Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 135
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
U PETAK UJUTRO

U Bakru zabilježen jedan od najviših vodostaja ikada - 107 cm iznad razine mora

Šibenik: Jako jugo podiglo je razinu mora i potopilo rivu u Docu
Foto: Dusko Jaramaz/PIXSELL
1/3
27.10.2023.
u 13:38

Nekoliko čimbenika utječe na visoku razinu mora, objasnili su geofizičari s PMF-a

Na mareografskoj postaji u Bakru u petak je zabilježen vodostaj koji za 107 centimetara premašuje srednju morsku razinu, što je jedan od najvećih vodostaja zabilježenih od 1929.  kada je utemeljena postaja u Bakru, izvijestili su s Prirodoslovno-matematičkog fakulteta.

Vodostaj je zabilježen u 9 sati i 24 minute, a s Geofizičkog odsjeka PMF-a objasnili su da je nekoliko mogućih čimbenika koji su pridonijeli tako visokoj morskoj razini. 

"Prve analize jasno ukazuju na važnost tzv. olujnog uspora, tj. uzdignuća morske razine povezanog s djelovanjem niskog tlaka zraka i olujnog južnog vjetra. Dodatni su čimbenik plimne oscilacije, koje su u navedeno vrijeme podržale pojavu visoke vode", izvijestili su.

Također su naveli da pojavi izuzetno visokih vodostaja pridonosi i porast morske razine vezan uz klimatske promjene, a brzina tog porasta u zadnjim desetljećima u Jadranu iznosi oko tri milimetra godišnje.

VIDEO Rijeka: Jako jugo i kiša poplavili ulice oko tržnice i rivu

Više zelenih tema pronađite na Rezolucija Zemlja gdje u samo nekoliko klikova možete posaditi stablo!

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije