Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 59
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
MEDIJIMA ULAZ ZABRANJEN

U Beču prosvjedi ispred OESS-a zbog dolaska Rusa na bečko zasjedanje. Ukrajina i Litva bojkotirale sastanak

A Parliamentary Assembly of the Organization for Security and Cooperation in Europe (OSCE) takes place in Vienna
Foto: LEONHARD FOEGER/REUTERS
1/4
23.02.2023.
u 19:58

Prosvjedi su bili toliko žustri da je vođa ruskog izaslanstva Pjotr Tolstoj, kako izvještavaju domaći mediji, sudionika zasjedanja OESS-a iz Rusije morao uvesti u Hofburg, nezamijećeno, na stražnja vrata.

Danas je u Beču počelo dvodnevno Zimsko zasjedanje Organizacije za europsku sigurnost i suradnju (OESS). I to uz oštre proteste i veliki prosvjedni skup ispred bečkog Hofburga, gdje se nalazi sjedište OESS-a. Sve zbog sudjelovanja ruskog izaslanstva na zasjedanju Parlamentarne skupštine OESS-a koje će održati sutra, točno na prvu godišnjicu napada Rusa na Ukrajinu. Okupljeni pro-ukrajinski prosvjednici, ogorčeni što Austrija nije spriječila dolazak Rusa u Beč, natpisima na svojim transparentima jasno su dali do znanja što o svemu tome misle. Na jednom od transparenata pisalo je “Ne sjedajte za isti stol s ubojicama”, “Rusija je teroristička država” , “Tko je sljedeći ruski plijen nakon Ukrajine” itd.

Prosvjedi su bili toliko žustri da je vođa ruskog izaslanstva Pjotr Tolstoj, kako izvještavaju domaći mediji, sudionika zasjedanja OESS-a iz Rusije morao uvesti u Hofburg, nezamijećeno, na stražnja vrata. Ali to nije sve. Još jedan dosad neviđeni događaj, obilježio je početak bečkog zasjedanja OESS-a, koji brine o demokraciji, poštivanju ljudskih prava, slobodi medija… Kako god to nevjerojatno i ironično zvuči, svim medijima zabranjen je pristup zasjedanju OESS-a. Kako piše dnevni list “Österreich” mediji su isključeni od praćenja zasjedanja “iz straha od ruskih propagatora”.

Potpredsjednik Parlamentarne skupštine OESS-a Michael Georg Link je za Austrijsku novinsku agenciju APA rekao kako je to učinjeno kako bi se “spriječio ogroman propagandni show” ruskih novinara u bečkom Hofburgu. To je potvrdila i austrijska vijećnica Gudrun Kugler. Zbog zabrane medijima da prate zasjedanje OESS-a prosvjedovala je kod nadležne osobe za medije ove međunarodne Organizacije Terese Ribeiro i Udruga stranih novinara akreditiranih u Austriji. Ali bezuspješno. Iz OESS krugova navode logističke i sigurnosne razloge tog poteza.

Predsjednica Parlamentarne skupštine OESS-a Margareta Cederfelt je poručila kako je sloboda medija “važna” i da je stoga “osiguran video-prijenos”. Njen zamjenik Link tvrdi kako isključenje medija da uživo prate zasjedanje “nije dobro”. Bilo kako bilo, ne samo prosvjednici pred bečkim Hofburgom su danas bili ogorčeni nego i “sedma sila”. Mediji su izvijestili da su predstavnici Ukrajine, koji su stigli u Beč, kao i predstavnici Litve, zbog nazočnosti Rusa, bojkotirali zasjedanje OESS-a i nisu se na njemu pojavili. Da podsjetimo! Natezanja da li je moguće i na koji način spriječiti rusku delegaciju da sudjeluje na zasjedanju Parlamentarne skupštine OESS-a, traje već tjednima.

Austrija je i nakon burnih protesta i traženja više od 80 parlamentaraca iz 20-tak od ukupno 57 zemalja članica OESS-a početkom veljače da austrijska vlada odbije izdavanje viza ruskim parlamentarcima koji su na na EU listi sankcioniranih osoba zbog ruske agresije na Ukrajinu, i tako im onemogući dolazak u Beč - ostala pri svome. Riječ je o devet ruskih parlamentaraca, od kojih je šestero njih na listi osoba kojima je zabranjen ulazak u EU. Austrijski mediji su prenijeli izjavu austrijskog šefa diplomacije Alexandera Schallenberga, kako je Austrija bila ”Obvezna” izdati vize ruskom izaslanstvu, pozivajući se na austrijske međunarodne ugovorne obveze, jer OESS ima sjedište u Beču. Sve ostalo, prema austrijskom Ministarstvu vanjskih poslova, bilo bi kršenje međunarodnog prava.

A kada smo kod kršenja međunarodnog prava, predsjednica Parlamentarne skupštine OESS-a Cederfelt je danas na otvaranju dvodnevnog zasjedanja OESS-a, nakon minute šutnje za žrtve ruske agresije u Ukrajini i razornog potresa u Turskoj i Siriji oštro kritizirala rusku agresiju na Ukrajinu, ustvrdivši kako “Moskva krši svaki princip međunarodnog prava”. Zasjedanje je otvorio predsjednik Nacionalnog vijeća austrijskog parlamenta, konzervativac (ÖVP) Wolfgang Sobotka. “S nepodijeljenom solidarnošću stojimo na strani ukrajinske Vlade i ukrajinskog naroda”, istakao je Sobotka, jasno pozicionirajući Austriju na strani Ukrajine. Napomenuo je kako je istovremeno “obveza” Austrije “ne zatvoriti vrata diplomacije” članicama OESS-a i Parlamentarne skupštine. Bilo kako bilo, vrata za novinare su na dva dana zatvorena.

Kako pišu mediji sutra bi mogao iskrsnuti novi, dodatni problem. Nakon zasjedanja Parlamentarne skupštine OESS-a u bečkom se Hofburgu navečer održava kontroverzni “Bal akademičara” u organizaciji austrijske krajnje desne “Slobodarske stranke” (FPÖ), na koji tradicionalno dolaze i brojni ultradesničari iz inozemstva. I ruski su političari prijašnjih godina rado dolazili na taj Bal, koji svake godine izaziva velike prosvjede ljevičara i raznih organizacija s lijevog političkog spektra. Austrijsko ministarstvo vanjskih poslova je navodno već upozorilo ruske parlamentarce da se drže dalje od tog bala, i da im je viza izdata samo za zasjedanje OESS-a.

Glasnogovornik austrijskog Ministarstva unutarnjih poslova je poručio da posjet drugim priredbama, uključujući “Bal akademičara” nije dozvoljen, te da će im viza biti odmah oduzeta. Uz obrazloženje da se u tom slučaj radi o “eklatantnoj povredi međunarodnog prava”. Koliko će se toga članovi ruskog izaslanstva doista pridržavati, više će znati sutra navečer, napominju austrijski mediji. Uz opasku kako je OESS osnovan 1995. godine i okuplja 57 država članica iz Europe, Sjeverne Amerike i SAD-a. Njegova je članica i Hrvatska od 1992. godine.

VIDEO: Od 1. srpnja trgovinama zabranjen rad nedjeljom: Vlada objavila dokument s detaljima novog zakona

Komentara 3

SR
sršen
22:07 23.02.2023.

šta imaju tu raditi ubojice

Avatar Bobiii
Bobiii
02:41 24.02.2023.

Trebalo bi provesti anketu u svijetu koja je zemlja Terorist state? Mislim da bi terorist bio gotovo jednoglasno izabran sa preko 90% glasova. Zadnji veliki poznati teroristički akti su mu masakr tajnih snajpera nad policijom i prosvjednicima na Maidanu i i dizanje europskih gasovoda Nord stream 1 i Nord stream 2 u zrak, kako bi sebi sigurno osigurao europsko tržište plina po maksimalnim cijenama.

Avatar Vrhovni Ukro Klaun
Vrhovni Ukro Klaun
00:12 24.02.2023.

Sve ce to cika Vlado pomesti, svo smeche diljem Europe... Samo polako... vrijeme radi svoje... globalisti se uzvrpoljili, ne ide im nista po planu... Strajkovi sirom Europe... ali to necete vidjeti u tiskovini... jer gazda Ujak Sam brani...

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije