Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 58
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
PIŠE BBC

U Britaniji uhićene tri osobe, sumnja se da su špijunirali za Rusiju: 'Našli su im hrvatske isprave'

Britain's King Charles coronation
POOL/REUTERS
Autori: Vecernji.hr, Hina
15.08.2023.
u 13:23

Protuteroristički detektivi londonske policije (Metropolitan Police), zaduženi za pitanja špijunaže, pritvorili su trojac u veljači

Tri osobe osumnjičene da su špijunirale za Rusiju u Velikoj Britaniji uhićene su i optužene u sklopu veće nacionalno-sigurnosne istrage, objavio je BBC u utorak. Osumnjičenici su bugarski državljani koji navodno rade za ruske sigurnosne službe, piše BBC.

Protuteroristički detektivi londonske policije (Metropolitan Police), zaduženi za pitanja špijunaže, pritvorili su ih u veljači na temelju zakona o službenim tajnama, dodaje BBC.

Optuženi su za posjedovanje identifikacijskih dokumenata s "neprimjerenom namjerom" i navodno su ih imali znajući da su lažni. Dokumenti uključuju putovnice, osobne iskaznice i druge isprave iz Velike Britanije, Bugarske, Francuske, Italije, Španjolske, Hrvatske, Slovenije, Grčke i Češke. Trojac je u Britaniji živio tri godine radeći na raznim poslovima i boraveći u nizu nekretnina u predgrađima.

POVEZANI ČLANCI:

Orlin Roussev (45) ima povijest suradnje s Rusijom, a u Veliku Britaniju odselio se 2009. godine. Na njegovom LinkedIn profilu stoji kako je posjedovao tvrtku koja se bavi telekomunikacijama za obavještajne službe, a osim toga je bio i savjetnik bugarskog ministarstva energetike. 

Za drugo dvoje uhićenih, Bizera Dzhambazova (41) i Katrinu Ivanovu (31) se vjeruje kako su par. Dzhambazov je navodno radio kao vozač, dok je Ivanova napisala na svom profilu kako je asistent u laboratoriju jedne privatne zdravstvene tvrtke. Oni dvoje preselili su prije desetak godina, a tijekom svog boravka su vodili i organizaciju koja je pružala usluge bugarskim državljanima. 

>> VIDEO Novi val napada na Odesu, Ukrajinci: 'Uništili smo sve ruske rakete, krhotine su uzrokovale požar'

Komentara 17

VJ
VjetresDinare
14:44 15.08.2023.

Jel se moze netko potpisati imenom kad krivo navede za Bugare da su likovi sa Hrvatskim putovnicama....trash opet

Avatar canned heat
canned heat
14:51 15.08.2023.

Zar nema nikoga u redakciji tko zna prevesti s engleskog na hrvatski?

Avatar Cika_Vlado
Cika_Vlado
14:51 15.08.2023.

@putnik83: slazem se. Sve, sve stoji u clanku ali ni u jednom retku nema ni rechi o tome za sta su konkretno optuzeni?! Danas preko MS medija i drustvenih mreza mozes podichi hajku i optuziti sve i svakoga za svasta. Pa po ovome pola Britanije treba da trune u zatvoru jer ih se "moze osumnjiciti da spijuniraju" za Rusiju, Kinu, vanzemaljce itd. A u stvari mozda imaju profil na Telegramu i pokoji put procitaju vesti i sa drugih strana, a ne trpe stalno ispiranje mozga globalistickih centara moci.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije