Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 167
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
KENOSHA

Uznemirujuća snimka: 17-godišnjak ubio dvoje ljudi u nasilnim prosvjedima u SAD-u

People protest after a Black man identified as Jacob Blake was shot several times by police in Kenosha
Foto: Stephen Maturen/REUTERS/PIXSELL/REUTERS/PIXSELL
1/3
Autori: Vecernji.hr, Hina
26.08.2020.
u 20:20

Nakon objavljene snimke na kojoj policajci pucaju u 29-godišnjaka došlo je do nereda na ulicama.

Policijska postaja u gradu Kenosha u američkoj saveznoj državi Wisconsin objavila je da im je poznat identitet osobe koju sumnjiče za pucanjavu u kojoj su dvije osobe smrtno stradale tijekom nasilnih nereda do kojih je došlo nakon što su policajci ustrijelili 29-godišnjeg Afroamerikanca Jacoba Blakea. 

Podsjećamo, u neredima su ubijene dvije osobe, a jedna ozlijeđena.

Policija je objavila da za ubojstva sumnjiče 17-godišnjeg Kylea Rittenhouse koji je uhićen u drugoj saveznoj državi Illinois i čeka izručenje. Zapisi sa suda ukazuju na to da će Rittenhouse optužen i za bijeg pred zakonom, javlja USA Today. 

Snimke pucnjave pokazuju da je bijelac trčao po ulici noseći pušku, dok su ga u stopu pratili policajci. S obzirom da ulica grada Kenosha patroliraju i članovi lokalne milicije, nije poznato je li 17-godišnjak njihov član. 

UZNEMIRUJUĆA SNIMKA

Podsjećamo, Jacoba Blakea (29) ustrijelili su u nedjelju policajci u njegovu automobilu u kojem su bila Blakeova djeca. U incidentu koji se dogodio u utorak navečer sudjelovali su prosvjednici protiv policijskog nasilja i naoružani muškarci koji su čuvali benzinsku postaju. Prosvjedi su bili nasilni i izazvali su materijalnu štetu.

Blake je u bolnici i njegova majka kaže da je pri svijesti. Blakeovi odvjetnici kažu da će biti "čudo" ako bude mogao hodati. Policija u Kenoshi priopćila je da je reagirala na "izvještaje o pucnjavi i više žrtava" u gradu oko pet sati ujutro.

"Posljedice su dvoje mrtvih dok je treća žrtva prebačena u bolnicu s teškim, ali ne po život opasnim ozljedama", stoji u priopćenju. Otvorena je istraga i identitet žrtava još se utvrđuje, kažu u policiji.

Ranjavanje crnca Jakoba Blakea u nedjelju izazvalo je prosvjede u gradu Kenosha, a guverner Wisconsina objavio je izvanredno stanje, rekavši da će mobilizirati više pripadnika Nacionalne garde.  

Blake, kojemu je policija pucala s leđa, paraliziran je i "bori se za život", kazali su u utorak članovi njegove obitelji i odvjetnici.  Ranjavanju su svjedočila trojica Blakeovih sinova od tri, pet i osam godina, rekao je odvjetnik Ben Croup.

Pucnjavu je snimio prolaznik, a snimka se ubrzo proširila društvenim mrežama, potaknuvši bijes građana zbog novog u nizu slučajeva u kojem se policiju optužuje za rasistički motivirano nasilje. 

Policija nije objasnila zašto je počela pucati na 29-godišnjaka. Ured za pravosuđe savezne države Wisconsin pokrenuo je istragu, ali još nije objavio detalje.

 

Ključne riječi

Komentara 27

DE
DESNO
23:13 26.08.2020.

Iza tih nereda stoji teroristička organizacija 'antifa'

BR
Branitelj2020
05:17 27.08.2020.

Iz prvog videa vidi se da je to nužna samobrana. Rulja crnaca ga je napala i srušila na tlo i počela mlatiti. Tek tada je pucao u svoje napadače.

Avatar NiceGuy
NiceGuy
20:44 26.08.2020.

A da li je to socijalna mreža puna tzv. mizoginije i laka dostupnost ar 15 prouzrokovala i to da ga je lovila horda pobješljenlih divljaka stotinama metara, tukla ga s leđa i pokušala cipelariti i to naoružanog (?) ... dokok su trčali su za njime i derali se "hunt him down" a i nakon što je opalio imao je dvojicu na sebi . Jeli i to bila mizoginija ?

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije