Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 1
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
POSAVINA

U Drenovcima otvoren ured Hrvatske gospodarske komore

HGK
Foto: Davor Javorović/Pixsell
1/4
12.06.2014.
u 15:51

Hrvatska gospodarska komora je osigurala za poplavljene općine i mjesta u županjskoj Posavini 250 000 kuna

- U ovom uredu poduzetnici imaju na raspolaganju 4-5 računala, skenere, fax i drugu opremu koju mogu besplatno koristiti jer su njihovi uredi poplavljeni. Ovo je njihov ured gdje će od naših djelatnika moći dobiti odgovor na svaki upit. Hrvatska gospodarska komora je osigurala za poplavljene općine i mjesta u županjskoj Posavini 250 000 kuna, poduzetnici će biti oslobođeni plaćanja članarine i sve certifikate i dozvole koje izdaje Komora, bit će besplatni za poduzetnike iz poplavom poharanih područja. Moramo pomoći ovdašnjim ljudima da ožive proizvodnju jer država je obećala obnovu kuća, ali i tvrtke moraju oživjeti i zapošljavati. Ovdje su 62 tvrtke ili poduzeća i u njima je poplava načinila štetu koja se mjeri milijunima eura - rekao je Luka Burilović, predsjednik Hrvatske gospodarske komore prilikom otvaranja Ureda HGK u jednoj od učionica OŠ Ivan Meštrović u Drenovcima, u županjskoj Posavini.

Burilović je dodao kako su općine Vrbanja, Drenovci i Gunja najsiromašnije u Vukovarsko-srijemskoj županiji, najsiromašnijoj županiji pa je šteta koju je poplava načinila tim veća.

- Oporavak gospodarstva jamči i povratak ljudi u svoja mjesta i svoje kuće, ali i održivi razvoj ovog kraja - rekao je Burilović dodajući kako je nakon što je taj kraj Hrvatske pretrpio velika razaranja u Domovinskom ratu, poharan poplavom.

Marko Bačić, direktor Poljoprivredne zadruge Napredak iz Županje kaže kako svoje ispostave imaju u selima koja su najviše pogođena poplavom - Gunja, Rajevo Selo, Račinovci i štete su milijunske.

- Šteta je preko 10 milijuna kuna jer uništena je ljetina, ali i oprema od traktora i prikolica do poljoprivrednih strojeva te zalihe sjemena i zaštitnih sredstava. Mislim da će oporavak trajati dvije, tri godine. Dobro je što imamo ovdje ured jer zaista nekim našim zadrugarima je sve uništeno i nemaju ne samo gdje prespavati već nemaju ni radni prostor. Dobro je što se ovdje možemo direktno obratiti djelatnicima Komore - kaže Marko Bačić.

Jusuf Džomba iz Gunje je vlasnik trgovačke tvrtke Širli Commerce i poplava mu je načinila štetu od 60-tak tisuća eura.

- Skladišta i ured su pod vodom i zaista nemam gdje raditi pa je ovo prilika i mogućnost da koliko-toliko normalno radimo jer valja dostaviti razne zahtjeve na mnoge adrese, a to je nemoguće bez ureda. Vlada je obećala pomoć pa se nadam oporavku, ali on će trajati tri do šest mjeseci. Svi ćemo zajedno zapeti i nadam se oživjeti naš pogon. Pomogli su ministri Mrsić i Maras i bez takve pomoći bi nam bilo puno teže - kaže Jusuf Džomba. Ružica Turudić vodi klaonicu u Posavskim Podgajcima i planirali su proširenje na preradu mesa, ali poplava je osujetila planove.

- Imali smo 5-6 radnika, a sada je sve uništeno jer voda je bila metar duboka. Šteta je milijunska i dobro je da u ovom uredu možemo od djelatnika Komore dobiti izravne odgovore na sve što nas moći - kaže Ružica Turudić.

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije