Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 79
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
PREDSTAVLJENI PODACI

Sve više djece pije energetska pića svakodnevno: 'Oni s neprepoznatom srčanom greškom su u povećanom riziku od smrti'

Coca-Cola blizu dogovora za kupnju BodyArmor
Foto: Richard B. Levine
1/2
15.12.2022.
u 14:02

Zbog prekomjerne konzumacije može doći do adrenalinske/kofeinske oluje odnosno pojačanog rada srca te niza drugih teškoća među kojima i ishemije, navodi prof. Daniel Dilber, pedijatrijski kardiolog iz KBC Zagreb

Energetska pića rijetko ili češće pije 60% djevojčica u dobi od 15 godina i 63,4% dječaka u toj dobi te skoro svako drugo dijete u dobi od 13 godina. Svaki treći jedanaestogodišnjak probao je energetsko piće. 

- Zaprepašćuje da 5,9 posto dječaka u dobi od 11 godina i 2,3 posto djevojčica energetska pića piju svaki dan. U izrazito velikom riziku je i onih do deset posto petnaestogodišnjaka koji piju energetska pića u kombinaciji s alkoholom.  Između jedan do dva posto djevojčica između 11 i 15 godina posljednji put kad su pile energetska pića popile su tri i više tih pića, znači 750 mililitara, a za dječake je to između dva i četiri posto - kazala je dr. Ivana Pavić Šimetin, zamjenica ravnatelja HZJZ-a, predstavivši podatke o konzumaciji energetskih pića među učenicima u RH. 

Podaci iz 2022. godine u odnosu na one iz 2018. godine ne govore o porastu povremene konzumacije kod djece, ali imamo porast svakodnevnog pijenja energetskih pića, pijenje velikih količina tog pića i kombiniranja s alkoholom. U odnosu na 2018. godinu, djevojčice danas piju energetska pića više. 

Zbog prekomjerne konzumacije može doći do adrenalinske/kofeinske oluje odnosno pojačanog rada srca te niza drugih teškoća među kojima i ishemije, navodi prof. Daniel Dilber, pedijatrijski kardiolog iz KBC Zagreb.

– U povećanom su riziku od iznenadne smrti djeca s neprepoznatom srčanom greškom i neprepoznatim koronarnim anomalijama – kazao je prof. Dilber.

Komentara 7

DL
Dvanaest__legija
14:15 15.12.2022.

Naravno, sve drugo osim "cjepiva" je krivo za povećanu smrtnost i probleme sa srcem!

WT
WTF!
15:58 15.12.2022.

O nuspojavama covid pripravka i dalje 🤐🤫🤐??

PO
poluvodič
14:44 15.12.2022.

Bedastoće. U jednom Monsteru od pola litra imate 0.05% kofeina.. Ovi uporno hoće zgaziti tu industriju iz nekog razloga. Više kofeina i više šećera ima Coca Cola, dok energetska pića imaju sve više verzija bez šećera jer su jako popularne.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije