Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 113
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Traže se radnici

U dva nova trgovačka centra zaposlit će se 1600 Osječana

'14.10.2010,Osijek - Press konferencija i obilazak gradilista povodom zavrsnih radova na krovu trgovackog centra Avenue Mall, Photo: Davor Javorovic/PIXSELL '
'Davor Javorovic/PIXSELL'
04.01.2011.
u 23:45

Osječka burza rada naglo je živnula zbog gradnje dvaju velikih objekata. Konačnom se zaposlenju nadaju trgovci, ali i stručnjaci s diplomom ekonomije.

Eksplozija je radnih mjesta u Osijeku. Čak 1600 osoba pronaći će zaposlenje do ožujka. Svoja vrata kupcima tada istodobno planiraju otvoriti dva nova šoping-centra – Avenue Mall i Portanova.

– Velik je interes nezaposlenih osoba. Riječ je mahom o zagrebačkim tvrtkama koje potrebu za radnicima oglašavaju na internetskim portalima ili u svojem područnom uredu za zapošljavanje. Računamo da će se iz naše evidencije brisati oko tisuću osoba. Preostalih 600 bit će vjerojatno preseljeno s jednoga već postojećeg prodajnog mjesta u gradu na novootvorenu lokaciju u ovim trgovačkim mekama – kalkulira Anto Barukčić, pročelnik osječkog Zavoda za zapošljavanje, na kojem je potkraj studenog prošle godine bilo evidentirano 33.507 nezaposlenih osoba

Uspjela bez “veza”

Poslodavci koji su krenuli u osvajanje čak 141.000 novosagrađenih šoping-kvadrata najčešće traže trgovce i komercijaliste. Posao je već „ubola“ 30-godišnja Osječanka koja je 13 mjeseci bila nezaposlena.

– Nadala sam se da ću ući u barem jedan od ta dva centra. Javljala sam se na natječaj i uspjela bez “povlačenja” veza. Imam iskustva upravo u radu s takvom robom, konkretnije s prodajom odjeće. Bilo bi žalosno da od 600 trgovaca koji su se do sada već zaposlili nisam i ja dobila posao – priznaje ta kvalificirana trgovkinja koja je željela ostati anonimna (podaci su poznati redakciji, op. a.).

Na novi je posao još, kako je dodala, nisu zvali. Obavijestili su je samo da bude spremna jer će se sve “zahuktati” početkom ožujka.

Do tada  “mrtva siječanjska sezona” protresla je ustajalu osječku burzu rada.

– Vjerujemo da će popunjavanje radnih mjesta trajati cijeli siječanj i protegnuti se do kraja veljače.

Na temelju takvih izračuna nadamo se da do u 2011. godini nećemo prijeći kritičnu brojku od 35.000 nezaposlenih osoba. Najizraženija je potreba za srednjom stručnom spremom, no ima i onih koji traže visoku. Diploma nekima od njih ništa ne znači ako nemaju dovoljno radnog iskustva – ističe Barukčić.

U Portanovi je već počelo odbrojavanje do otvaranja. Upite koji im stižu svakodnevno usmjeruju na pravu adresu.

Stalno prenose natječaje

– Svima uredno odgovaramo. Radnu snagu traže naši zakupci, a ne mi. Zbog toga učestalo ažuriramo web-stranicu na kojoj dajemo linkove ili prenosimo otvorene natječaje. Iz dana u dan sve ih je više. I k nama je stiglo nešto zamolbi osoba sa završenom trgovačkom školom, ali ima i onih s diplomom ekonomije – odgovara Maja Dorić, PR menadžerica Portanove.

– Upiti su stizali čak i za radno mjesto čistačice – kaže Maja Dorić.  

Komentara 15

MO
modovisisajteMaraschino
00:50 05.01.2011.

samo cemo kupovat i dizat kredite a nitko nece radit...

OS
osijek68
01:03 05.01.2011.

35000 nezaposlenih!! 145 milijuna eura ulozeno u shopping centre. Tko je tu lud? Pa tko ce im kupovati u tim centrima kad je Slavonija u teskoj banani. Sta nisu ulozili toliku lovu u prizvodnju. Ovi ili su ludi ili peru lovu.

OB
-obrisani-
23:50 04.01.2011.

YAP! Samo do kad će raditi? Koliko u Osijeku i okolici ima kupaa za sve te centre?

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije