Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 137
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
NOVE TEHNIKE NAPADA

Hrvati sve više na meti hakera, otkriveno što im je posebno zanimljivo

Novi cyber napad paralizira tvrtke - ransomware Petya
Foto: Davor Puklavec/PIXSELL
1/3
04.02.2024.
u 07:08

Kibernetički lopovi nastoje navesti korisnike na odavanje povjerljivih podataka, koriste sofisticirane tehnike, poput QR kôda

Tijekom protekle godine, kada se promatraju kibernetički napadi, uočen je sve veći trend da se napadači u većoj mjeri okreću prema financijski isplativim vrstama kibernetičkog kriminaliteta. Tako je CARNET-ov nacionalni CERT lani zaprimio i obradio ukupno 1236 računalno-sigurnosnih incidenata, odnosno 4,63 posto manje nego što ih je evidentirano prošle godine, no kada se promatraju pojedinačni incidenti, onda je lani zabilježen najveći porast od čak 263 posto u slučajevima u kojima je sustav zaražen zlonamjernim kôdom.

Napadi preko e-pošte

Nacionalni CERT primao je i statistički obrađivao podatke i o botovima na računalima krajnjih korisnika. Znatno se povećao broj registriranih zaraženih računala u Hrvatskoj – 138.676, što je povećanje od 201,3 posto u odnosu na 2022. godinu. Među svim evidentiranim incidentima lani su oni najčešće obuhvaćali pokušaje navođenja korisnika na odavanje povjerljivih podataka putem raznih komunikacijskih kanala, kao i pokušaje navođenja potencijalne žrtve na djelovanje u korist prevaranata – najčešće putem elektroničke pošte. Štoviše prilikom kibernetičkih napada lopovi se sve više koriste sofisticiranim tehnikama, poput korištenja QR kôdova, koji im služe za prikupljanje vjerodostojnijih podataka za iskorištavanje i prijevaru građana čime su lakše dolazili čak i do povrata poreza građana.

VEZANI ČLANCI:

– Promjena poretka vodećih tipova računalno-sigurnosnih incidenata pokazatelj je sve većeg usmjeravanja napadača na ostvarivanje financijske koristi. Nove tehnike napada i sofisticiranije kampanje poput korištenja QR kôda i relevantnih informacija poslužile su za bolje ciljanje i vjerodostojnije iskorištavanje građana poput povrata poreza, subvencija za troškove stanovanja ili prelaska na euro. Napadači vješto prikupljaju javno dostupne informacije i manipuliraju korisnicima kako bi ostvarili financijsku korist. Raste potreba, ali i interes javnosti za većim angažmanom svih dionika u aktivnostima podizanja razine svijesti i edukacije korisnika o kibernetičkoj sigurnosti te važnosti zaštite i brige o osobnim podacima. Nacionalni CERT je u 2023. ostvario znatne pomake na području nacionalne i međunarodne suradnje, usavršavanja djelatnika te na području povećanja razine spremnosti na odgovor na sve složenije sigurnosne izazove – poručila je Nataša Glavor, pomoćnica ravnatelja CARNET-a za Sektor Nacionalni CERT.

Učenici uče ispravljati kod

Lani je CERT sudjelovao u radu nacionalnih i međunarodnih tijela kojima je cilj povećanje kibernetičke sigurnosti te u međunarodnim vježbama kao što su CyberSOPEx, uz koordinaciju ENISE – Agencije Europske unije za kibernetičku sigurnost, te NATO-ova vježba Cyber Coalition 2023. Organizirali su i natjecanje 315 srednjoškolaca, koje se planira i ove godine u srednjim školama Hrvatske, a kojem je osnovni cilj proširiti svijest među mladima o važnosti primjene sigurnosnih mjera kao i izbjegavanju i ispravljanju mogućih propusta u programskom kodu ili drugoj komponenti računalnog sustava.

GALERIJA Ruši se kultni hotel Marjan, evo što je ostalo od jednog od simbola Splita

Novi cyber napad paralizira tvrtke - ransomware Petya
1/28

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije