Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 33
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
policijsko nasilje u Wisconsinu

Sukobi na ulicama SAD-a: Novo ranjavanje crnca izazvalo prosvjede, pozvat će se i Nacionalna garda

Prosvjedi u SAD-u
Foto: Reuters/PIXSELL
1/6
26.08.2020.
u 07:05

Policija je u nedjelju slijedila Jakoba Blakea spuštenih dugih cijevi da bi jedan od policajaca potom otvorio vatru, ranivši ga u leđa dok se vraćao u svoj automobil. Ranjavanju su u automobilu svjedočila trojica Blakeovih sinova

Afroamerikanac Jakob Blake na kojeg je policija u nedjelju pucala s leđa u gradu Kenoshi u američkoj saveznoj državi Wisconsin paraliziran je i "bori se za život", kazali su u utorak članovi njegove obitelji i odvjetnici.  Policija je u nedjelju slijedila Blakea spuštenih dugih cijevi da bi jedan od policajaca potom otvorio vatru, ranivši ga u leđa dok se vraćao u svoj automobil.

Ranjavanju su u automobilu svjedočila trojica Blakeovih sinova, stara tri, pet i osam godina, kaže odvjetnik Ben Croup koji zastupa Blakeovu obitelj.

Pucnjavu je snimio prolaznik a snimka se ubrzo proširila po društvenim mrežama, potaknuvši bijes građana zbog novog u nizu slučajeva u kojem se policiju optužuje za rasistički motivirano nasilje prema Afroamerikancima. Blake je pokušao prekinuti svađu dvije žene da bi policajac u njega ispalio četiri do sedam metaka, iako nije bilo naznaka da je naoružan, kazao je odvjetnik obitelji u razgovoru za ABC.

Policija nije objasnila zašto je otvorila vatru na 29-godišnjaka. Ured za pravosuđe savezne države Wisconsin pokrenuo je istragu ali još nije objavio detalje.

Ranjavanje je izazvalo prosvjede u Kenoshi a guverner Wisconsina objavio je izvanredno stanje, rekavši da će mobilizirati više pripadnika Nacionalne garde. Blakeovi roditelji izrazili su na konferenciji za novinare tugu zbog ranjavanja sina. "Ranjen je sedam puta. Sedam! Kao da njegov život ne vrijedi ni centa", kazao je Blakeov otac novinarima, glasa preplavljenog emocijama.

Odvjetnici obitelji Blake navode da su meci smrskali dio kralježnice i izazvali paralizu od struka naniže. "Bit će pravo čudo bude li Jakob Blake Jr ikada ponovo hodao", kazao je Crump.

Neredi su u ponedjeljak navečer buknuli i u drugim dijelovima SAD-a, uključujući Portland, Oregon, Seattle, Madison, Wisconsin i Minneapolis, navodi Reuters.

Ključne riječi

Komentara 15

Avatar Viktor999
Viktor999
08:21 26.08.2020.

Cannon Hinnant, petogodišnje dijete hladnokrvno ubijeno metkom u glavu od strane susjeda crnca dok je vozilo biciklu ispred svoje kuće ; takve se vijesti kod nas ne objavljuju, ne prolaze sveprisutni ljevičarski filter u RH pa ljudi moraju otvarati stranee portale da doznaju neku vijest iz svijeta🤐🤐🤐 ovaj post mi je spremljen i ubacivati ću ga svaki puta kada naši ˝novinari˝budu objavljivali vijesti o ˝policijskoj brutalnosti˝prema raznim propalicama

EE
eem
08:16 26.08.2020.

Duge cijevi? Ne. Prvo su ga šokerom. Došli su na intervenciju, možda je djecu odveo bez suglasnosti mame. Inače, tip je imao otvoren nalog za uhićenje i to po jako teškim optužnicama. Proguglajte. Ne bih se čudio da je u autu imao gan pa da su zato i zapucali.

SV
sveznam1
07:46 26.08.2020.

ono sto se desava da im vlast preuzimaju ulica i fals borci za ljudska prava ,razni dokoni ljevicari,koji u zivotu nisu bili u blizini crnaca a namecu nasiljem i lincem svoje zakone..sve drzave koje takve aktiviste hrane moraju dobro preisppitati o kakvim se ulogama radi,oni su kao al quida umrezeni i cekaju

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije