Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 142
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
PUBLICIST

U Beogradu umro Pero Simić

Pero Simić
Foto: Marko Lukunić/PIXSELL
1/3
11.10.2016.
u 22:58

Pero je bio borac, rudar, čovjek koji je mislio svojom glavom, neopterećen, koji je tragao za istinom, koji se nije dao smesti pred mnogim napadima jer su njegovi odgovori imali činjenice u sadržaju, a ne ideologiju.

Upravo sam dobio vijest da je u Beogradu umro moj veliki prijatelj i predobar kolega - PERO SIMIĆ. Kako je napisao kolega beogradski povjesničar Srđan Cvetković njemu večeras u spomen, Simić je bio sjajan čovjek i publicist koji je najveći dio života posvetio rasvjetljavanju najzatamnjenijih stranica naše novije povijesti. Simić je, piše Cvetković, srpsku publicistiku podigao na najviši nivo i značajno doprinio razbijanju mnogih tabua i mitova. Sve se slažem!

Ali ne samo da je dignuo srpsku, nego i hrvatsku publicistiku, pa čak i hrvatsku historiografiju. Sve to znam iz prve ruke. Jer sam Simića upoznao prije gotovo deset godina u Beogradu, kad sam išao pisati biografiju Josipa Broza Tita. Simića sam znao po njegovim dotadašnjim knjigama i tekstovima, ali ga nisam imao prilike uživo upoznati. Kad sam krenuo istraživati, Titov arhiv se još nalazio na Dedinju, u prostoru nekadašnjeg Muzeja "25. maj" koji je kasnije, nakon raspada Jugoslavije, postao dio beogradskog Muzeja istorije Jugoslavije. Ondje sam počeo istraživati i jednog dana me arhivistica upozorila da je došao Pero Simić koji također istražuje Titov arhiv. Upoznala nas je i nas smo dvojica otišli na kavu, i na toj kavi odmah našli zajednički jezik, i na njoj odmah uglavili naš veliki projekt koji se kasnije pokazao jako, jako uspješan.

Pero i ja smo na kraju u Hrvatskoj, u izdanju Večernjaka, izdali čak četiri knjige. Prvo je izašla njegova knjiga "Tito-fenomen stoljeća", zatim moja "Tito-tajne vladara", pa naša zajednička "Tito-strogo povjerljivo" i na kraju moja "Pisma Titu". Sve su knjige doživjele velike prodane naklade. Pero je i u Beogradu objavio u više izdanja spomenutu prvu knjigu, kao i na mnogim stranim jezicima, a u Beogradu je izašlo i srpsko izdanje naše zajedničke knjige koje je doživjelo čak tri izdanja.

Pero je bio borac, rudar, čovjek koji je mislio svojom glavom, neopterećen, koji je tragao za istinom, koji se nije dao smesti pred mnogim napadima jer su njegovi odgovori imali činjenice u sadržaju, a ne ideologiju.

>> Predstavljena knjiga Pere Simića 'Tito-fenomen stoljeća'

>> Pero Simić otkriva: Tito je naredio ubijanje zarobljenika

Komentara 12

DU
Deleted user
00:51 12.10.2016.

Realan povjesničar.

Avatar pendreck
pendreck
23:11 11.10.2016.

Moja sucut obitelji

MT
mladen.tadej
06:13 12.10.2016.

Jedan od rijetkih istraživača ..koji je čitatelju ostavljao ( temeljem dokumenata koje je podastirao) stvarati vlastite zaključke što je izuzetno bitno... Naravno nisu ga volili "Titoisti", nacionalisti .. i mnogi kojima nije i ne odgovara potraga za istinom ...

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije