Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 58
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Netanyahuov fijasko

U Izraelu raste pritisak da se zaustavi rat kako bi se pustili taoci

Israeli soldiers take part in an operation against Palestinian Islamist group Hamas, in a location given as Gaza
Foto: ISRAEL DEFENSE FORCES/REUTERS
1/31
17.11.2023.
u 10:33

Hrvatska će donirati još milijun eura humanitarne pomoći za Pojas Gaze, rekao je jučer premijer Andrej Plenković.

Izraelski premijer Benjamin Netanyahu, unatoč pritiscima koji dolaze sa svih strana, ne želi humanitarni prekid vatre u Gazi kako bi došlo do razmjene zarobljenika i talaca. Netanyahu kaže da mu je prioritet i "sveti cilj" uništiti i iskorijeniti teroristički Hamas.

Netanyahu još nije pobijedio Hamas unatoč tome što je izraelska vojska duboko prodrla u Pojas Gaze. Hamasove snage nisu još ni blizu uništenja i još pružaju žestok otpor i dalekometnim projektilima tuku izraelske gradove, među njima i glavni grad Tel Aviv.

Optužbe za etničko čišćenje

Izraelske dnevne novine Yedioth Ahronoth pišu da je dogovor o razmjeni zarobljenika, koji je gotovo bio postignut posljednjih dana, zapeo jer je Netanyahu odustao u posljednjem trenutku zbog straha od njegovih posljedica. U analizi pišu da je ratno vijeće trebalo dati zeleno svjetlo za dogovor o razmjeni zarobljenika još u srijedu, ali do toga nije došlo jer je sastanak vlade bio otkazan.

POVEZANI ČLANCI:

Naime, Benjamin Netanyahu bio je siguran, jer ga je u to uvjerila obavještajna služba, da je veći broj izraelskih talaca u tunelima ispod medicinskog kompleksa Al Shifa u Gazi. Zbog toga je izraelska vojska pod svaku cijenu, pa i kršeći ratno pravo, zauzela bolnicu. Nakon potrage nisu našli ni traga taocima, što izraelski mediji smatraju još jednim debaklom premijera Netanyahua nakon 7. listopada. Zauzimanje bolnice naišlo je na osudu međunarodnih organizacija, od UN-a do WTO-a. Nakon što nisu našli ni jednog taoca, Izrael je ponovno od Katara i Egipta zatražio da posreduju u pregovorima o razmjeni zarobljenika, kao i oslobađanje 50 žena i djece koje Hamas drži kao taoce u zamjenu za oslobađanje 75 palestinskih žena i djece koje drži Izrael.

Kao opravdanje za zauzimanje bolnice izraelska vojska prikazala je pronađeno Hamasovo oružje i vojnu opremu u bolnici Al Shifi u Pojasu Gaze tijekom premetačine u srijedu, kazao je vojni glasnogovornik Daniel Hagari, a Hamas je to odbacio kao laž.

Dok su Izraelci Palestince sa sjevera pozvali da odu na jug Pojasa Gaze, sada ih, lecima koje bacaju iz aviona, pozivaju da napuste i jug. Humanitarne organizacije upozoravaju kako Izrael tako provodi etničko čišćenje zloupotrebljavajući sentiment Amerike, Njemačke i Francuske, koji svaku kritiku Izraela odmah označavaju antisemitizmom. Visoki predstavnik EU za vanjsku politiku Josep Borrell pozvao je jučer Izrael da se ne prepusti bijesu u odgovoru na prošlomjesečni napad Hamasa, izjavivši da "jedan užas ne opravdava drugi". Borrell je to rekao tijekom posjeta Izraelu, govoreći s izraelskim ministrom vanjskih poslova Elijem Cohenom nakon što su njih dvojica posjetila kibuc Be'eri, žarište terorističkog napada 7. listopada.

– Razumijem vaš bijes, ali dopustite mi da vas zamolim da se ne prepustite bijesu. Mislim da vam to mogu reći najbolji prijatelji Izraela – rekao je Borrell ističući kako je "jedno braniti Izrael, a drugo je brinuti se za ljude u potrebi", dodajući da "zato Europska unija, uz potporu pravu Izraela na obranu, također traži humanitarnu pomoć, hranu, vodu, gorivo i zaštitu za ljude u Gazi".

'Rat će trajati mjesecima'

Izrael je najavio kako će rat u Pojasu Gaze trajati mjesecima, rekao je izraelski ministar obrane Yoav Galant. Međutim, što dulje traje taj rat, sve više kotrlja veliku kuglu prema regionalnom ratu. Dok su sve oči usmjerene prema Pojasu Gaze, na granici između Libanona i Izraela vodi se pravi rat između libanonskog Hezbollaha i izraelske vojske. Iako kažu kako je za sada taj rat pod kontrolom, pitanje je dana kada će izmaknuti kontroli i prerasti u pravi rat. Istodobno Hutiji iz Jemena svaki dan lansiraju dronove i dalekometne balističke projektile prema Izraelu, a ne miruje ni sirijsko bojište. Svaki se dan iz Sirije gađaju izraelski položaji. Da će rat još dugo trajati te da će možda doći do eskalacije, pokazuje i to što je Izrael počeo dijeliti financijsku i humanitarnu pomoć Izraelcima koji su pobjegli iz graničnih područja s Gazom i Libanonom.

Hrvatska će donirati još milijun eura humanitarne pomoći za Pojas Gaze, rekao je jučer premijer Andrej Plenković na sjednici Vlade. To je nova donacija Vlade nakon prve u iznosu od 250.000 eura.

VIDEO Eksplozije u Gazi blizu granice s Izraelom

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije