Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 1
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Izbori u BiH

Komšić, Dodik i Džaferović članovi Predsjedništva! Čović: Ne možete Hrvatima birati predstavnike

Dragan Čović
Foto: Boris Ščitar
1/7
Autori: Hina, Vecernji list
08.10.2018.
u 00:11

- Od 85 posto prebrojanih glasova dobio sam 56 posto. Pobjeda je čista k'o suza - rekao je Dodik.

Biračka mjesta u Bosni i Hercegovini zatvorena su u 19 sati.

Nešto više od 3,3 milijuna registriranih birača biralo je novi sastav tročlanog Predsjedništva BiH, zastupnike u Zastupničkom domu parlamenta BiH te zastupnike u Zastupničkom domu parlamenta Federacije BiH i u Narodnoj skupštini Republike Srpske. Birali su se i novi predsjednik i dva dopredsjednika tog entiteta te zastupnici u skupštinama deset županija u Federaciji BiH.

Dragan Čović
1/6

U nastavku pratite tijek događaja:

0.05 Šefik Džaferović (SDA), Željko Komšić (DF) i Milorad Dodik (SNSD) novi su članovi Predsjedništva BiH, objavila je Centralna izborna komisija te dodala kako izlaznost u BiH iznosi 53,36 posto glasača.

Branko Petrić, predsjednik CIK-a je rekao da je Džaferović (SDA) osvojio 38 posto glasova. Iz reda hrvatskog naroda u Predsjedništvu će sjediti Komšić s 48,7 posto glasova dok je Dragan Čović (HDZ) je dobio 38,6 posto glasova. Iz Republike Srpske najviše glasova je dobio Dodik, 55,15 posto. 

23.55 Šefik Džaferović, Željko Komšić i Milorad Dodik novi su članovi Predsjedništva BiH prema podacima Koalicije za slobodne i poštene izbore 'Pod lupom' dok je Željka Cvijanović nova predsjednica Republike Srpske.

23.35 Milorad Dodik, predsjednik SNSD-a i Republike Srpske u izbornom stožeru svoje stranke proglasio je pobjedu za mjesto člana Predsjedništva BiH.

- Od 85 posto prebrojanih glasova dobio sam 56 posto. Pobjeda je čista k'o suza - rekao je Dodik.

- Ne zanima me tko su izabrani članovi iz druga dva naroda. Ja kalkuliram s voljom naroda koji je meni dao podršku. U BiH ne postoji tijelo koje se bira na prostoru čitave BiH, pa tako ni Predsjedništvo koje se sastavlja od članova bošnjačkog, hrvatskog i srpskog naroda, dodo je te poručio da u Predsjedništvu BiH želi dobru komunikaciju i da se može napraviti napredak.

- U BiH se može napraviti napredak ako se budu jednako uvažavali svi, bez politike miješanja stranaca. U tom pogledu očekujem da ćemo ostvariti dobar rezultat i na pozicijama u NSRS i Parlamentu BiH - naglasio je Dodik i dodao da očekuje pobjedu Željke Cvijanović za funkciju predsjednika Republike Srpske.

23.25 Lider Demokratske fronte Željko Komšić je izjavio kako je on tu da služi svim građanima Bosne i Herceogovine dok je Hrvatima poručio kako nemaju razloga za strah ili brigu.

- Ponovit ću vam isto ono što sam rekao 2006. i 2010. Kao budući član Predsjedništva BiH svima stojim na raspolaganju, bez obzira na to jesu li glasali za mene. Poruka Hrvatima bilo gdje u BiH je da je naš ustavni sistem takav da sam opet tu. Nemate razloga za strah i brigu, ja sam vaš predsjednik bez obzira na to jeste li glasali za mene ili ne. Trudit ću se jer znam kakva je ovo obaveza i teret da opravdam vaše povjerenje - poručio je Komšić i dodao:

- Izvijesno je da je Džaferović u Predsjedništvu i da sam to i ja, pričekajmo još rezultate iz Repbulike Srpske.

23.20 Bakir Izetbegović je poručio da će SDA formirati pobjedničku koaliciju. 

- SDA je iznijela brilijantnu pobjedu i najjača je stranka u BiH. Šefik Džaferović je pobijedio u svim izbornim jedinicama, osim u Tuzlanskom kantonu. Čestitam i Ramizu Salkiću koji je pobijedio za potpredsjednika Republike Srpske - kazao je Izetbegović te dodao:

- U ovoj zemlji se radi po Ustavu, ne po željama Dragana Čovića. Ni mi Bošnjaci nismo zadovoljni time što imamo trećinu vlasti, a pola nas je u ovoj državi. Nismo zadovoljni ni što postoji Republika Srpska - rekao je Izetbegović, a njegove riječi dočekane su odobravanjem.

23.16 Prema glasovima prebrojanim do 23 sata Željko Komšić osvojio je više od 153 tisuće glasova u utrci za hrvatskog člana Predsjedništva Bosne i Hrecegovine i time prešao broj glasova što su ga u HDZ-u BiH projicirali kao nužan za pobjedu predsjednika te stranke Dragana Čovića.

Nakon prebrojanih 627 tisuća od 900 tisuća glasačkih listića s područja Federacije BiH pokazalo se kako je Komšić dobio glasove 153 tisuće birača, a Čović potporu njih 42 tisuće.

Riječ je o podacima dostupnim s biračkih mjesta koje je na temelju posebne aplikacije objavio stožer Stranke demokratske akcije u Sarajevu (SDA), a ne uključuju glasove iz županija s apsolutnom hrvatskom većinom.  

23.10 Dragan Čović zahvalio je hrvatskom glasačkom tijelu i rekao da je odaziv na izbore iznad svih očekivanja, baš kao i potpora koju je HDZ dobio na ovim izborima. 

- Planirali smo 140.000 glasova, ali mislim da će taj broj biti premašen za barem 10 posto. Ako znamo koliko je naše glasačko tijelo moja je obveza zahvaliti svima koji su prepoznali naš projekt. Hrvatski narod je poslao jasnu poruku svima, da jest konstitutivan narod, da razmišlja proeuropski... Žalosti me što naši prijatelji Bošnjaci nisu to shvatili - rekao je Čović, piše N1 i dodao:

- Ne možete Hrvatima birati legitimne predstavnike. To je put nazadovanja, to nije europski put. Vjerujem da  će u bošnjačkom narodu biti dovoljno onih koji će shvatiti da ovo što su večeras uradili nije dobro.

22.54 Gotovo polovica glasova birača iz Federacije BiH prebrojana je a ti rezultati govore kako je kandidat za hrvatskog člana Predsjedništva BiH Željko Komšić dobio potporu 113 tisuća birača a njegov glavni rival predsjednik HDZ BiH Dragan Čović oko 33 tisuće.

Riječ je o podacima koji se temelje na 488 tisuća od ukupno 900 tisuća birača koliko ih je na izborima glasovalo na području Federacije BiH za hrvatskog ili bošnjačkog člana predsjedništva. Ti podaci ne uključuju glasove iz nekih od županija s apsolutnom hrvatskom većinom.

Podaci koje je objavila SDA ukazuju kako je u utrci za bošnjačkog člana Predsjedništva BiH kandidat te stranke Šefik Džaferović gotovo sigurni pobjednik. On je dobio potporu 40,9 posto birača čiji su glasovi prebrojani, slijedi kandidat Socijaldemokratske partije (SDP BiH) Denis Bećirović s oko 33 posto osvojenih glasova dok je Fahrudin Radončić izvjesno gubitnik jer je dobio glasove tek oko 12 posto birača.

Što se točno zbiva u Republici Srpskoj i dalje je nejasno jer i Savez nezavisnih socijaldemokrata (SNSD) i Savez za pobjedu tvrde kako u utrci za člana Predsjedništva BiH pobjeđuju upravo njihovi kandidati Milorad Dodik odnosno Mladen Ivanić

22.11 Fadil Ćerimagić, građanin BiH, ušao je na pres-konferenciju Centralne izborne komisije i postavio pitanje zbog čega je njegova majka koja je umrla prije 11 godina još uvijek na biračkom popisu, javlja N1 BiH.

Kako navodi, njegova majka nalazi se na biračkom popisu na Mejtašu. Nakon što je postavio ovo pitanje, naređeno mu je da napusti

- Nitko neće vrijeđati moju majku - poručio je.

21.42 Kandidat Stranke demokratske akcije (SDA) Šefik Džaferović vodi u utrci za bošnjačkog člana Predsjedništva BiH, a Željko Komšić ima značajnu prednost pred Draganom Čovićem u utrci za hrvatskog člana državnog vrha, podaci su što su ih nešto nakon 21 sat objavili iz izbornog stožera SDA u Sarajevu.

Glavni tajnik ove stranke Helid Genjac kazao je kako je na temelju 20 posto prebrojnih glasova moguće potvrditi da Džaferović vodi ispred kandidata Socijaldemokratske partije BiH (SDP BiH) za oko 10 posto dok je Komšić među biračima koju su odlučili glasovati za hrvatskog člana Predsjedništva BiH dobio povjerenje njih 65 posto dok je Čović dobio potporu 25 posto glasača iz tog uzorka a kandidatkinja HDZ 1990. Diana Zelenika potporu oko četiri posto birača.

U Federaciji BiH na izbore je izašlo oko 900 tisuća birača a SDA je ove podatke objavio na temelju prebrojanih oko 150 tisuća tih glasova.

"Treba istaknuti kako među njima nema onih iz Zapadno-hercegovačke županije koji mogu bitno utjecati na tijek izbora no zato su tu glasovi iz županije Središnja Bosna i Hercegovačko-neretvanske županije", kazao je Genjac.

U utrci za srpskog člana Predsjedništva BiH prema podacima iz Saveza nezavisnih socijaldemokrata (SNSD) vodi njen predsjednik Milorad Dodik.

Također na temelju uzroka od oko 20 posto prebrojanih glasova iz te su stranke objavili kako je Dodik dobio 58 posto prebrojanih glasova dok je njegov protukandidat Mladen Ivanić dobio potporu oko 40 posto glasačkog tijela u Republici Srpskoj.  

No u tome nema glasova iz Banja Luke koja okuplja veliki broj birača a iz Saveza za pobjedu čiji je Ivanić kandidat tvrde kako upravo on u toj gradskoj sredini vodi s prednošću od oko pet posto.

21.36 Od nešto više od 3,3 milijuna registriranih birača glasovalo je njih oko 53,26 posto što je približno na razini odaziva iz 2014. godine.

21.26 Potpuno oprečne informacije stižu o trendovima koji nakon prebrojanih do četiri posto glasova govore o potpori koju su u utrci za hrvatskog člana Predsjedništva BiH dobili kandidat HDZ BiH Dragan Čović i Demokratske fronte (DF) Željko Komšić.

Aplikacija koju su postavili u izbornom stožeru Stranke demokratske akcije (SDA) u Sarajevu pokazala je kako u županijama s bošnjačkom većinom vodi Komšić dok su u stožeru HDZ BiH kazali kako trendovi pokazuju da Čović očekivano vodi u županijama s hrvatskom većinom.

20.08 U Hrvatskoj demokratskoj zajednici Bosne i Hercegovine očekuju uvjerljivu pobjedu njihovog kandidata za člana Predsjedništva Bosne i Hercegovine, Dragana Čovića, prenosi N1.

Prema podacima dostupnim Hrvatskoj demokratskoj zajednici, izlaznost u mjestima gdje živi dominantno hrvatsko stanovništvo, izlaznost je između 45 i 50 posto.

19.10 Biračka mjesta u Bosni i Hercegovini zatvorena su u 19 sati.

17. 46 Izborni proces u Bosni i Hercegovini protiče prema planu, mirno i dostojanstvano - priopćilo je Središnje izborno povjerenstvo (SIP) Bosne i Hercegovine na pres-konferenciji u Sarajevu.

Na razini Bosne i Hercegovine, izlaznost birača do 15 sati je bila 37,21 posto, što je 0,60 posto više nego na prošlim izborima. U Federaciji BiH je izlaznost bila 34,65 posto, u Republici Srpskoj 41,81 posto, a u Brčko Distriktu 32,26 posto.

16.00 - Koalicije za fer i poštene izbore ''Pod lupom'' do 14 sati zabilježila je ukupno 240 kritičnih situacija, saopćili su iz ove nevladine organizacije zadužene za promatranje izbornog procesa. Kako su naveli, od ovog broja riješeno je 88 kritičnih situacija. Ukupno je podneseno 88 prijava građana, te uložene 22 primjedbe od različitih subjekata.

Najveći broj kritičnih slučajeva odnosi se na nepravilnosti pri glasanju, dok posebno zabrinjavaju dojave o kupovini glasova i drugim pritiscima na birače koje se provjeravaju i rješavaju, kažu iz ove nevladine organizacije.

Najupečatljiviji primjer je u Bijeljini na biračkom mjestu, na kojem je obustavljen proces glasanja zbog tučnjave koja se dogodila unutar biračkog mjesta. 

Također, promatrači su izvijestili i o kupovini glasova ispred biračkog mjesta u Tuzli o čemu je obaviještena i policijska stanica. Koalicija ''Pod lupom'' apelira na nadležne organe da istraže ovakve slučajeve. 

15.15 - Mediji u BiH javljaju kako je mostarska policija privela jednu osobu koja je na biračkom mjestu u jednoj školi Mostaru vrijeđala članove izbornog povjerenstva. Iz Policijske uprave Doboj demantirali su pak informaciju o bačenom suzavcu na biračkom mjestu u jednoj školi u Pridjelu Donjem. Nakon prijave, policija je izašla na mjesto događaja te utvrdila da nema tragova suzavca niti tragova fizičkih sukoba između pojedinih osoba, priopćeno je iz Policijske uprave Doboj.

12.50 - Na opće izbore u BiH do 11 sati izašlo je oko 11 posto birača, izjavio je u nedjelju u Sarajevu predsjednik Središnjeg izbornog povjerenstva (SIP). To za oko tri posto manje nego na izborima prije četiri godine, rekao je Branko Petrić na konferenciji za novinare. Izbore u BiH već godinama karakterizira razmjerno nizak odaziv birača koji u proteklih desetak godina nikada nije bio veći od 55 posto. Predsjednik SIP-a je kazao kako je otvoreno svih 5700 biračkih mjesta, iako je na nekima bilo kašnjenja. Istaknuo je da nije zabilježen nijedan incident koji bi ugrozio regularnost izbora. Kašnjenja u otvaranju birališta bilo je u Velikoj Kladuši, Cazinu, Bihaću, Bosanskoj Gradiški, Brčkom, Banjoj Luci, Prnjavoru, Bosanskom Brodu, Odžaku, Vukosavlju i u Sarajevu. Razlozi za to uglavnom su tehničke naravi jer nisu pravodobno provedene organizacijske pripreme.

"Nitko nije oštećen za pravo glasa a ako bude potrebe glasanje će biti produženo", kazao je Petrić.

Koordinator promatračke misije OESS-a Makis Voridis potvrdio je novinarima u Sarajevu da izborni proces protječe mirno i bez posebnih poteškoća u zadovoljavajućim sigurnosnim uvjetima. Voditeljica promatračkog izaslanstva Parlamentarne skupštine OESS-a Pia Kauma bila je nešto suzdržanija i nakon obilaska nekih birališta u Sarajevu rekla kako će svoju cjelovitu ocjenu o regularnosti izbora objaviti nakon završetka glasanja.

Nešto više od 3,3 milijuna registriranih birača u BiH do 19 sati bira članove Predsjedništva BiH, zastupnike u državnom i parlamentima dva entiteta, predsjednika i dopredsjednike Republike Srpske te zastupnike u skupštinama deset županija u Federaciji BiH.

12.30 - Kandidat za hrvatskog člana predsjedništva BiH Dragan Čović izjavio je kako se nada da će BiH nakon općih izbora nadvladati političku krizu, uspostaviti vlast i ubrzati put prema EU-u.

Više od tri milijuna birača u nedjelju bira vlast za iduće četiri godine, no formiranje vlasti neizvjesno je jer ne postoje odredbe izbornog zakona o načinu biranja izaslanika za gornji, nacionalno koncipirani Dom naroda u Federaciji BiH. 

Nakon što je glasao u Mostaru, Čović je rekao da će već nakon prebrojavanja prvih listića postati jasno kako predstavnici Hrvata, Bošnjaka i Srba te ostalih građana žele brzi napredak prema EU-u.

"Građani žele BiH koja će se brzo transformirati u racionalno uređeno društvo u kojemu će tri konstitutivna naroda do kraja apsolutno ustavno biti jednakopravna te neće razmišljati o vlastitoj ugroženosti“, izjavio je novinarima Čović, aktualni hrvatski član predsjedništva.

Očekuje da će izmjene izbornog zakona uvažiti zahtjev ustavnog suda o legitimnom političkom zastupanju konstitutivnih naroda.

"Čini mi se da ćemo nadvladati taj problem legitimnog predstavljanja koji danas nije definiran u izbornom zakonu. Čini mi se da će se to večeras dogoditi kada budemo zbrajali rezultate, onda nije teško doći do tog rješenja“, istaknuo je Čović, kandidat HDZ-a BiH i Hrvatskog narodnog sabora.

Po njegovim riječima, posljednji razgovori s čelnicima srpskih i bošnjačkih stranaka ohrabruju da bi moglo doći do partnerstva za provedbu brojnih reformi.

12.00 - Na jednom mjestu pojavili su se i promatrači s krivotvorenim akreditacijama, navode u Pod lupom.

Iz koalicije su izvijestili i o slučajevima političkog agitiranja na nekim biračkim mjestima kao i o nuđenju novca za glasanje za određene političke stranke.

Takvi su primjeri zabilježeni u Tuzli i te se dojave trenutačno provjeravaju. 

11.00 - Koalicija za slobodne i poštene izbore ''Pod lupom'', koja provodi građansko, nestranačko promatranje izbora, izvijestila je da je izborni dan započeo bez većih nepravilnosti, ali s brojnim tehničkim nedostacima. Velika većina promatrača "Pod lupom" nesmetano je pristupila biračkim mjestima, dok je nekoliko desetaka biračkih odbora odbilo registrati promatrače Koalicije zbog neadekvatne komunikacije s lokalnim izbornim komisijama, prenosi Klix.ba

"Ukupno do osam sati zabilježeno je 66 kritičnih situacija od kojih se 45 odnosi na zabranu ulaska promatrača na biračka mjestima i udaljavanje s biračkih mjesta nastalih zbog nedostatka komunikacije između različitih nivoa izborne administracije. Glasanje je prekinuto na jednom biračkom mjestu u Doboju zbog već popunjenih glasačkih listića", navode iz Koalicije "Pod lupom".

Stranke delegirale 60.000 promatrača

Za 518 pozicija na različitim razinama vlasti natječe se gotovo sedam i pol tisuća kandidata iz 58 političkih stranaka i 36 koalicija te 34 neovisna kandidata.

Glasanje i brojanje biračkih listića nadzirat će 6500 promatrača iz nevladinih organizacija i institucija, uključujući 1500 iz inozemstva.

Sve političke stranke koje sudjeluju na izborima također su delegirale svoje promatrače, njih čak 60 tisuća.

Biračka mjesta otvorena su do 19 sati. Iz Središnjeg izbornog povjerenstva BiH (SIP) najavili su kako će prve preliminarne rezultate za Predsjedništvo BiH objaviti oko ponoći. Očekuje se kako će važnije političke stranke to učiniti ranije, u prvim satima nakon glasanja.

Pogledajte video o misterioznim ljudima - tko su zelena djeca, svjedokinja Kennedyjeva ubojstva...

Ključne riječi

Komentara 407

MA
Marko1337
10:01 07.10.2018.

Beg izetbeg i njegovi vehabije-četnici po uzoru velikog zločinca slobe hoće musimanku džamahiriju, a služe se izdjnaicima kao što je komunjara komšić. Jedino Republika Herceg-Bosna je mogućnost opstanka Hrvata i njihovih prava. Bez Hrvata nema B iH

PR
prajdali100
18:17 07.10.2018.

Zamislite to Predsjedništvo BiH u sastavu Dzaferović, Komšić i Dodik !!!! Dva muslimana protiv Srbina. Pa to bi bio neviđeni cirkus, potpuna blokada, paraliza svega i svačega...Hrvatima se ne piše dobro.

SE
senijor121
21:26 07.10.2018.

Domaće izdajce, razni mesići, račani, josipovići..., jugosrpski mediji na čelu sa HRT-om najveći su krivici za rušenje Republike Herceg-Bosne, jedine garancije za ravopravnost Hrvata

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije