Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 105
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
DOBRI REZULTATI

U kolovozu zabilježen porast noćenja za 7,3%, najviše turista iz Njemačke

turisti dubrovnik
Foto: Grgo Jelavic/PIXSELL
1/4
06.10.2016.
u 12:46

Turistima je ukupno u kolovozu na raspolaganju bilo gotovo 360 tisuća soba, apartmana i mjesta za kampiranje s ukupno nešto više od 975,3 tisuće stalnih kreveta, od kojih je gotovo 50 posto u obiteljskom ili smještaju u kućanstvima.

U komercijalnim smještajnim objektima u kolovozu ove godine boravilo je 4 milijuna turista ili 3 posto više nego u istom lanjskom mjesecu, a još veći porast i jedan od najvećih za kolovoz u zadnjih nekoliko godina od 7,3 posto, zabilježen je s 25,4 milijuna noćenja, podaci su Državnog zavoda za statistiku (DZS).

Dobri rezultati kolovoza utjecali su na još bolji rezultat za prvih osam mjeseci ove godine, tijekom kojih je, po podacima DZS-a, u smještajnim objektima ostvareno 65 milijuna noćenja ili 8,2 posto više nego u istom razdoblju prošle godine.

Strani su turisti pritom ostvarili 93 posto noćenja i porast od 9 posto u odnosu na lanjskih osam mjeseci, dok su domaći s udjelom u ukupnim noćenjima od 7,2 posto u porastu od 1,2 posto.

U kolovozu 94,1 posto noćenja ostvarili stranci

Strani turisti su u smještajnim objektima u kolovozu ostvarili čak 94,1 posto ukupnih noćenja ili 24 milijuna, čime su u plusu od 7,6 posto u odnosu na lanjski kolovoz, a došlo ih je 3 posto više ili 3,7 milijuna čime je ujedno ostvarena jedna od većih razlika zadnjih godina između njih i domaćih turista koji su u ukupnim noćenjima u kolovozu sudjelovali s tek 6 posto ili 1,5 milijuna noćenja.

No, i domaći su turisti u komercijalnim smještajnim objektima ostvarili poraste, u noćenjima od 3 posto, a i došlo ih je 4 posto više nego u lanjskom kolovozu odnosno 260,7 tisuća.

Među 80-ak stranih tržišta s kojih su dolazili turisti u Hrvatsku, u kolovozu su najviše noćenja, kao i tijekom cijele godine, ostvarili Nijemci, 26,1 posto od ukupnih stranih noćenja, a s udjelom od 11 posto na drugo mjesto su se nakon više godina vratili TalijaniSlovenci su treći s udjelom u noćenjima od 8,7 posto, dok su četvrti Poljaci sa 7,7 posto, koji su time na tom mjestu nakon dosta godina nadmašili Austrijance i Čehe čiji su udjeli u stranim noćenjima u ovogodišnjem kolovozu 7,6 odnosno 6,2 posto.

Iako ih je bilo znatno manje nego stranih, domaći su turisti također u komercijalnim smještajnim objektima u kolovozu ostvarili poraste - došlo ih je 4 posto više ili 260,7 tisuća koji su ostvarili 1,5 milijuna noćenja ili 3 posto više.

Po vrstama smještajnih objekata, očekivano najviše noćenja u kolovozu, 54,3 posto ili 14 milijuna, ostvareno je u kućanstvima (sobama za iznajmljivanje, apartmanima, studio-apartmanima i kućama za odmor), koja su time u plusu od 11 posto, dok su kampovi na drugom mjestu sa 6,2 milijuna noćenja ili 3 posto više, a hoteli treći s 3,6 milijuna noćenja ili porastom od 3,5 posto u odnosu na kolovoz prošle godine.

Turistima je ukupno u kolovozu na raspolaganju bilo gotovo 360 tisuća soba, apartmana i mjesta za kampiranje s ukupno nešto više od 975,3 tisuće stalnih kreveta, od kojih je gotovo 50 posto u obiteljskom ili smještaju u kućanstvima.

Samo u hotelima bilo je ukupno raspoloživih 79,2 tisuće soba i apartmana s ukupno 166,2 tisuće stalnih postelja, što je 17 posto od ukupnog broja kreveta, čija je prosječna popunjenost bila visokih 98,4 posto, što znači da su hoteli u kolovozu bili 'dupkom' puni.

Domaći turisti u kolovozu su najviše noćenja ostvarili u Crikvenici, Vodicama, Šibeniku, Malom Lošinju, Zadru, Biogradu na Moru, Svetom Filipu i Jakovu, Puli, Rabu i Viru, dok su strani najviše birali Rovinj, Medulin, Poreč, Dubrovnik, Umag, Mali Lošinj, Crikvenicu, Novalju, Tar-Vabrigu, Vrsar, Pulu i Funtanu.

>> Strani gosti ostavili 2,4 milijarde € u pola godine

>> Samo u rujnu 10 milijuna noćenja

Komentara 1

KA
kapetanovic1975
18:50 06.10.2016.

Nije porast bilo niti ove niti proslih godina toliko ih je uvijek bilo, samo nismo turiste tih godina ni prijavljivali. zato je sad narod samo siromasniji kad za svakog turista moramo placati taxe.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije