Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 1
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Prva runda

U Haagu 3. ožujka počinje rasprava o hrvatskoj tužbi i srpskoj protutužbi za genocid

haag
Foto: Davor Puklavec/PIXSELL
15.02.2014.
u 11:46

Prva runda trajat će od 3. do 18. ožujka, Hrvatska će iznositi argumente od 3. do 7. ožujka, a Srbija od 10. do 18. ožujka dok će druga runda trajati od 20. ožujka do 1. travnja.

Web stranica Međunarodnog suda pravde u Haagu donosi najavu početka usmene rasprave o hrvatskoj tužbi i srpskoj protutužbi za genocid koja počinje 3. ožujka. Prva runda trajat će od 3. do 18. ožujka, Hrvatska će iznositi argumente od 3. do 7. ožujka, a Srbija od 10. do 18. ožujka dok će druga runda trajati od 20. ožujka do 1. travnja.

Za glavnu raspravu je određeno oko mjesec dana i za to vrijeme će biti saslušani i unakrsno ispitivani svjedoci dvije strane, a saslušat će se i završna izlaganja pravnih zastupnika Beograda i Zagreba. Hrvatska je tužbu za genocid protiv Srbije podnijela 1999., a za nju se nadležnim 2008. proglasio Međunarodni sud pravde u Haagu.

U hrvatskoj tužbi se navodi da je Srbija u vremenu između 1991. i 1995. direktno kontrolirala vojne i policijske postrojbe koje su na području Knina, istočne i zapadne Slavonije i Dalmacije počinile etničko čišćenje hrvatskih državljana, što je rezultiralo "velikim brojem prognanih, ubijenih, mučenih ili bespravno zatočenih". Zato je Hrvatska tražila da joj Srbija, "kao pravna nasljednica Savezne Republike Jugoslavije, nadoknadi štetu pričinjenu kršenjem međunarodnog prava, u iznosu koji Sud procjeni" dok je Srbija 2010. Međunarodnom sudu pravde u Haagu predala odgovor na tužbu i protutužbu protiv Hrvatske za genocid nad Srbima tijekom rata od 1991. do 1995. pa se navode i akcije Bljesak, Oluja, Maslenica, Medački džep i druge. U srpskim medijima se navodi kako srpska strana u protutužbi spominje i zločine nad Srbima u vrijeme NDH pa i ranije.

Komentara 1

KR
KroničarHr
12:09 15.02.2014.

Duboko sumnjam, prvo u postene namjere ovoga drzavnoga vodstva, drugo, profesionalnu kompetenciju za taj tip zahtjeva, tima kojega je nedavno oformilo ovo drzavno vodstvo, a kad tad ce se, po pravilu na zalost, prekasno, znati koje izvore, svjedoke i dokumentaciju su koristili dominantno britanski zastpnici RH u ovome procesu, koga otvoreno drzavni vrh-bezuvjetno nije zelio, a nisu se usudili povuci tuzbu javno. Ne mogu niti smijem vjerovati nekome tko se tako deklarirao, da nije podmuklo ucinio sve, van pogleda javnosti, da namjerno oslabi argumente nase tuzbe. Ovo je ozbiljan sud, a za sud ne postoji nista nego ono sto mu se i kako, prezentira. Nema nakon procesa koristi od nekoristene dokumentacije. Konacno, nelogicno zvuci odmah na prvi pogled razdoblje od tri dana za iznosenje hrvatske argumentacije i osam dana -srpske. Daj Boze da se prevarim, ali ovo bi mogla biti -veleizdaja zemlje.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije