Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 174
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
incident
Povratak na članak

U Atlantskom oceanu sudarile se krstarica i nuklearna podmornica

Sudar u Atlantskom oceanu istražuje Pentagon koji je objavio da tijekom incidenta nitko nije ozlijeđen

Komentari 15

ST
stomugromova
14:43 14.10.2012.

Glavno da oni imaju vrhunske radare i sonare koji im omogućavaju ovakve sudare .

VL
PA
patria
15:44 14.10.2012.

Barem im se nije dogodilo da poput Rusa sami za vrijeme vježbe raznesu vlastitu nuklearnu podmornicu i onda bešćutno dopuste umiranje svojih preživjelih mornara u agoniji. SAD od kraja šezdesetih do kada je izgubio dvije nuklearne podmornice nije više imao takvih gubitaka, Rusi su ih u raznoraznim nesrećama izazvanim uglavnom nižom sigurnosnom razinom njihove tehnologije i zahvaljujući lošem održavanju i nemaru do sada u kontinuitetu od doba SSSR-a izgubili čak šest što aktivnih, što rashodovanih.

VL
OB
-obrisani-
15:48 14.10.2012.

14.10.2012. u 15:44h patria je napisao/la: ,, Nisu oni sami potopili svoju podmornicu

VL
ST
stomugromova
15:50 14.10.2012.

14.10.2012. u 15:44h patria je napisao/la: ++++++++++++++++++++++++ ne pisati gluposti i neistine.

VL
PA
patria
15:52 14.10.2012.

14.10.2012. u 15:48h NWO u blato je napisao/la: Nisu oni sami potopili svoju podmornicu -------------------------------------------------------- Ajde nisu oni nego njihov torpedo, možemo i tako to reći.

VL
TI
Tatanka-Iyotanka
09:07 15.10.2012.

14.10.2012. u 15:44h patria je napisao/la: Barem im se nije dogodilo da poput Rusa sami za vrijeme vježbe raznesu vlastitu nuklearnu ::::::::::::::::: Pa čak i ovo je pogrešno.... Podmornica USS Scorpion, je potonula....... zamisli..........zbog eksplozije neispravnog torpeda, baš kao Kursk.

VL
TI
Tatanka-Iyotanka
09:16 15.10.2012.

Ovo nije nesreća nego sramota....... sudar podmornice mornarice koja tvrdi da je superiorna, sa vlastitim brodom:)) Patria....Rusija ima veći broj podmornica nego SAD pa sukladno tome je i broj nezgoda veći....ako uzmeš u razmatranje broj nesreća na nosačima, kojima SADD raspolaže u većem broju nego Rusija vidjeti ćeš da je omjer nesreća približno jednak.... SAD i dalje drži neslavni rekord u broju poginulih u jednoj podmorskoj nesreći ......129 članova posade USS Thresher

VL
OB
-obrisani-
13:14 15.10.2012.

15.10.2012. u 09:16h Tatanka-Iyotanka je napisao/la: .. ko hoće moće da potraži više imformacoje o potapanju ruske podmornice konačna istina o udesu "Kurska" nikada nije utvrdjena, bar ne zvanično. I nakon 12 godina i dalje je sve u pretpostavkama i i nejasnoćama. Svi članovi posade "Kurska" kao i neki gosti na podmornici (za koje se kasnije saznalo da su tamo bili) poginuli su. To je ukupno 118 ljudi. Mrtva usta ne govore, pa su time nagadjanja o tome šta se stvarno dogodilo i dalje aktuelna.

VL
OB
-obrisani-
13:15 15.10.2012.

"Kursk" nije bio predvidjen da nosi balističke rakete, ali je mogao da nosi upravo superbrze projektile koji bi lako razorili svaki nosač aviona. Zato su Amerikanci morali što bolje da "snime" novi projektil i precizno izmere njegovu brzinu i razornene efekte. U rejon vežbe u Barencovom moru poslate su najmanje dve američke podmornice: " Memfis " i "Toledo" tip 688, klase Los Andjeles, kao i posebno opremljen brod široke palube sa specijalnom mernom opremom i senzorima - Surveillence Towed Array Sensor Ship (SURTASS) . Bio je to brod USNS Loyal, Victorius klase. Rezultat je, izgleda, bio sudar "Toleda" i "Kurska". "Toledo" je bio mnogo manji, ali su obe podmornice pretrpele teška oštećenja. Na osnovu analiza koje su radjene kasnije, veruje se da su se podmornice teško "očešale" jedna o drugu, pri čemu je "Kursk" tada pretrpeo i oštećenje duž velikog dela gornje strane korita. Tu je moglo da nastane i oštećenje ulaznih vrata komore za spasavanje koja se nalazi u krmenom delu, i koju ruski spasioci navodno nisu mogli da otvore.

VL
OB
-obrisani-
13:18 15.10.2012.

Rusi su brzo identifikovali i drugu podmornicu kao američku podmornicu "Memfis". Odmah su tražili od norveške ambasade u Moskvi informacije o podmornici koja je zatražila hitno uplovljavanje u jednu norvešku luku koja uopšte nije i predvidjena za pristajanje podmornica. Američka podmornica Los Andjeles klase na hitnoj reparaciji u norveškoj luci. Verovatno je u pitanju "Toledo". Norveška ambasada u Moskvi odmah je priznala da je primila zahtev od američke podmornice "Toledo" da udje u norvešku luku, ali navodno Norvežani nisu znali razlog hitnog uplovljavanja. Odmah zatim su zbog pritsika Rusije priznali da je u pitanju bio zahtev za popravkom podmornice. Ali, ubrzo Norveška menja stav, opet valjda zbog pritiska SAD, i u ambasadi izjavljuju da su pogrešno rastumačili zahtev , jer u norveškoj ambasadi u Moskvi nemaju ljude koji dobro govore ruski (!) pa su pobrkali reči "popravka" i " hrana". Tako je izdato saopštenje da je američka podmornica uplovima hitno u norvešku luku samo zbog hrane(!) .

VL
OB
-obrisani-
13:19 15.10.2012.

Kada su valja opet pritešnjeni satelitskim snimcima gde se vidi oštećena američka podmornica, revidirali su svoj stav i priznali da je u pitanju bio zahtev za popravkom. Tvrdili su i da su norveški novinari upoznati sa štetom. Rusija je, medjutim, tražila od Norveške tačan izveštaj o šteti. Ipak, racionalan politički dil na najvišem novou SAD i Rusije čitavu ovu priču je relativno brzo smirio i tragedija "Kurska" je prestala da se pominje u medijima

VL
Avatar Alfons_x
Alfons_x
15:08 15.10.2012.

dan posle ne bih ulazio u diskusiju o razlozima potonuća no činjenica da je cijeli prednji kraj Kurska raznesen govori u prilog eksploziji torpeda, takvo oštećenje (imaš dovoljno slika na netu) nikako nije mogao napraviti ni frontalni sudar dviju podmornica...... Druga stvar je da su rusi po nekim podacima testirali najnoviji torpedo Škval II koji je prema nagađanjima teoretski mogao doseći brzinu zvuka pod vodom....naravno da bi se NATO rado dokopao ove tehnologije pa čak i Škval torpeda čija je brzina preko 350km/h, dok najbrži nato torpedo ide nekih 80km/h......to su činjenice, no kao što rekoh diskusija "što je bilo kad je bilo" nema smisla

VL
OB
-obrisani-
15:30 15.10.2012.

15.10.2012. u 15:08h Alfons_x je napisao/la: to što je reznešen predni deo Kuska je ok ali način na koji je reznešen prednji deo Na jednom snimku olupine jasno se vidi rupa od udara projektila spolja, pri čemu je na korituu napravljeno udubljenje zbog delovanja mehaničke sile. Da je ekspozija bila iznutra, materijal korita bi bio deformisan ka spolja. Pravilna kružna rupa na desnoj strani korita podmornice je tipična oznaka kako dejstvuje američki torpedo MK-48, koji je napravljen da glatko topi čelik brodskog korita zahvaljujući mehanizmu na vrhu torpeda koji sagoreva bakar. Zato se pretpostavlja da su se prilikom sudara podmornica na "Kursku" otvorile cevi za izbacivanje torpeda i tada je druga podmornica "Memfis", koja je pratila oštećeni "Toledo", verovatno preventivno ispalila svoj torpedo MK-48. U silovitoj eksploziji potpuno je uništen prednji deo "Kurska" u kome su bile smeštene i bojeve glave njegovih torpeda.

VL
Avatar Alfons_x
Alfons_x
20:25 15.10.2012.

15.10.2012. u 15:30h dan posle je napisao/la: Kao što si mogao primijetiti nisam negirao mogućnost da je to bio i američki torpedo, samo da razlog nije sudar, čitao sam nekoliko izvješća mogućeg potonuća ovaj s torpediranjem mi se čini vjerojatan, ostaje činjenica da je zapad bio zapanjen čvrstoćom podmornice koja je izdržala takvu eksploziju, da ju je posada čak preživjela.

VL
UK
UKUSA
12:12 14.10.2012.

Vole mornari whisky jos od doba pirata Drake

VL
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.