Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 172
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
DOBAR POSAO

U masliniku KBC-a Split ove godine 350 kg maslina

Split: Branitelji beru masline ispred bolnice Križine
Foto: Ivo Cagalj/PIXSELL
1/6
02.11.2020.
u 06:55

Na ideju da zadruge preuzmu posao došli su u bolnici, kojoj je zapušteni maslinik bio opasnost zbog mogućeg požara

Završena je berba maslina u masliniku KBC-a Split, objekta na Križinama. Otkako su brigu oko maslina preuzeli branitelji iz Vrlike i Imotskog, južna strana bolničkog kompleksa postala je prava zelena umirujuća oaza, a još prije nekoliko godina bio je zapušten, zarastao u travu, pun odbačenog smeća.

Ulje dijelili partnerima

Maslinik KBC-a Split posađen je prije deset godina. Riječ je o donaciji tvrtke SMS Srđana Mladinića koja je zasadila oko 150 stabala maslina, a na tom prostoru ostalo je i 15-ak starih stabala, iz vremena splitskog polja, pa su u idiličnom pogledu na uređeni maslinik uživali pacijenti i djelatnici bolnice. Međutim, ne zadugo. Nesretna sudbina SMS-a koji je propao, odrazila se i na bolnički maslinik kojega više nije imao tko obrađivati. Od bolničkog ponosa postao je ruglo.

– Bilo je tu i smeća i zaista sve skupa nije lijepo izgledalo, a postojala je i opasnost od požara. U bolnici smo odlučili da bismo mogli maslinik ustupiti nekoj udruzi branitelja da ga oni održavaju. Zamislili smo, tako, da mi imamo korist što će ovaj maslinik biti lijepo uređen, a ljudi će imati korist tako što će obrati masline i proizvoditi ulje. Obratili smo se Ministarstvu branitelja i došli do dvije braniteljske zadruge; Pauk Čeka iz Imotskog i Vrličanka iz Vrlike s kojima smo sklopili ugovor o zakupu. Suradnja traje dvije godine i svi smo vrlo zadovoljni. Sve je uredno i lijepo uređeno, a lani je i KBC dobio maslinovo ulje koje smo pakirali u bočice i darivali poslovnim partnerima. Ulje je odlično – kaže Branko Dobrić, voditelj Službe općih, pravnih i kadrovskih poslova KBC-a Split.

S njim smo u bolničkom masliniku zatekli desetak berača iz braniteljskih zadruga. Željko Tomas, voditelj BZ Pauk Čeka, kaže da je, kada su, prije dvije i pol godine ušli u maslinik, u njemu bila prava prašuma, ali nakon što su ga očistili i uredili, prošle je godine izvrsno rodio. Nažalost, ove se godine ne mogu pohvaliti dobrim urodom.

GALERIJA Branitelji beru masline ispred bolnice Križine

Split: Branitelji beru masline ispred bolnice Križine
1/6

Iskustva nisu imali

– Lani smo imali 1350 kg, a ove godine bit će dobro uspijemo li ubrati 350 kilograma. Prošle godine dali smo ulje na ocjenjivanje i na međunarodnom sajmu u Zadru dobili smo srebrnu medalju. Lanjske sezone smo deset posto proizvodnje poklonili bolnici, ostalo smo podijelili među svojim članovima. Ove godine, što bude podijelit ćemo, a bit će i koja litra za bolnicu. Svatko će dobiti ulja bar za zamočiti malo – kaže Tomas.

Napominje kako imaju i certifikat ekološke proizvodnje, dobili su ga prošle godine. Ne koriste pesticide. Ivica Gverić upravitelj je BZ Vrličanka i kaže kako zadruga ima sedam članova, a u masliniku su gotovo svi, njih petorica plus dvoje potomaka. Dosad nisu imali iskustva u maslinarstvu, bave se uglavnom proizvodnjom krumpira i jabuka, a u posljednje vrijeme i uzgojem koka hrvatica, odnosno proizvodnjom jaja na otvorenom, ali poziv kolega iz Imotskog da im se priključe u održavanju bolničkog maslinika u Splitu su objeručke prihvatili.

– To se pokazalo jako dobrim, prije svega zbog rehabilitacije branitelja, ali spojili smo i ugodno s korisnim – poručuje Gverić. Planira se sadnja još stabala, ali i navodnjavanje kap po kap.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije