Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 109
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Zadrugari propalog ŠKZ-a Varaždinski Cekin optužuju odgovorne za nemar

U deset dugih godina nisu nam vratili ni lipu

18.05.2009.
u 17:44

Bili smo obrtnici 46 godina i od rane mladosti štedjeli smo za starost. Žalosno je da se već više od 10 godina borimo za svoje i sada je već vrlo upitno hoćemo li ikada dobiti i novčić natrag - kazala je ogorčeno Cilika Kušenić iz Varaždina, koju smo među tristotinjak bivših zadrugara štedno-kreditne zadruge Varaždinski cekin zatekli na skupu oštećenih zadrugara u Graberju.

Tobias slobodno šeće
Stečaj u Varaždinskom cekinu započeo je još 1999. i do sada nitko od 1400 oštećenih vjerovnika, od kojih je četvrtina umrla, nije dobio natrag ni novčić. - Najsretniji bismo bili da se više ne moramo nikada sastajati. U tih 10 godina nitko od nas, vjerovnika nije bio pozvan ni na jedno stečajno ročište, a niti smo bili obaviješteni koliko je novaca prikupljeno u stečajnom postupku.

Gospođa Štefić ga nije mogla odnijeti sa sobom u grob. Svi mi kao zadrugari bili smo na popisu s potraživanjima koji je bio postavljen na oglasnoj ploči suda, a kada smo pak pitali tko su Cekinovi dužnici, na varaždinskom Trgovačkom sudu nam je rečeno da je taj popis tajna.

Zar se doista sav prikupljeni novac u stečajnom postupku uspio potrošiti na vođenje postupka i naknadu stečajnoj upraviteljici? Zašto nam nisu isplaćivali kako je novac pristizao, pa makar po 100 kuna svakome. Više nemamo što čekati. Pozvat ćemo gradonačelnika i župana da se uključe u rješavanje našeg problema. Čak smo i međunarodnom sudu slali svoje dokumente - kazala je Vesna Kovačić, dodajući da se Janez Tobias, koji je pravomoćno osuđen, skriva u Sloveniji i da je često viđen vikendima u Varaždinu, a nitko ga ne uhićuje.

Gdje su čekovi i novci
Oštećeni se pitaju gdje su čekovi za garancije i novci koji su okrivljenicima oduzeti na granici. Smatraju da se i tom novcu može ući u trag ako postoji dobra volja. Branku Martinčeviću iz Črnca u Varaždinskom je cekinu ostalo oko 25 tisuća njemačkih maraka. - Teško je i zamisliti koliki su nam novac uzeli. Trebamo biti odlučniji. Nisu nam dopustili ni da budemo na raspravama za stečajnog postupka.

Sumnjam da ćemo ikada vidjeti svoj novac - ogorčen je Martinčević. Oštećenici osim što ne mogu do svog novca, moraju plaćati odvjetnike koji ih zastupaju. To im je veliki trošak pa su predložili da sa svojim pravnim zastupnikom sklope punomoć jamčeći da će mu platiti za sudske troškove kad dobiju svoj novac. Mnogi su odvjetnika promijenili, i ni jedan ih iz Varaždina, kažu, više ne želi zastupati jer se svi boje.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije