Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 0
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
usporedba

U Hrvatskoj je mirovina 449 eura. Evo kolika je u BiH, Srbiji i Crnoj Gori

Zagreb: Podneseno je 139.075 zahtjeva za isplatu dijela obiteljske mirovine
Foto: Patrik Macek/PIXSELL
1/3
20.11.2023.
u 08:55

Prosječna mirovina u Hrvatskoj rasla je posljednjim usklađivanjem rekordnih 8,42 posto, što je najveći skok u posljednje 24 godine.

Mirovine ne rastu samo u Hrvatskoj nego, prema najavama za 2024., i u susjednim zemljama – Srbiji, Crnoj Gori i Bosni i Hercegovini, a posljedica je to inflacije i političkih kretanja. Nedavno je predsjednik Foruma seniora SDP Hrvatske Ivo Jelušić izjavio kako stranka ima plan kako prosječnu mirovinu sa sadašnjih 500 povećati na 750 eura, i taj plan, koji se sastoji od dvije mjere, smatra realnim i provedivim. Predstavljajući SDP-ovu mirovinsku reformu Jelušić je rekao kako smatra da je za umirovljenike inflacija rasla puno više od službene inflacije i da postojeća formula više nije dostatna da održava mirovine na nekoj realnoj osnovici.

Portal Mirovina.hr donosi podatke koliko iznose mirovine u spomenutim susjednim državama u odnosu na Hrvatsku. Prosječna mirovina u Hrvatskoj rasla je posljednjim usklađivanjem rekordnih 8,42 posto, što je najveći skok u posljednje 24 godine. Za svih 1,13 milijuna umirovljenika ona iznosi 449 eura.

Kada se stavi na stranu dio mirovina koji se isplaćuje prema međunarodnim ugovorima, prosječna se mirovina penje na 507,63 eura i kao takva čini 43 posto prosječne hrvatske plaće. Umirovljenike čeka trajni dodatak, neka vrsta 13. mirovine, a očekuje se i rast siječanjskim usklađivanjem od tri do pet posto.

U Bosni i Hercegovini od iduće godine najavljen je rast prosječne mirovine, a trenutačno za korisnike samostalne mirovine iznosi 675,61 konvertibilnih maraka, odnosno 344 eura, prema podacima tamošnjeg Federalnog zavoda za mirovinsko i invalidsko osiguranje. 

Nakon povećanja od 5,5 posto u listopadu, prosječna mirovina u Srbiji iznosila je 341 euro.  Kako je već nekoliko puta najavljeno, povećanje mirovina slijedi od siječnja, a tada će mirovine skočiti za 14,8 posto.

Mirovine u Crnoj Gori ove su godine rasle čak triput. Rast u veljači iznosio je 2,5 posto, u lipnju 8,1 posto te 5,5 posto u rujnu. Tako je prosječna starosna mirovina za rujan skočila na 464 eura. Sadašnja minimalna penzija isplaćena za rujan iznosi samo 300 eura, a prema najavi novog crnogorskog premijera rasla bi za 50 posto.

VIDEO Ova zemlja je najbolja za umirovljene u EU, evo gdje se nalazi Hrvatska

Komentara 56

ME
Melkiorr
09:16 20.11.2023.

Ma koga briga za penzije u Srbiji, BiH i Crnoj Gori? Zašto ne uspoređujete sa Slovenijom, Austrijom, Mađarskom?

Avatar Idler 3
Idler 3
09:23 20.11.2023.

Mene zanima kolke su mirovine vu Mađariji il Sloveniji ! To su nam isto susjedne zemle i dalko draže od "komšiluk".

Avatar razbojnik404
razbojnik404
09:15 20.11.2023.

Možda je to nekome bilo zanimljivo dok je bila jugoslavija. Danas, kad je, odavno propala nikoga u Hrvatskoj ne zanimaju kakve su mirovine u Bosni ili Srbiji.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije