Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 113
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Koronavirus u Hrvatskoj

Zaraženo još pet korisnika i jedan zaposlenik Doma za starije i nemoćne u Koprivnici

Dom za starije i nemoćne u Koprivnici postao novo žarište zaraze koronavirusom
Foto: Damir Spehar/PIXSELL
1/5
08.05.2020.
u 15:53

Ministar unutarnjih poslova i voditelj Nacionalnog stožera civilne zaštite Davor Božinović najavio je da će se nakon 11. svibnja, kada će početi treća faza popuštanja epidemioloških mjera, razmotriti donošenje odluke o potpunom ukidanju propusnica za kretanje državom.

U Hrvatskoj je u posljednja 24 sata oboljeno 36 osoba. Ukupno je zaražena 2.161 osoba. Preminulo je 86 osoba, a od jučer nitko nije preminuo. Ukupno se oporavilo 1.689 osoba. U bolnici je 194 pacijenata, a na respiratoru 15.

Tijek događaja:

15:45 - Nakon konferencije za medije Stožera civilne zaštite RH pristigli su rezultati za 52 uzorka te je potvrđeno još šest novih zaraženih u Koprivničko-križevačkoj županiji.

Od jučer ih je, dakle, sedmero zaraženih koronavirusom, pa je ukupna brojka od početka epidemije 81. Nacionalni stožer u petak u 14 sati izvijestio je o jednom slučaju u Koprivnici, a Županijski oko 15 sati o još šestero.

Riječ je o pet korisnika i jednom zaposleniku Doma za starije i nemoćne osobe Koprivnica, kontaktima ranije pozitivnih osoba na koronavirus, navode u Stožeru.

Na području županije preminulo je sedmero zaraženih osoba, od čega je šestero korisnika Doma za starije.

14:10 - Nacionalni stožer objavio je najnovije podatke o broju oboljelih od koronavirusa u Hrvatskoj, detaljne informacije pročitajte ovdje

14:07 - Nakon poslanog priopćenja, a po pristiglim rezultatima obrade uzoraka još je 12 osoba na području Splitsko dalmatinske županije pozitivno na COVID infekciju i to iz Nerežišća 6, Bola 2, Pučišća 3 i Supetra 1.  Na području Splitsko dalmatinske županije do sada je zabilježeno 536 slučajeva zaraze koronavirusom, priopćili su iz Stožera.

13:27 - Prema podacima Zavoda za javno zdravstvo Zagrebačke županije na području Zagrebačke županije evidentirano je 129 osoba kojima je potvrđena bolest uzrokovana novim koronavirusom. U odnosu na podatke od jučer, radi se o istom broju, što znači da na području Zagrebačke županije deset dana za redom nema novooboljelih, a deset je osoba više izliječeno. Do sada su ukupno izliječene 102 osobe, a četiri su preminule.

13:10 - Prema zasad dostupnim podacima u Dubrovačko-neretvanskoj županiji u posljednja 24 sata zabilježena su 3 nova slučaja zaraze koronavirusom, a riječ je o bliskim obiteljskim kontaktima nedavno potvrđenih pozitivnih pacijenata iz Dubrovnika. Preostali nalazi od srijede, kao i 29 uzoraka poslanih na analizu u četvrtak su negativni. Ukupno je 118 zaraženih, 65 izliječenih te 8 umrlih. Od početka pandemije na analizu u Zagreb poslano je 2160 uzoraka.

13:00 - Od 147 uzoraka testiranih u protekla 24 sata s područja Osječko-baranjske županije čak šest je bilo pozitivno na koronavirus. Dvije novooboljele osobe su s područja Našica, a ostali iz Osijeka, Marjančaca, Popovca i Švajcarnice. 

12:52 - Na području Sisačko-moslavačke županije nema novooboljelih osoba od zarazne bolesti COVID-19. Od ukupno 34 pacijenta, još su tri pozitivna na SARS-CoV-2 virus, a ostali su ozdravili.

12:24 - U Splitsko-dalmatinskoj županiji od ukupno 232 obrađena testa 14 je novooboljelih osoba zaraženo koronavirusom i to najviše s otoka Brača, njih 10. Po jedan novooboljeli je iz Splita, Sinja, Starog Grada, Primorskog Doca i Supetra, dva iz Pučišća i 7 iz Nerežišća.

Članovi Stožera CZ Splitsko-dalmatinske županije otputovali su trajektom na Brač i uputili pomoć u medicinskoj opremi.
Među novozaraženim nema zdravstvenih djelatnika a 4 osobe su iz samoizolacije. Do sada su ukupno izliječene 372 osobe na području Splitsko dalmatinske županije.

59 osoba je hospitalizirano. 138 zdravstvenih djelatnika nalazi se u samoizolaciji. 7 osoba nalazi se na respiratoru i to 4 i Splitsko dalmatinske županije i 3 iz Šibensko kninske županije. 8 osoba nalazi se u karanteni hotela Zagreb na Duilovu. Na području Splitsko-dalmatinske županije do sada su zabilježena 524 slučaja zaraze koronavirusom.  

11:15 - Od ponedjeljka, 11. svibnja uspostavlja se željeznički putnički prijevoz u unutarnjem prometu, pa će vlakovi voziti sukladno voznom redu - radnim danom vozit će 642, subotom 379, a nedjeljom i neradnim danom 288 vlakova. Iz HŽ Putničkog prijevoza u petak su priopćili da se sukladno preporukama Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo, s ciljem smanjenja rizika od prenošenja zaraze, putnicima preporučuje održavanje razmaka od najmanje jednog metra.

Preporuča ima se i korištenje zaštitnih maski i dezinfekcija ruku pri ulasku u vlak kako bi svi sudionici u prijevozu bili zaštićeni u najvećoj mogućoj mjeri. HŽPP je u vlakove i vagone postavio dozatore s dezinfekcijskim sredstvom te će putnici pri ulasku u vlak dezinficirati ruke

VIDEO: Kako razgovarati s djecom o koronavirusu?

11:05 - Od ponedjeljka u splitske vrtiće i osnovne škole ponovno će krenuti 474 djece, potvrđeno je u uredu grada Splita. U splitske vrtiće će krenuti 345 djece koja će biti raspoređena u 53 skupine, 14 jasličkih i 39 vrtićkih, u 25 objekata. 

U Dječjem vrtiću Grigor Vitez radit će objekti Adriana, Mali princ, Mala sirena, Rašeljka i Duga, a u Dječjem vrtiću Marjan objekti Kaštelet, Mandalina, Gajeta, Koralj i Veseli dani. U Dječjem vrtiću Cvit Mediterana radit će objekti Bosiljak, Mimoza, Gariful, Oblutak, Brnistra, Rusulica, Vrapčić, Palčić i More te u Dječjem vrtiću Radost objekti Popaj, Latica, Veseli patuljci, Nevica, Margaritela i Petar Pan, izvijestili su iz grada. 

Što se tiče učenika nižih razreda roditelji su prijavili 129 djece koja će nastavu pohađati u školskim zgradama. Od toga je 47 učenika u produženom boravku, a najviše ih je u Osnovnoj školi Žnjan - Pazdigrad, 28. U gradu kažu kako u 14 škola nijedno dijete neće krenuti na nastavu, a riječ je o školama Bol, Kman - Kocunar, Lokve - Gripe, Lučac, Marjan, Mejaši, Plokite, Pujanke, Ravne Njive, Slatine, Srinjine, Stobreč, Sućidar, Visoka.

10:53 - Na području Šibensko-kninske županije šesti dan za redom nema novooboljelih osoba od koronavirusa. Do danas je u našoj županiji oboljelo 90 osoba, a oporavilo se njih 64.

Na Odjelu infektologije šibenske bolnice nema hospitaliziranih pacijenata oboljelih od COVID-19. Tri pacijenta iz šibenske bolnice liječe se u KBC Split i sva tri su na respiratoru. Pod mjerama zdravstvenog nadzora je 77 osoba, od čega je 24 kontakt s oboljelim od COVID-19. Do danas je u Šibensko-kninskoj županiji uzeto 1667 uzoraka.

U protekla 24 sata na području Policijske uprave šibensko-kninske je zaprimljena jedna dojava o kršenju mjere samoizolacije te je provjerom utvrđeno da je bilo kršenja navedene mjere.

10:38 - Nakon tri tjedna bez novooboljelih, danas je u Brodsko-posavskoj županiji potvrđen novi slučaj zaraze koronavirusom. Riječ je o radniku koji je u Hrvatsku došao iz inozemstva zajedničkim prijevozom poduzeća u kojem radi. Kako doznajemo, preostali radnici iz skupine koja je stigla iz inozemstva nalaze se u samoizolaciji.

- Svi suputnici i njihovi kontakti se epidemiološki kontroliraju - rekao je ravnatelj dr. Ante Cvitković, ravnatelj županijskog Nastavnog zavoda za javno zdravstvo.

Od izbijanja epidemije u Brodsko-posavskoj županiji ukupno je zabilježen 21 slučaj zaraze koronavirusom. Trenutno je devet aktivnih oboljelih osoba, 11 ih je izliječeno, a jedna osoba je preminula.

10:32 - Krapinsko-zagorska županija deseti je dan za redom bez novooboljelih od koronavirusa. U proteka 24 sata ozdravile su jos četiri osobe, izvjestio je županijski Stožer civilne zaštite.

VIDEO: Kako se brinuti o osobama sa sumnjom i potvrđenom zarazom koronavirusom?

10:29 -  Trinaesti dan za redom nema novooboljelih osoba od koronavirusa na području Zadarske županije, a broj ozdravljenih popeo se na 72. Do sada je   testirano 1983  uzoraka, a tijekom jučerašnjeg dana  59 uzoraka. Na COVID odjelu zadarske Opće bolnice i dalje je hospitalizirana  samo jedna osoba koja je danas u planu otpusta.

Aktivni nadzor provodi se nad 808 stanovnika , a istekao je za 2770  osoba.

10:19 -  Dvije novooboljele pacijentice pozitivne na koronavirus dijagnosticirane su u našićkoj bolnici, a riječ je o lakšim simptomima infekcije covid-19, doznaje se u petak u Općoj županijskoj bolnici u Našicama u Osječko-baranjskoj županiji. Koronavirus otkriven je kod dviju Našičanki, 72- godišnje pacijentice s lakšim respiratornim simptomima i 28-godišnjakinje koja zasad nema simptome zaraze.  

Stariju pacijenticu na testiranje je poslao obiteljski liječnik, dok je mlađa testirana u sklopu prijeoperativne pripreme.

Našićka bolnica ukupno sada ima sedam oboljelih pacijenata, tri osobe s područja Koške, jednu s valpovačkog područja te tri osobe s područja Našica. Svi su na kućnom liječenju i imaju lakše simptome. 

Ukupno je u našičkoj bolnici testirano 387 osoba.

10:09 - Na Facebooku se oglasila gradonačelnica Supetra Ivana Marković koja je zatražila raspuštanje županijskog centra. 

- Potvrđene su naše najgore sumnje. Stigli su prvi rezultati jučer uzetih briseva koji su potvrdili nove slučajeve zaraze na našem otoku te od dosad obrađenih uzoraka je kao pozitivno potvrđeno čak njih devet. Ono sto znamo i sto je potrdeno da je nulti pacijent ipak taj koji je otpušten iz bolnice te je isti pozitivan. Ja ne znam tko će u ovim slučaju biti odgovoran ili će biti “nitko nije kriv”, “kriv je virus”, “nije bilo propusta” ali apeliram prema nacionalnom stožeru da raspusti županijski stožer i dovede profesionalce koji će znati nositi se sa ovom situacijom. Nas otok se suočava se epidemijom te molim sve naše stanovnike da su na velikom oprezu i da narednih dana ostanu što više u kućama. Također, i ja sam do daljnjeg u samoizilaciji jer sam bila u bliskom kontaktu sa jednom od osoba koja je u bliskom kontaktu sa zaraženim te sam raspustila gradsku upravu koja do danjeg razvoja događaja i novih informacija ne radi. Hvala svima na razumijevanju. Čuvajte se svi! - navela je. 

10:06 - Međimurska županija više nema ni jednog oboljelog od koronavirusa. Tako je i Međimurje postalo "korona-free" županija. - Uspješno smo prebrodili ovu poteškoću, s nadom da neće biti povratnog vala - rekao je načelnik Stožera Civilne zaštite Međimurske županije Josip Grivec. Oboljelih je bilo ukupno osam, a posljednji, ponovljeni nalaz posljednjeg oboljelog je negativan. Više pročitajte OVDJE 

9:53 -  U Karlovačkoj županiji nema novooboljelih osoba od koronavirusa. Jučer je testirano 28 osoba i svi pristigli nalazi su negativni; ukupno je testirano 1716 osoba. Na kućnom liječenju još ih se nalazi 4, u Zagrebu je 1 osoba za koju očekujemo informacije o otpuštanju , 1 osoba je preminula - javljaju iz Stožera civilne zaštite Karlovačke županije.

U Karlovačkoj županiji izliječene su 24 osobe. Tijekom dana kroz DRIVE IN testiranje bit će uzeto oko 40 uzoraka. U samoizolaciji se nalazi 737 osoba, 305 kao kontakti oboljelih osoba, a ostatak se odnosi na prekogranične radnike. U protekla 24 sata nije evidentirano niti jedno kršenje mjere. U karanteni Grabovac i dalje se nalazi 11 osoba pod mjerama samoizolacije.

9:48 - Virovitičko-podravska nema novih slučajeva zaraze.  Ozdravilo je pet pacijenata, dok se liječi još četvero. 

9:44 - U Primorsko-goranskoj županiji još je samo 21 osoba s prisutnim covid 19 virusom, a prema najnovijim informacijama epidemiološke službe Nastavnog zavoda za javno zdravstvo PGŽ ni danas nema novooboljelih.

Do sada je ozdravilo ukupno 49 osoba, a narednih dana očekuje se daljnji rast broja izliječenih. Kao što je već više puta naglašeno, osobu se smatra izliječenom nakon dva uzastopna negativna nalaza brisa.

Ovako dobra epidemiološka slika omogućila je da se demobiliziraju vanbolnički kapaciteti pripremljeni za prihvat covid pacijenata. Nakon što su  odneseni kreveti iz improvizirane bolnice u Dvorani mladosti,  i Studentsko naselje "Ivan Goran Kovačić" vraćeno je  Sveučilištu u Rijeci i studentima.

VIDEO: Kako pravilno oprati ruke

Prema najavama, dio njih  od ponedjeljka 11. svibnja, vraća se  na fakultete kako bi odradili praktičnu nastavu neophodnu za završetak akademske godine.

9:33 -  Stigli su prvi rezultati jučer uzetih briseva koji su potvrdili nove slučajeve zaraze na Braču.Od dosad obrađenih uzoraka je kao pozitivno potvrđeno njih devet. Svi su pozitivni u samoizolaciji, u stalnom kontaktu sa zdravstvenim djelatnicima i pod nadzorom policije.

Pod stručnim vodstvom epidemiološke službe iz Splita u tijeku su sve procedure zadane protokolima za postupanje u ovakvim slučajevima a o svemu je izvješćen i naš županijski stožer CZ.  Sve stanovnike našeg otoka pozivamo na prisebnost i staloženost, naveli su iz lokalnog stožera. 

9:30 -  Vukovarsko-srijemska županija deseti je dan bez novooboljelih osoba od COVID-19, te je  tako i dalje ukupno 40 oboljelih osoba.

Trenutno u županiji je 1 osoba hospitalizirana zbog COVID-19 bolesti, koja nakon ranijeg otpusta iz bolnice ima pogoršanje simptoma. U protekla 24 sata nema novih izliječenih osoba, te ukupno do sada imamo 28 izliječenih osoba na području županije.

U protekla 24 sata testirano je 39 osoba, što iznosi ukupno testiranih do sada na području županije 1347.  U samoizolaciji na području županije nalazi se 401 osoba, a tijekom jučerašnjeg dana zabilježena su 2 kršenja mjere samoizolacije. 

Od ukupnog broja pozitivnih na COVID-19 u Vukovarsko-srijemskoj županiji je pozitivno 6 zdravstvenih radnika, a od toga 2 liječnika, 3 medicinske sestre/tehničara, i 1 drugi zdravstveni radnik. 

Zdravstvenih radnika u samoizolaciji nema.

9:22 - Istra 21 dan za redom bez oboljelih od korona virusa. Na području Istarske županije u posljednja 24 sata ispitano je 56 uzoraka brisa i svi su negativni na COVID-19, te nema novooboljelih. Uz to trenutno je na ispitivanju 17 uzoraka brisa građana zbog sumnje na isto virusno oboljenje, a o rezultatima tih nalaza znat će se tijekom subote. 

Dom za starije i nemoćne u Koprivnici postao novo žarište zaraze koronavirusom
1/8

9:19 - U Bjelovarsko-bilogorskoj županiji protekla 23 dana nije zabilježen niti jedan slučaj zaraze koronavirusom. Jučer su testirane 32 osobe i svi nalazi su negativni.

Od ukupno 10 osoba koje su od početka pandemije bile zaražene koronavirusom u Bjelovarsko-bilogorskoj županiji, njih 9 je ozdravilo.

Na području županije 447 osoba je u samoizolaciji. Jučer nije evidentiran ni jedan slučaj kršenja mjera samoizolacije, a policija je do sada provela 3813 kontrola provođenja mjera samoizolacije.

7:42 - Članica Nacionalnog stožera civilne zaštite Maja Grba-Bujević gostovala je u HRT-ovoj emisiji 'U mreži prvoga' gdje je komentirala otvaranje ugostiteljskih objekata prema novim epidemiološkim pravilima. 

- Što se tiče mjera, drago mi je što su ugostitelji zadovoljni. Preporuke su nastale zajedničkom suradnjom epidemiologa i ugostitelja. Nema tu nekih velikih dubioza i problema. Mi zaboravljamo da situacija nije najbajnija u zemljama koje su u našoj blizini. Taj metar i pol služi da bi bili udaljeni. Što se tiče maske, nije maska obvezna, ali ako imaš imalo osjećaj nelagode, zašto ne staviti masku? Imam jedan mail gdje nam je čovjek napisao da mu je žao što nisu donesena odluka da svi konobari moraju nositi maske - kazala je Grba-Bujević.

Istaknula je kako će i ona isto gledati da sjedi na terasi, no da su preporuke donesene da se može raditi unutra i da gospodarstvo mora ići dalje. 

- Ako nam brojke ne bude dobre, svi ćemo se pitati kako..Sigurno će se još neko vrijeme gledati distanca. Ponavljam, svi moraju se toga držati. Morat ćemo malo pojačati tu distancu jer imam osjećaj da su ljudi to počeli zaboravljati. Vidim ih kako se ne drži razmak - upozorila je. 

Upitana o e-Propusnicama, kazala je: - Pa zadnja tri dana smo puno razgovarali o tome. Malo nam nedostaje da e-Propusnice odu u povijest, a mi gledamo kakva je epidemiološka situacija kako bi se to dogodilo. E-propusnice su na temi današnje sjednice Stožera i to će komunicirati na konferenciji. 

O terasama u trgovačkim centrima

- Svejedno je je li terasa unutra ili vani ako se slušaju preporuke. Ponavljam, može se raditi unutra i vani. Smjernice su gotove i kontaktirani su i ljudi iz trgovačkih centara, ne znam o čemu se priča. Jedino što će se maknuti su one klupe u centrima na kojima ljudi sjede i jedu. U preporukama je rješena i ventilacija - kazala je Grba-Bujević.

Predsjednik trgovačkih centara HUP-a Denis Čupić ustvrdio je kako nitko s njima iz Stožera nije razgovarao i kako imaju brojna pitanja i da bi volio da se čuju, pa makar i telefonski. 

6:50 - Ravnatelj Hrvatskoga zavoda za javno zdravstvo (HZJZ) Krunoslav Capak komentirao je prodor virusa na Brač te je potvrdio sumnju u mogućnost da je nulti pacijent ležao u splitskome KBC-u. Nakon povratka u Nerežišće posjetilo ga je više osoba, od kojih je jedna pozitivna.

6:45 - Varaždinski župan Radimir Čačić, bjelovarsko-bilogorski Damir Bajs, međimurski Matija Posavec, krapinsko-zagorski Željko Kolar i koprivničko-križevački Darko Koren u četvrtak su pozvali Vladu i Ministarstvo obrazovanja da promijene odluku o početku nastave 11. svibnja jer se za povratak u školu izjasnilo samo od 0,7 do 3,8 posto učenika nižih razreda u njihovim županijama.

Istaknuli su da je neozbiljno teret odgovornosti prebacivati na učenike i roditelje te da mjerodavno ministarstvo treba priznati da je pogriješilo i poništiti odluku. Koprivničko-križevačka županija preporučila je u srijedu učenicima da i dalje prate nastavu na daljinu.

6:40 - Ministar unutarnjih poslova i voditelj Nacionalnog stožera civilne zaštite Davor Božinović najavio je da će se nakon 11. svibnja, kada će početi treća faza popuštanja epidemioloških mjera, razmotriti donošenje odluke o potpunom ukidanju propusnica za kretanje državom

Dopustit će se rad autoškola, sastavit će se i okvir za svadbene svečanosti, a izvan snage se stavlja i odluka o karanteni i kućnoj izolaciji za vozače međunarodnog transporta. 

Video: Dr. Gordan Lauc govori u kojoj smo fazi pandemije koronavirusa i što nas sve očekuje

U odnosu na prijašnje najave, novina je da će se dopustiti rad i onim restoranima i kafićima koji nemaju terase. Ugostiteljski objekti moći će raditi i na terasama i u zatvorenom prostoru uz poštovanje razmaka među stolovima i gostima te uz poštovanje strogih higijenskih mjera.

Vezano za održavanje parlamentarnih izbora, u Stožeru još nisu dali precizan odgovor te su ponovili da bi za njihovo održavanje epidemiološka situacija trebala biti povoljna.

Također, u ponedjeljak će se ponovno uspostaviti javni prijevoz putnika u željezničkom prometu.

Ključne riječi

Komentara 61

LM
L.marija
10:39 08.05.2020.

Čovjek dođe iz splitske bolnice.U Splitu hara virus .Meni bi bilo logično biti na oprezu a ne masovno u posjete.Ljudi trebaju prihvatiti odgovornost za vlastite odluke a ne uvijek je netko drugi kriv

TO
tomislav10
09:43 08.05.2020.

Pola svih problema je u Splitsko-dalamatinskoj županiji.

DU
Deleted user
10:08 08.05.2020.

Neka Split i Brač ovo ljeto stave u karantenu, a neka otvore one koji su bili odgovorni i nemaju više zaraženih!

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije