Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 3
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Vjeronauk

'U moju kćer su upirali prstom jer se nije molila u školi'

Učionica
Foto: Hrvoje Jelavić/PIXSELL
18.10.2018.
u 15:03

Moja kći nije pohađala vjeronauk, ali smo se složili da na satovima bude u razredu i nešto čita, sama je u 6. razredu odlučila ne prisustvovati više tim satovima, ističe njezina majka Tamara Budisavljević

Vjerski obredi sve više su prisutni u školama i izvan vjeronauka. Svećenici dolaze blagosloviti školu, kruh, a neke škole djecu usred nastave vode na ispovijed u crkvu. Mnogi roditelji smatraju da to nije u redu u školama sekularne države.

– Smeta mi prisutnost klerikalnih sadržaja za koje smatram da im nije mjesto u državnoj školi, a država je, još uvijek, sekularna – kaže Tamara Budisavljević, psihologinja u jednom zagrebačkom vrtiću i majka 12-godišnjakinje. Sadržaji vjerske prirode trebaju se ograničiti na nastavu vjeronauka, smatra.

– Moja kći nije pohađala vjeronauk, ali smo se složili da na satovima vjeronauka bude u razredu i za to vrijeme nešto čita, crta ili slično. Sama je u 6. razredu odlučila ne prisustvovati više tim satovima – kaže T. Budisavljević. Prije nekoliko dana, međutim, kći joj je rekla da moraju prisustvovati priredbi u čast zahvalnosti plodovima zemlje. Nakon priredbe kazala je kako su svi molili tri molitve sa svećenikom koji je obavio blagoslov, a kako se ona nije molila, neka su djeca u nju upirala prstom, zbog čega je djevojčici bilo neugodno.

– Nije problem s kulturnog aspekta upoznavati vjerske običaje, ali vjerski rituali nadilaze kulturni aspekt, a to je u državnoj školi nedopustivo – ističe. Helenca Pirnat Dragičević, pravobraniteljica za djecu, rekla je da njen ured takve prijave najčešće upućuje prosvjetnoj inspekciji, a Ministarstvu obrazovanja ponavlja preporuke da se poduzmu mjere kako se vjerske aktivnosti u školama ne prakticiraju izvan vjeronauka.

U Ministarstvu su od 2016. primili desetak sličnih podnesaka. U srednjoj školi koja je u vrijeme nastave organizirala odlazak na misu za učenike i sve zaposlene naređeno je da ubuduće takva inicijativa ne može biti obvezujuća, kažu u MZO-u. Čelnik Udruge osnovnoškolskih ravnatelja Nikica Mihaljević ističe kako njegova škola početkom školske godine grupno ode na misu, ali nakon jutarnje, a prije popodnevne smjene i nikog ne obvezuje.

– Ravnatelji su autonomni i teško je dati preporuku, ali svatko može naći optimalan model – napominje. Suzana Hitrec, predsjednica Udruge srednjoškolskih ravnatelja, podsjeća pak da sve odluke škole prolaze kroz školska tijela, pa i Vijeće roditelja, gdje se može reagirati.

Komentara 256

DC
dok_cetina_teče
15:43 18.10.2018.

Ovo više nema smisla. Drugarice, snađi se u zadanoj situaciji. A ne, ti bi da se svi prilagodimo tebi. DOSTA VIŠE TERORA

PA
pan-am
15:35 18.10.2018.

Tipičan primjer kako manjina želi upravljat većinom!

Avatar arhaika
arhaika
15:59 18.10.2018.

Opet antivjerska kampanja. Upirre se prst u stosta pa nikom nista. Los clanak.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije