Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 49
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Vulkan

U obilazak fosilnog vulkana samo s plaćenom ulaznicom

'Var \\u0096 05. 10. 2010., Lepoglava \\u0096 Fosilni vulkan u Lepoglavi ukljue\\u0300en je u projekt \\u0084Putovima neandertalca\\u0093  PHOTO:  Ljiljana Risek'
'Tezak *10'
06.10.2010.
u 14:00

Posjetiteljima se u "paketu" ujedno nudi posjet drugim znamenitostima, kao što su pavlinski samostan i crkva

U obilazak fosilnog vulkana i nalazišta poludragulja ahata na Gaveznici-Kamenom vrhu u Lepoglavi odsad će biti moguće samo s plaćenom ulaznicom, a posjetitelje će u razgledavanje voditi stručno osposobljeni predstavnici Udruge Lepoglavski ahat.

Upravljanje Gaveznicom te održavanje putova, staza i platoa preuzima lepoglavski Turistički kulturno-informativni centar (TCIC), koji će ujedno voditi brigu o sigurnom kretanju posjetitelja označenim i uređenim stazama. Sve to utvrđeno je ugovorom kojim je varaždinska Javna ustanova za upravljanje zaštićenim dijelovima prirode dala TCIC-u u koncesiju Gaveznicu na tri godine. Budući da je riječ o geološkom spomeniku prirode, suglasnost za davanje u koncesiju prethodno je dalo Ministarstvo kulture. Koncesijski ugovor potpisali su ravnateljica Javne ustanove Alenka Car i direktor TCIC-a mr. Vladimir Ivanuša.

– Gaveznica je posve uređena i spremna za dolazak organiziranih grupa. Očekuje ih obilazak dijela nekadašnjeg fosilnog dimnjaka, razgledavanje vulkanskih i ahatskih stijena, kamenog mobilijara s geološkim stupom i informativnim pločama. Ulaznica za posjetitelje je 20 kuna, a ako u obilazak budu željele obitelji, karta će ih stajati 50 kuna. S turističkom agencijom Sinergija dogovorili smo mogućnost organiziranog posjeta školskih, studijskih i drugih stručnih grupa i ekskurzija, a u tom slučaju ulaznica će biti jeftinija i stajat će deset kuna po osobi – naglasio je Ivanuša. Posjetiteljima se u "paketu" ujedno nudi posjet drugim lokalnim znamenitostima kao što su pavlinski samostan i crkva, zbirke čipke i odlazak na Ravnu goru.

Uoči potpisivanja koncesijskog ugovora, Gaveznicu su u pratnji domaćina iz Lepoglave obišli i predstavnici Muzeja krapinskih neandertalaca, Parka prirode Medvednica te općina Radoboj i Donja Voća.

Budući da je riječ o ustanovama i sredinama koje veže svjetski poznata paleontološka i geološka baština, njihovi predstavnici potom su potpisali sporazum o kreiranju zajedničkog turističko-kulturnog programa Putovima neandertalaca. Potpisali su ga ravnateljica Muzeja Hrvatskog zagorja Goranka Horjan, ravnateljica Parka prirode Medvednica Nives Farkaš Topolnik te čelnici Lepoglave, Radoboja i Voće Marijan Škvarić, Anđelko Topolovec i Krunoslav Jurgec.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije