Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 133
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
za njih ipak drugo

U Italiji odobreno cjepivo AstraZenece, ali ne i za one osjetljive ili starije od 55 godina

FILE PHOTO: FILE PHOTO: FILE PHOTO: Vials and medical syringe are seen in front of AstraZeneca logo in this illustration
DADO RUVIC/REUTERS/PIXSELL/REUTERS/PIXSELL
30.01.2021.
u 22:34

U očekivanju dodatnih informacija agencija preporučuje preferencijalnu upotrebu cjepiva AstraZenece za osobe od 18 do 55 godina i upotrebu mRNA cjepiva za starije ili osjetljivije osobe.

Talijanska agencija za lijekove (AIFA) odobrila je danas cjepivo AstraZenece protiv covida-19 za sve odrasle, ali preporučila je alternative za starije od 55 godina.

"AIFA je odobrila cjepivo AstraZenece za zaštitu od covida-19 osoba starijih od 18 godina, sukladno preporuci EMA-e", Europske agencije za lijekove, ali je izrazila određenu nesigurnost u pogledu učinkovitosti kod osoba starijih od 55 godina jer je ta dobna skupina bila slabo zastupljena u ispitivanjima.

U očekivanju dodatnih informacija agencija preporučuje preferencijalnu upotrebu cjepiva AstraZenece za osobe od 18 do 55 godina i upotrebu mRNA cjepiva za starije ili osjetljivije osobe.

Odluka AIFA-e je donesena dan nakon zelenog svjetla Europske agencije za lijekove za korištenje cjepiva AstraZenece i Sveučilišta u Oxfordu za sve osobe starije od 18 godina. Usprkos takvoj odluci EMA-e, i njemačko stručno povjerenstvo je preporučilo da se osobe starije od 65 godina ne imuniziraju cjepivom AstraZenece.

"Cjepivo se za sada, na temelju dostupnih podataka, preporučuje samo osobama u dobi od 18 do 64 godine", objavilo je povjerenstvo u petak. "Nema dovoljno podataka za ocjenu učinkovitosti cjepiva kod osoba starijih od 65 godina."

Ključne riječi

Komentara 8

IB
iva.begovic
15:12 31.01.2021.

Da se EU dogovorila za cjepivo sa Kinom ili Rusijom, ugovori ne imali zatamnjena polja, bilo bi transparentnije. Građani EU imaju pravo pitati EU Komisiju, zašto tako. Čijim ste pritiscima popustili?

DU
Deleted user
14:26 31.01.2021.

U medicinskim literaturama jasno piše naj bolji imunitet je prirodni.

DT
dtopalovic
10:35 31.01.2021.

Znači za stare je opasno, a za mlađe od 70 godina smrtnost od korone iznosi 0,5%. Zašto bi se itko normalan išao cijepiti i riskirati?

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije