Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 4
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Priznanje

U Hrvatskoj će se otvoriti onkološki centar za JI Europu

\'bih...mostar...15.10.2009...onkologija mostar, sveucilisna klinicka bolnica mostar, pripreme za izgradnju novog odjela za onkologiju...pripremanje terapije Photo:Zoran Grizelj /Vecernji list VLM\'
Zoran Grizelj/ VLM
20.11.2011.
u 22:00

Štiti se okruženje u kojemu se radi te se štedi novac jer se višak lijeka ne baca

– Planiramo otvoriti centar izvrsnosti za onkološko ljekarništvo za područje jugoistočne Europe – najavila je dr. sc. Vesna Pavlica, mr. pharm., odgovorna osoba za razvoj onkološkog ljekarništva u zemljama jugoistočne Europe uime ESOP-a (Europskog društva za onkološko ljekarništvo), uz napomenu da za to ima podršku Klausa Meiera, predsjednika ESOP-a, i prof. Damira Vrbanca, predstojnika Zavoda za internističku onkologiju KBC-a Zagreb i predsjednika Društva za internističku onkologiju ZLJH.

Kontaminacija lijeka

Tim povodom predsjednik Ivo Josipović sutra će primiti izaslanike ESOP-a. Dio posla većim je dijelom već napravljen specijalističkim studijem u kojem je predviđen teorijski i praktični dio nastave onkološkog ljekarništva te boravak na onkološkoj klinici, a voditelj je programa prof. Damir Vrbanec.

Citotoksičnim lijekovima opasnih svojstava rukuje i stručno osoblje u bolnicama, ali posredno i nestručno osoblje u transportu te čišćenju prostorija u kojima se ti lijekovi priređuju i primjenjuju te odlažu i uništavaju.

Prema postojećim zahtjevima, svi uvjeti rada i svi postupci pri rukovanju antineoplastičnim lijekovima, među kojima su i citotoksični, moraju biti planirani i provjereni, odnosno moraju se odvijati u strogo kontroliranim uvjetima.

Postupak priprave i primjene ovih lijekova mora biti izveden tako da se na najmanju moguću mjeru svede mogućnost kontaminacije lijeka, ali i osoblja, bolesnika i okoline lijekom.

Višak se lijeka ne baca

Za takvu vrstu posla specijalizirani su onkološki ljekarnici, u svijetu odavno prepoznati u sklopu rada ISOPP-a (International Society of Oncology Pharmacy Practitioners), a od 2000. godine i ESOP-a.

– Imajući u vidu stalni dugogodišnji rast incidencije zloćudnih tumora, važno je da pacijent ima osiguranu točnu dozu lijeka u točno vrijeme. Time se osigurava zaštita pacijenta, ali i djelatnika, štiti se i cjelokupno okruženje u kojem se radi te se, u konačnici, štedi novac jer se višak lijeka ne baca – objašnjava dr. Pavlica.

Ključne riječi

Komentara 3

DO
doktorica
22:14 20.11.2011.

Imajući u vidu stalni dugogodišnji rast incidencije zloćudnih tumora, važno je da pacijent ima osiguranu točnu dozu lijeka u točno vrijeme.....Černobil,Domovinski rat,nezaposlenost,nepravde,jedni žive na grbači drugih,stresovi,zagađena hrana koju uvozimo.....

VI
Vito
08:37 21.11.2011.

U Hrvatskoj će se otvoriti onkološki centar za JI Europu Nisam znao da je onkološki centar živo biće pa se može samostalno otvarati i/ili zatvarati... U koju je to školu išao ova koja Piše: Radmila Kovačević? Ili, što je jošjoš žalosnije - u koju je školu išao urednik koji je dopustio tako sastavljen naslov? U Hrvatskoj će(mo) otvoriti onkološki centar za JI Europu Ili samo - će otvoriti (netko, a ne mi Hrvati), ili ćemo (mi, kao Hrvatska)

VI
Vito
08:39 21.11.2011.

Štiti se okruženje u kojemu se radi te se štedi novac jer se višak lijeka ne baca Štitimo okruženje u kojemu se radi te štedimo novac jer višak lijeka ne bacamo

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije