Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 113
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
UNATOČ KRIZI

U Njemačkoj nestašica stanova, a tisuće državnih kvadrata zjapi prazno: 'Tržište nekretnina je pregrijano'

FILE PHOTO: FILE PHOTO: FILE PHOTO: Construction industry talks with German Chancellor Scholz
Foto: LISI NIESNER/REUTERS
1/2
29.03.2024.
u 15:41

U ministarstvu financija kažu da su među praznim nekretninama stanovi koji nakon iseljenja još nisu iznajmljeni, ali bi mogli dobiti stanare u skorije vrijeme

Više od 360.000 četvornih metara stambenog prostora u vlasništvu njemačke države zjapi prazno, pokazuju podaci u koje je uvid dobila agencija dpa, a Njemačkoj po procjenama stručnjaka nedostaje oko 600 tisuća stanova. Riječ je o nekoliko tisuća stanova u kojima bi, prema informacijama, trebali biti smješteni državni službenici.

Samo u Berlinu Državna agencija za nekretnine vlasnik je 18.000 četvornih metara praznih stanova. BIMA spada među najveće vlasnike nekretnina u Njemačkoj, podsjeća Dpa. Brojke o praznim državnim stanovima otkrivene su u odgovoru ministarstva financija na pitanje zastupnice stranke Ljevica u donjem domu njemačkog parlamenta Bundestagu Caren Lay, u koji je dpa dobila uvid.

U ministarstvu financija kažu da su među praznim nekretninama stanovi koji nakon iseljenja još nisu iznajmljeni, ali bi mogli dobiti stanare u skorije vrijeme. Prazni su i stanovi kojima je potrebna adaptacija, dodaju. U nekoliko slučajeva stanovi se ne mogu koristiti dugoročno zato što nemaju potrebne dozvole, navode u ministarstvu.

Zastupnica Ljevice smatra da dio odgovornost za nestašice stambenog prostora snosi vlada, s obzirom na brojne prazne nekretnine u državnom vlasništvu. "Zaposlenici države natječu se na pregrijanom tržištu nekretnina, posebno u Berlinu", istaknula je Lay. Njemačko vijeće stručnjaka za nekretnine procjenjuje da Njemačkoj trenutno nedostaje 600.000 stanova.

POVEZANI ČLANCI:

Od ukupno gotovo šest milijuna četvornih metara državnih "komercijalnih i drugih nekretnina", što uključuje i uredske, skladišne ​​i proizvodne prostore, trenutno je prazno oko 2,8 milijuna četvornih metara, stoji u odgovoru ministarstva. Oko 638.000 četvornih metara tih nekretnina nije upotrebljivo, a država planira prodati oko 453.000 četvornih metara, kažu u ministarstvu.

>> FOTO Koji poslovi su najplaćeniji u Njemačkoj? Poznato i koje se zanimanje najmanje plaća

FILE PHOTO: FILE PHOTO: FILE PHOTO: Construction industry talks with German Chancellor Scholz
1/11
Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije