Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 150
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
DOBITNIK BROJNIH NAGRADA

U 78. godini života umro Romano Božac, najveći hrvatski stručnjak za gljive

Romano Božac
Foto: Dusko Marusic/PIXSELL/Borna Filic/PIXSELL
1/3
29.02.2020.
u 16:45

Čak pet knjiga mu je prevedeno na njemački, slovenski i makedonski jezik. Uredio je ili preveo na hrvatski jezik sedam knjiga s njemačkog, talijanskog i engleskog jezika.

U 78. godini života preminuo je prof. dr. sc. Romano Božac, jedan od najvećih autoriteta u području gljivarstva. 

Romano Božac po struci je bio agronom i sveučilišni profesor u trajnom zvanju.

Od 1969. godine radio je kao znanstvenik i profesor na Agronomskom fakultetu Sveučilišta u Zagrebu.

Vodio je brojne državne projekte „Zaštita Istarskog pršuta i Dalmatinskog pršuta“ ,osnovao gljivarska društva „Kamilo Blagaić“ Zagreb, „Martinčila“ Labin, „Ožujka“ Rijeka. Godine 1984. utemeljio je časopis „Gljivarstvo“. 

U svome radu je otkrio i publicirao 53 nove vrste gljiva, objavio 72 znanstvena rada i 160 stručnih i popularnih radova te objavio 20 knjiga o gljivama. 

Čak pet knjiga mu je prevedeno na njemački, slovenski i makedonski jezik. Uredio je ili preveo na hrvatski jezik sedam knjiga s njemačkog, talijanskog i engleskog jezika.

Postavio je i determinirao 115 izložbi gljiva u zemlji i inozemstvu, utemeljio je „Hrvatski mikološki-gljivarski Savez“ (2006), a bio je  i njegov prvi predsjednik (2006-2010).

Osim toga, utemeljio je i vodio jedinstveni „ Muzej gljiva“ u Zagrebu“ (2013.), u kojem je danas izloženo više od 2000 liofiliziranih vrsta gljiva iz Hrvatske i brojnih zemalja svijeta, što je ujedno i svjetski rekord.

Romano Božac je dobitnik brojnih nagrada i odlikovanja u Hrvatskoj, ali i inozemstvu. Zlatnim slovima mu je posvećen Rječnik biografija znamenitih ljudi svijeta „Dictionary of International Biography“ (2000) i drugih knjiga iz inozemstva.

Romano Božac dobitnik je nagrade Grada Zagreba (1997.), državne nagradu za promicanje znanosti  (1999), „Zlatne kune“ za životno djelo (2010.), kojim je zadužio hrvatsko gospodarstvo i državu u cjelini.

Također, dobitnik je državnog odlikovanja “Red Danice hrvatske s likom Ruđera Boškovića“ za znanost (2010), nagrade za životno djelo za promidžbu znanosti o gljivama, zahvalnice Agronomskog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu (2012) i brojnih drugih nagrada, povelja, priznanja i zahvala.

 

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije