Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 36
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
BUGARSKI VUK

U Brazilu su turnir nazvali po njemu, a u debiju za Rapid pušio je cigaretu

Trifon Ivanov
Foto: Reuters/PIXSELL
21.02.2016.
u 22:16

Ivanov je bio jedan od istaknutijih članova slavne bugarske reprezentacije koja je na Svjetskom prvenstvu u SAD-u 1994. osvojila četvrto mjesto.

U subotu 13. veljače napustio nas je jedan od najlegendarnijih bugarskih nogometaša – “Bugarski vuk” Trifon Ivanov. Slavni branič koji je bio prepoznatljiv po sjajnom udarcu, karizmatičnosti i fudbalerki, umro je u 50. godini od posljedica srčanog udara.

Ivanov je bio jedan od istaknutijih članova slavne bugarske reprezentacije koja je na Svjetskom prvenstvu u SAD-u 1994. osvojila četvrto mjesto. Bio je stoper s bombom u nogama, a u karijeri je promijenio sedam klubova. Počeo je u rodnom Velikom Tarnovu, nastavio u sofijskom CSKA, Betisu, Xamaxu, bečkim klubovima Rapidu i Austriji, a karijeru je završio 2001. u austrijskom Floridsdorferu.

U matičnom Etaru igrao je od 1983. do 1988., nakon čega je otišao u sofijski CSKA gdje je ostao sljedeće dvije sezone. Sjajne igre u CSKA donijele su mu prelazak u Betis 1990. Ipak, u klubu iz Seville nije ostavio značajan trag, najviše zbog neprofesionalnog ponašanja. Kažu da je u Španjolskoj previše izlazio i uživao sa ženama. Zbog toga je 1993. preselio u Švicarsku gdje je potpisao za Xamax.

Nogometni svijet Trifona je upoznao na SP-u 1994. u SAD-u. Bio je jedan od glavnih igrača slavne generacije Bugara koja je na tom SP-u bila četvrta. Borislav Mihajlov, Krasimir Balakov, Jordan Lečkov, Hristo Stoičkov, Luboslav Penev, Emil Kostadinov, Daniel Borimirov i legenda Trifon Ivanov – bila je to moćna Bugarska koja je na tom SP-u dobila Argentinu u skupini pa Meksiko u osmini finala, srušili su i Nijemce u četvrtfinalu te nesretno izgubili od Italije u polufinalu (1:2), u utakmici u kojoj ih je sudac pokrao. A na kraju su i izgubili od odličnih Šveđana u utakmici za treće mjesto... Naš junak Trifon Ivanov bio je jedna od glavnih karika te reprezentacije. A bio je na tom SP-u i igrač s najosebujnijom frizurom, proslavio je fudbalerku.

Zbog njegova stila igre treneri su znali i “podivljati” – jer Trifon je često znao uzeti loptu u šesnaestercu i upustiti se u dribling prema naprijed. A najviše je volio opaliti loptu iz daljine prema golu. Osim nogometa, jako je volio i cigarete. Priznao je da je tijekom cijele karijere pušio. Zbog cigareta je zanimljiva priča njegova debija za Rapid. Kamera je uhvatila Ivanova kako samo nekoliko minuta prije utakmice opušteno puši Davidoff, što mu naravno nije bio jedini incident u karijeri.

Ustvari, nikada nije bio primjer osobe koja je bila sto posto posvećena nogometu. Potvrđuje to izjava trenera švicarskog Xamaxa u kojem je Trifon igrao od 1993. do 1995. Trener Gilbert Gress mu je savjetovao da posjeti psihijatra, a Bugarin je odgovorio:

– Imao je nešto protiv mene pa sam mu pred svim igračima rekao da nema blage veze o nogometu! Uvijek sam bio iskren i izravan.

No, imao je Trifon i senzacionalno dobrih izdanja u klupskim bojama. Sezonu 1995./96. u bečkom Rapidu igrao je u životnoj formi i bio jedan od najzaslužnijih igrača za osvojen naslov državnog prvaka i sudjelovanju u finalu europskog Kupa pobjednika kupova (izgubili od PSG-a 0:1).

Već iduće, sve je to uprskao. Rapid je izgubio prvenstvo u posljednjem kolu od Salzburga baš zbog kiksa Ivanova.

– Ne možete ga motivirati za trening pa je i na utakmicama očajan. Loše se postavio u obrani kod drugog primljenog gola, a nakon toga je još zaradio crveni karton zbog udaranja suparnika. Totalna idiotarija – izjavio je tadašnji trener Rapida Ernst Dokupil, a s njim se složio i kapetan, poznati austrijski vratar Michael Konsel:

– Ivanov je bez sumnje izvrstan igrač, ali pretjerao je. Kako tražiti od ostalih igrača da se ponašaju kad taj čovjek ignorira sva pravila? Da sam ja trener, ne bi mi više igrao. Tjelesno je posve nepripremljen, svaka baka ima više kondicije od njega.

Naravno, Ivanov je nakon toga napustio Rapid te prešao u gradskog rivala Austriju. Tamo je nastupio svega 11 puta, a karijeru je završio u austrijskom Floridsdorferu.

Ivanov će ipak najviše upamćen ostati po partijama u dresu Bugarske za koju je od 1988. do 1998. nastupio 76 puta i postigao šest pogodaka. Igrao je na dva SP-a (1994. i 1998.) te na Euru 1996. u Engleskoj.

A koliko je upečatljiv i obožavan nogometaš bio, potvrđuje podatak da su Brazilci 2013. godine osnovali Copa Trifon Ivanov, amatersko natjecanje koje se odigrava njemu u čast. Pored tolikih brazilskih umjetnika, Bugarski vuk dobio je svoj turnir u Brazilu.

Kažu da je umro u miru, a samo dan prije bio je na svom omiljenom hobiju, pecanju. Trifone, nogometni svijet će te zauvijek pamtiti...

>> Umro Trifon Ivanov, bugarska legenda koja je proslavila fudbalerku

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije