Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 52
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
konzumira ga svaki šesti 11-godišnjak

Zabrinjavajući trend: Učenici gutljaj energetskog napitka prodaju za 50 centi

energetska pića
Pixabay
31.10.2023.
u 21:47

Osim verzije koja sadrži kofein postoji i ona beskofeinska verzija koja je još skuplja te u Hrvatskoj košta 12 eura. Na deklaraciji tog proizvoda stoji da se radi o "piću za hidrataciju".

Među učenicima sve je popularnije američko energetsko piće koje u Americi košta 2,48 dolara, a u Hrvatskoj se ono stoji oko sedam eura. Rezultati najnovijeg istraživanja HBSC-a pokazuju da svaki šesti 11-godišnjak pije energetska pića. 

Stariji ih konzumiraju još i češće, a posebno je zabrinjavajući najnoviji trend ispijanja verzije energetskog pića koje sadrži kofein. Naime, jedna doza ovog napitka sadrži jednaku količinu kofeina kao i dvije šalice kave. Također, u Hrvatskoj učenici međusobno prodaju ovaj napitak i to 50 centi po gutljaju.

Osim verzije koja sadrži kofein postoji i ona beskofeinska verzija koja je još skuplja te u Hrvatskoj košta 12 eura. Na deklaraciji tog proizvoda stoji da se radi o "piću za hidrataciju". Savjetnica potrošača o hrani, Ana Račić koja je proučila deklaraciju beskofeinske inačice energetskog pića za RTL je potvrdila da se radi o vodi s dodatcima sladila, boje i minimalnim dozama aminokiselina i nešto vitamina. "Ako je suditi po deklaraciji, to je skupa voda s malo umućenog koječega. Neće nas otrovati, ali nećemo imati ni neku posebnu dobrobit od toga", objasnila je. Nadodala je kako ovo piće ne sadrži šećer, ali da su dodana sladila sukraloza i Acesulfam K koja su odobrena i dozvoljena sladila. 

POVEZANI ČLANCI:

VIDEO: Testiranje uređaja za gaziranje vode

Komentara 1

VJ
Veli Jože
12:09 01.11.2023.

Otrov Coca Cola se prodaje godinama i dalje se reklamira.Prodajom gutljaja energetskog pića se stječu poduzetničke vještine.Neka netko ako smije zabrani uvoz tih otrova.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije