Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 88
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
KRIZA VLADE

U ime obitelji: Izbori se nikako ne smiju održati ovo ljeto!

U ime obitelji
Foto: Patrik Macek/PIXSELL
1/4
26.05.2017.
u 11:46

Održavanje prijevremenih izbora u što skorije vrijeme, kako bi nova vlast što prije profunkcionirala, ne smije se ostvarivati na štetu birača

Udruga U ime obitelji upozorila je u petak da bi moguće održavanje prijevremenih parlamentarnih izbora sredinom srpnja, o čemu se piše u medijima, onemogućilo stotinama tisuća građana ostvarivanje njihova biračkog prava zajamčenog Ustavom, jer se nalaze izvan mjesta prebivališta, na odmoru ili na sezonskom radu.

Po podacima Ministarstva turizma i Hrvatskog zavoda za zapošljavanje, svake godine tijekom srpnja i kolovoza oko 200.000 punoljetnih hrvatskih građana odlazi na ljetovanje, a oko 40.000 građana na sezonskom je radu, navodi udruga u priopćenju.

Održavanje izbora u ljeto značilo bi da bi izlaznost, samo prema tim podacima, bila barem 13 posto manja nego na parlamentarnim izborima prošle godine, kada je na birališta izašlo 52 posto birača, pa i manja jer se u ljeto građani ne žele baviti izbornim i političkim temama, kaže se u priopćenju koje potpisuje članica Upravnog odbora Natalija Kanački.

"Održavanje prijevremenih izbora u što skorije vrijeme, kako bi nova vlast što prije profunkcionirala, ne smije se ostvarivati na štetu birača – onih koji izabiru i daju legitimitet svojim političkim predstavnicima", poručuje U ime obitelji.

Izbore u ljeto smatraju neprihvatljivima i zato što DIP do sada nije omogućio elektroničko ili dopisno glasovanje, a Ministarstvo uprave i MUP nisu riješili problem neusklađenosti biračkih popisa sa stvarnim prebivalištima građana, što je pokazala i situacija s dovođenjem birača autobusima na glasovanje na lokalnim izborima.

S obzirom na to da su novi prijevremeni parlamentarni izbori sve izgledniji, U ime obitelji traži da se održe u skladu s najvišim demokratskim standardima i europskom praksom, kako bi što više građana moglo na njih izaći, a nova saborska većina i Vlada imale bi demokratski legitimitet.

Komentara 17

Avatar dpejakovic
dpejakovic
13:24 26.05.2017.

" Izbore u ljeto smatraju neprihvatljivima i zato što DIP do sada nije omogućio elektroničko ili dopisno glasovanje", najveći problem je definitivno ovo, kao i popis stanovništva koji nitko u EU više ne provodi kao mi, već uvidom u objedinjene baze podataka.

DU
Deleted user
13:27 26.05.2017.

Koje to obtelji predstavljaju ti "u ime obitelji"

LE
LELA56
13:09 26.05.2017.

Ako nam oni budu krojili politiku..e onda smo stvarno jadni, uostalom što se to njih tiče, jer ništa pametno za ovu zemlju nisu napravili.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije