Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 146
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Prevencija

Alarmantna stopa pokušaja samoubojstva: Svi školarci moraju na pregled mentalnog zdravlja

Shutterstock
11.10.2018.
u 08:00

Theresa May za Veliku Britaniju objavila je da se svim učenicima u školama mora dati podrška za mentalne probleme

Svako deseto dijete u dobi od 12 godina ima kliničku depresiju koja zahtijeva liječničku pomoć, pokazao je pilot-projekt proveden prošle godine u vrtićima i osnovnim školama u Zagrebu. 

Istraživanje provedeno među hrvatskim 12-godišnjacima pokazalo je da 19,3 posto djece ima probleme mentalnog zdravlja srednje do visoke razine, a od toga je 11,5 posto bori se s depresijom. 

Prema podacima Ministarstva unutarnjih poslova, tijekom prošle godine u Hrvatskoj je 625 osoba počinilo samoubojstvo, od čega 157 žena i 468 muškaraca, a u istom razdoblju je pokušaj samoubojstava djece do 14 godina porastao za čak 200 posto.
U Velikoj Britaniji prošle godine život si je oduzelo 4500 ljudi mlađih od 45 godina, kako piše Daily Mail.

Baš zato Theresa May za Veliku Britaniju objavila je da se svim učenicima u školama mora dati podrška za mentalne probleme i da će svi redovito ići na preglede kako bi se eventualni problemi što ranije otkrili. Podaci govore da su se problemi s mentalnim zdravljem povećali za šest puta u protekla dva desetljeća, pa za Veliku Britaniju brojke kažu da jedno od deset djece ima dijagnozu. Djevojke su pod većim rizikom, kod petine 14-godišnjakinja primijetili su samoozljeđivanje. Theresa May rekla je da samo jedna od tri osobe do 14 godina dobije pravu pomoć i tretman. 

Stručnjaci za psihičko zdravlje moraju biti zaposleni u svim njihovim školama i već kreću na obuku, a sljedeće godine njih 8000 bit će zaposleno u školama diljem Velike Britanije. Plan vrijedi 1,9 milijardi funti, a ministri očekuju da će se ovako prevencijom uštediti 6,4 milijarde. 

>> Ovo su simptomi koji će otkriti imate li problema sa srcem

Ključne riječi

Komentara 3

ZA
zagrebkarlovac
08:54 11.10.2018.

Rasteretite školski program, izbacite nepotrebne podatke koje ih tjerate učiti napamet, usredotočite se na poticanje razmišljanja. Što će učenicima podaci o bruto nacionalnom dohodku Južne amerike i Afrike 1970.g. i slične gluposti.

Avatar fidelio
fidelio
12:06 11.10.2018.

Od svih stvari u kojima kopiramo Britaniju, jednu ovakvu sigurno nećemo. Da, ako su u pitanju razne gluposti, onda ćemo ih pratiti, ali ako je u pitanju dobrobit djece i mladih.... pffff.... A što se tiče depresije, to je ozbiljna bolest, s koju većina ne doživljava ozbiljno - to nije ono kad ste tužni, to je pravi kemijski disbalans u mozgu, i nema tih veselih događaja koji bi to "riješili" - zapravo mogu i odmoći jer povećavaju kontrast unutrašnjeg stanja spram okoline. Kad naša država donese ovakav zakon i budžet za njegovo provođenje, onda možemo reći da smo napredna nacija.

LI
liliZG
17:18 11.10.2018.

isključiti im pristup društvenim mrežama i bit će boljeg zdravlja, nit će te moći bulingirati nit ćeš ti gledati lažne influencere kak lupetaju gluposti... odmah će im biti bolje...

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije