Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 16
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
PRVE OPTUŽNICE U OPERACIJI ADMIRAL

U istrazi poreznih prevara teških 2,2 milijarde eura za sada optuženo 12 osoba i 15 tvrtki

Icon images - 2020
Foto: Fotostand/DPA
07.12.2023.
u 09:54

Operacija Admiral, jedna od najvećih istraga koja se vodi od osnivanja Ureda europskog javnog tužitelja (EPPO) te koja se bavi shemom složenih poreznih prevara u kojima je pričinjena, kako se sumnja šteta veća od 2,2 milijarde eura, rezultirala je - prvim optužnicama. Portugalski EPPO podigao je optužnicu kojom je obuhvaćeno 12 osoba i 15 tvrtki koje se terete za masivne porezne prevare koje su počinjene u gotovo 30 zemalja.

Optužnicom  je obuhvaćeno 10 Portugalaca i dva Francuza, a EPPO ih tereti da su osnovali zločinačku organizaciju, koja je pod krinkom prodaje elektroničke robe, počinila niz kaznenih  djela, koja uključuju poreznu prevaru, pranje novca, aktivnu i pasivnu korupciju u privatnom sektoru..., a sve navedeno je počinjeno od 2016. do 2022. Od 15 optuženih tvrtki, 14 ih je registrirano u Portugalu, a jedna na Cipru.

Optuženici se terete da su  napravili mrežu tvrtki, koja je trgovala elektroničnim uređajima, što su koristili kako bi izbjegli plaćanje PDV-a. Isporučivali su si lažne fakture, a služili su se shemom tzv. nestajućih trgovaca. Tvrtka bi bila osnovana pa ugašena, prije no što bi PDV bio plaćen. Novac koji je izvučen tako, osumnjičenici su uplaćivali na bankovne račune u zemljama izvan EU, a kako bi prikrili nezakonito porijeklo novca, terete se da su ga ulagali u nekretnine i prodaju luksuznih proizvoda u EU. Pri tome su, navodi EPPO, zaradili pravo bogatstva, a sumnja se da je kriminalna skupina imala i svog privatnog bankara koji im je pomogao u pranju novca. EPPO navodi da je ovakvim djelovanjem optuženika samo u Portugalu pričinjena šteta od oko 80 milijuna eura, dok  bi šteta za proračun EU i nacionalne proračune u operaciji Admiral mogla biti i 2,2 milijarde eura.

Ova optužnica je podignuta nakon dvogodišnje istrage  koju je vodio EPPO. Pojasnili su da su tijekom transnacionalne istrage na predmetu zajedno radili europski tužitelji, europski delegirani tužitelji, analitičari EPPO-a za financijske prijevare, predstavnici Europola, Eurojusta i nacionalnih tijela za provođenje zakona iz 16 država članica. Zajedničkim radom  uspjeli su razotkriti mrežu koja se sastojala od 9000 kompanija i 60 pojedinaca, koji su djelovali u Portugalu, EU i diljem svijeta. Za sada se istraga provodila kroz 30 zemlja,  europskih, ali i onih van Europe, kao što su Antigua, Kina, Hong Kong, Sejšeli, Singapure...

U studenom 2022. u zajedničkoj međunarodnoj policijskoj akciji bilo je obavljeno 200 pretraga, uhićeno je 14 osoba, zaplijenjena je imovina  ukupno vrijedna 59 milijuna eura što je uključivalo: 19 nekretnina vrijednih 46 milijuna eura, 26 automobila vrijednih 1,4 milijuna eura, 2,2 milijuna eura u gotovini, 6,7 milijuna eura na bankovnim računima, 26 luksuznih satova vrijednih 1,3 milijuna eura...

VIDEO U eksploziji spremnika plina u automobilu ozlijeđeno troje ljudi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije