Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 144
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
NEMA RAZLOGA ZA ZABRINUTOST

U Hrvatskoj nedostaju lijekovi za kašalj, srce, dijabetes: 'Veliki problem je cijena'

Ljekarne varaždinske županije predstavile automatizirano skladište vrijedno 1,7 milijuna kuna
Foto: Vjeran Zganec Rogulja/PIXSELL
1/3
07.02.2024.
u 21:12

Imamo tisuće lijekova koji koštaju do 10 eura. Tu je proizvodnja vrlo neisplativa i zbog toga pojedini proizvođači odustaju, objašnjava Ana Gongola iz HUP-ove Udruge proizvođača lijekova

Nestašica od oko 180 lijekova vlada u Hrvatskoj i to iz raznih skupina, potvrdila je to Ana Gongola iz HUP-ove Udruge proizvođača lijekova, no razloga za zabrinutost trenutno nema jer za sve postoje određene zalihe, ili pak zamjenski lijekovi s istim sastavom. Kako je objasnila za Dnevnik Nove TV, trenutno nedostaju neki antibiotici i lijekovi za kašalj, al nedostaju i lijekovi za srce i dijabetes.

- Imamo tisuće lijekova koji koštaju do 10 eura. Tu je proizvodnja vrlo neisplativa i zbog toga pojedini proizvođači odustaju. Čim jedni odustaju, potražnja i pritisak kod drugih se povećava i onda oni povremeno ne mogu isporučiti - objašnjava. 

- Bitno je da ljekarne stvaraju dovoljne zalihe. Kad je nestašica jednog proizvođača, mi u ljekarni imamo mogućnost izdati istovjetni lijek istog sastava drugog proizvođača na recept koji pacijent ima - objašnjava Emilija Horvat iz Gradske ljekarne Zagreb. 

- U svakoj ljekarni na određeni recept može se zatražiti, ako lijek nije dostupan u Hrvatskoj, a dostupan je na nekom drugom tržištu, da se napravi hitni interventni uvoz. To se nekad može napraviti u roku od 24 sata - dodaje Arijan Meštrović, magistra farmacije. 

POVEZANI ČLANCI:

>> FOTO Burna rasprava zbog Turudića. Oporba na kraju napustila Sabor: '...zabili ste zadnji čavao u lijes!'

Ljekarne varaždinske županije predstavile automatizirano skladište vrijedno 1,7 milijuna kuna
1/57

 

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije