Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 52
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Slučaj Kunić

U dva ‘ista’ slučaja dvije potpuno različite presude

krnjak
Foto: Kristina Štedul-Fabac/PIXSELL
10.05.2014.
u 11:50

Ovrha je u ponedjeljak, a cijena kuće je dvije trećine od procijenjenih 1,310.339 kuna

Pred kućom Petra Kunića u Zagorju Krnjačkom okupilo se 50-tak ljudi koji su svojim tijelima htjeli spriječiti ulazak zainteresiranih kupaca u objekt. Ipak jučer u devet sati, kad je od karlovačkog Općinskog suda bilo zakazano razgledavanje, nije se pojavio nitko. Tako je gotovo 20-godina duga priča o borbi Petra Kunića za svoju kuću dobila novu epizodu.

Među ljudima koji su Kuniću odlučili dati potporu bili su i dožupan Siniša Ljubojević, bivši i sadašnji načelnici Krnjaka Rade Kosanović i Dejan Mihajlović, te mnogi drugi uglednici s ovog područja, među njima i jereji Predrag Sušić i Željko Vidaković.

Institucijska ‘kuhinja’

–Ovaj slučaj pokazuje da sudstvo diskriminira svoje građane. Sve je ‘zakuhano’ u institicijama ove države i one to moraju rješiti. Ne smatram da je krivac Vinko Petrović koji je ulagao u ovaj objekt, ali zasigurno to nije ni Petar Kunić koji je vlasnik ove kuće, a ništa nažao nije učinio niti Petroviću, niti ovoj državi – rekao je Ljubojević

.No, da je u našim institucijama sve moguće dokazuje usporedba slučaja Kunić sa onim njegovog susjeda Miće Savića. U Kunićevoj kući nekad je radio popularni restoran. Nakon što mu je objekt poslije povratka u Hrvatsku bio vraćen, privremeni korisnik Petrović podnio je tužbu tražeći nadoknadu za uloženo u obnovu.

Nakon puno godina i niza sudskih rasprava donesena je odluka da Kunić Petroviću mora nadoknaditi više od 1,310.339 kuna.Mićo Savić također je uz cestu D1 na području Krnjaka imao restoran. Objekt je nakon Oluje privremeno koristio Đuro Đurđić.

I u ovom slučaju, nakon Savićevog povratka uslijedile su tužbe i sudske rasprave. No, za razliku od Kunića isti sud u Karlovcu presudio je da Đurđić nema pravo na naknadu za uloženo. Osim toga, sasvim suprotno, odlučeno je kako Saviću mora platiti 34.000 eura, jer je koristio njegovu nekretninu.

Scenarij ‘prodaje’

–Riječ je o najmu za vrijeme dok je moj objekt korišten od strane Đurđića. On je na tu presudu Općinskog suda uložio žalbu, koju sada razmatra Županijski sud. U međuvremenu, uskoro očekujem kako će moj restoran ponovno početi s radom – zaključuje Savić.

Paradoks je i kako presudu u korist Savića potpisuje sudac Josip Štrucelj koji treba provesti odluku sasvim suprotnog sadržaja u slučaju Kunić i obaviti ovrhu. Ročište je zakazano za ponedjeljak u 12 sati, a kuća se ne može prodati ispod dvije trećine procijenjenih 1,3 milijuna kuna.

–Došao sam do zaključka kako je jedan od realnih scenarija da netko od Petrovićevih kupi kuću i uplati 1,3 milijuna kuna. Taj novac ide državi, koja će ga zatim vratiti Petroviću. U tom slučaju on postaje vlasnik kuće za nula kuna i može ju prodati za bilo koji iznos. Sve što dobije, njemu će biti zarada – ispričao je razočarano Kunić.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije