Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 3
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Zaštita okoliša

U godinu dana iz špilja izvukli 70 kubika otpada

U godinu dana iz špilja izvukli 70 kubika otpada
22.03.2021.
u 14:00

Članovi volonterske speleološke inicijative Čisto podzemlje uz pomoć Lidla Hrvatska i HGSS-a očistili su 11 špilja, a projekt ide dalje

Špilja u Gornjem Lugu u Ličko-senjskoj županiji 11. je lokacija očišćena u sklopu suradnje između Lidla, HGSS-a i inicijative Čisto podzemlje. Projekt pod sloganom “Čuvajmo vode – izvor naše budućnosti“ Lidl je inicirao u ožujku prošle godine kada je donirao 200.000 kuna inicijativi Čisto podzemlje, a sve u sklopu partnerstva Lidlova brenda Okusi zavičaja i Hrvatske gorske službe spašavanja.

Od tada do danas očišćeno je 70 kubika otpada, a sada je Marina Dijaković iz Lidla, u prisutnosti pročelnika HGSS-a Josipa Granića, ponovno Ruđeru Novaku iz Čistog podzemlja uručila ček s istim iznosom. Svi su se okupili u Gornjem Lugu, a potom prionuli na čišćenje te špilje koja se nalazi u blizini Žute Lokve kod Brinja i izvukli iz nje osam kubika otpada.

– Kada vidimo rezultate projekta, ispunjava nas ponos i nada da možemo učiniti još puno više. Nastavak Lidlove podrške omogućit će nam da očistimo brojne špilje i jame od opasnog otpada. Zaštita pitke vode u krškom podzemlju je odličan zalog za budućnost svih nas – rekao je Ruđer Novak, član HGSS-a i pokretač inicijative Čisto podzemlje. Špilju u Gornjem Lugu očistili su članovi volonterske speleološke inicijative Čisto podzemlje uz pomoć Lidla Hrvatska, HGSS-a te blogera i youtubera koji su se pridružili čišćenju.

Ovom akcijom nastoji se zapravo podići svijest javnosti o važnosti zaštite okoliša, a ponajviše krškog podzemlja koje čuva polovinu zaliha pitke vode u Hrvatskoj i u kojem obitava čak 70 posto hrvatskih endemskih životinja. Stoga se lokacije onečišćene ilegalnim otpadom mogu prijaviti za čišćenje na web stranici cistopodzemlje.info.

Sadržaj nastao u suradnji s Lidl Hrvatska

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije