Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 120
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
NA ALJASCI

U njihovom svijetu, salo je uspjeh: Proglašena pobjednica natjecanja 'Tjedan debelih medvjeda'

Brown bear 151 sits on a beach at Katmai National Park and Preserve in Alaska
Foto: K. MOORE/NPS/REUTERS
1/3
14.10.2023.
u 08:10

Glasovi za najdebljeg medvjeda pristizali su iz 100 različitih zemalja, a Grazer je pobijedila sa 108.321 glasom u finalu

Medvjedica 128 nazvana Grazer ('Brstilica') jedna je od 2200 smeđih medvjeda koji obitavaju u Nacionalnom parku Katmai u Aljasci. Majka medvjedica poznata po tome što bez straha napada alfa mužjake izglasana je za pobjednika godišnjeg natjecanja 'Tjedan debelih medvjeda'.

Grazer je uspješno podigla dva legla mladunaca, a osim što ih je hrabro branila i pred najvećim mužjacima, osoblje parka pohvalilo je i njenu sposobnost pecanja. "Ona je jedan od najdebljih medvjeda koji love losose u rijeci Brooks, a prozvana je i jednim od najboljih ribara - lovi i plijen koji bježi" opisali su za Sky News.

Medvjedica velikog trbuha opisuje se raznim epitetima, a u natjecanju je pobijedila svog primjereno nazvanog glavnog konkurenta Chunka ('Debeli komad'). Ove je godine u online glasovanju za omiljenog bucmastog medu sudjelovalo gotovo milijun i 400 tisuća osoba, navodi Nacionalni park na Facebook stranici.

Glasovi za najdebljeg medvjeda pristizali su iz 100 različitih zemalja, a Grazer je odnijela pobjedu sa 108.321 glasom u finalu. Nacionalni park vijesti o njenoj pobjedi podijelio je uz niz simpatičnih igara riječima koje je teško prevesti, naglašavajući kako je salo u svijetu medvjeda veliki uspjeh.

POVEZANI ČLANCI:

"Pobrstila je Debelog" i "Impresivna stražnjica mužjaka odvaljenog od stijene dobro mu je poslužila da na nju padne" neki su od citata koje je Park podijelio nakon objave rezultata u četvrtak, a koje smo uspjeli prevesti u duhu jezika.

Natjecanje se održava u listopadu jer upravo tada medvjedi završavaju razdoblje debljanja koje je ključno kako bi preživjeli zimsku hibernaciju. Pokrenuo ga je prirodoslovac Mike Fitz koji je odlučio obilježiti 'Četvrtak debelih medvjeda' 2014. godine, a ideja se pokazala vrlo popularna pa je tjedan dana dugačko natjecanje prvi put održano već sljedeće godine.

VIDEO Medo se popeo na stol i počeo jesti hranu, a majka i sin su sjedili i gledali

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije