Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 33
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
'Širenje neistina'

U ime obitelji: 'GONG je provladina, a ne nevladina udruga'

zelic
Patrik Macek/PIXSELL
10.10.2013.
u 13:29

Podsjećaju da se Gong u priopćenjima Platforme 112 u svibnju pridružio bezuspješnim pokušajima etiketiranja Građanske inicijative

Građanska inicijativa \"U ime obitelji\" ocjenjuje pozitivnim istup g. Dragana Zelića iz udruge Gong, koji je u članku Glasa Slavonije izrazio zabrinutost što \"vladajući odugovlače s procedurom referenduma jedne građanske inicijative, navodi se u priopćenju inicijative

- Istovremeno, želimo izraziti zabrinutost zbog usuglašenog djelovanja udruge GONG i predstavnika aktualne vlasti u širenju neistina i političkih spinova vezano za aktivnosti „U ime obitelji“. Gospodin Dragan Zelić nastavlja ponavljati i u navedenom članku Glasa Slavonije, neistinu kako referendumsko pitanje Građanske inicijative „U ime obitelji“ nije u skladu s Ustavom zagarantiranim pravima u RH, poručujuiz inicijative.

Referendumsko pitanje u skladu je s odredbom Obiteljskog zakona RH (čl. 5.), prema kojoj je brak \"životna zajednica žene i muškarca\", Općom deklaracijom o pravima čovjeka (čl. 16.) i Europskom konvencijom za zaštitu ljudskih prava i temeljnih sloboda (čl. 12.), prema kojoj \"muškarci i žene u dobi za sklapanje braka imaju pravo stupiti u brak i osnovati obitelj, u skladu s domaćim zakonima koji uređuju ostvarenje tog prava\" – s kojima su, nadamo se, g. Zelić i GONG upoznati, poručuju.

Podsjećaju da se Gong u priopćenjima Platforme 112 u svibnju pridružio bezuspješnim pokušajima etiketiranja Građanske inicijative i obeshrabrivanja birača u iskazivanju potpore referendumu tvrdeći da „U ime obitelji\" nije građanska inicijativa.

 - Takvim osporavanjem građanske inicijative GONG krši ciljeve djelovanja koje navode na svojoj internetskoj stranici – „ohrabrivanje i osnaživanje građana za što aktivnijom participacijom u procesima donošenja političkih odluka“ te značajna financijska sredstva iz državnog proračuna i fondova EU ne koristi za promicanje građanskih i demokratskih sloboda. Za ilustraciju, u 2012. godini GONG je raspolagao s 3 818 322 kuna te je imao 18 zaposlenih s prosječnom plaćom od 6600 HRK. Kako su 750 000 (20 posto biračkog tijela) osoba koje su potpisale Zahtjev za raspisivanje referenduma, građani RH, očekujemo da ih g. Zelić i udruga GONG prestanu tretirati kao građane drugog reda zato što se njima i Vladi koju podupiru, i koja njih podupire, ne sviđa referendumsko pitanje, ističu iz Inicijative.

>> Inicijativa \'U ime obitelji\' kritizira Pusić zbog potpisivanja Deklaracije

Ključne riječi

Komentara 1

DU
Deleted user
09:17 15.11.2013.

ja ne razumijem udrugu GONG.Ako su to sto im u nazivu znaci, gradani organizirano nadgledaju glasovanje i ako tako hoce dalje djelovati onda se nemaju sto mijesati u predizborni ili predreferendumski proces.Svojim nepotrebnim istupima sami sebe diskvalificiraju iz tog procesa jer gos. Zelic zauzima stavove koje prije izbora ili referenduma nebi smio komentirati.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije