njih rashladili su se u gradskim fontanama. Vruće je bilo i u Zagrebu gdje su malobrojni prolaznici gotovo pustim centrom spas potražili pod suncobranima dok su se na dubrovačkom Stradunu brojni turisti osvježavali pod fontanama.

Riječani spas potražili u Gorskom kotaru

I na Kvarneru su se nadali da će s ponedjeljkom vrućine biti nešto podnošljivije. Istina, u Rijeci je s jučerašnja 33 stupnja temperatura danas pala na 32, no zbog 52 posto vlage u zraku ponedjeljak je mnogima osobito težak. Razlog je tome najavljena promjena vremena, koja će početkom tjedna donijeti tek kratko osvježenje, kišu, moguće i neveru, a onda slijedi novi toplotni val. Temperature će, kaže Smiljan Visković iz Hidrometeorološkog zavoda Rijeka, biti i više od dosadašnjih.

U Rijeci i okolici mnogi su spas potražili u moru i hladovini, neki i u gradskim fontanama, no uz takve "pasje" vrućine i vlagu u zraku, sve se teško podnosi. Prevarili su se i oni koji su pomislili da će im biti ugodnije u Gorskom kotaru, i ondje je temperatura u posljednja dva dana prelazila 30 stupnjeva. No nakon kiše, ondje će se ipak lakše disati. Dnevne će temperature, najavljuju prognostičari, pasti i do pet stupnjeva.

U Sisku veliki broj kolapsa

Ekstremno visoke temperature i djelatnicima Službe hitne medicinske pomoći na području Sisačko-moslavačke županije dale su pune ruke posla. Samo u nedjelju, dispečeri službe primili su 348 poziva, bitno više nego obično. Ekipe hitne pomoći na terenu imale su čak 46 intervencija.

Prema riječima glavne sestre Sonje Šijanski, pomoć je najviše pružana tlakašima te srčanim i plućnim bolesnicima, a zabilježen je i veći broj kolapsa. Visok trend intervencija nastavljen je jučer.

Broj intervencija zadarske hitne 20 posto veći

Zbog velikih vrućina broj intervencija zadarske hitne pomoći veći je u posljednjih nekoliko dana za 20 posto nego u ostatku srpnja. Veći je i broj dolazaka pacijenata u bolnicu. Takav trend očekuje se i sljedećih dana.

>> Pakleni srpanj! Ogulin probudilo vrućih 29 stupnjeva u 8 sati ujutro

>> Po nesnosnoj vrućini Virani ostaju bez struje?

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije