Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 2
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?

Tvrtka 'Mafija' ostvarila 130 milijardi eura

11.11.2008.
u 14:43

RIM - Zamislimo li hipotetski da su talijanske mafije u južnim regijama Cosa Nostra, 'Ndrangheta, Camorra i Sacra Corona unita jedna tvrtka, kojoj ćemo dati ime Mafija d.o.o., možemo reći da je ostvarila 130 milijardi eura prometa u ovoj godini s čistim ostatkom dohotka od 70 milijardi eura. Čisti dohodak je onaj koji joj ostaje nakon raznih ulaganja i "zadovoljavanja nekih potreba", kako bi se elegantno mogla nazvati korupcija.

Talijanska udruga trgovaca i drugih uslužnih djelatnika "Confesercenti" obznanila je u utorak podatke o "poslovanju" mafije pod naslovom "Ruke kriminala nad poduzećima", točnije riječ je o poslovima četiri talijanske kriminalne organizacije.

Na prvom mjestu je zarada od krijumčarenja (62,80 milijardi eura), od čega se za krijumčarenje droge dobiva 59 milijardi eura, a ostalo od krijumčarenja oružjem i ostalim. Čak 21,60 milijardi eura mafija zarađuje svojim "porezima", odnosno reketom i lihvarstvom.

Od građevinskih poslova dobiva se 24,70 milijardi eura, itd. Od ukupno zarađenih 130 milijardi eura na plaže šefova mafija, za mafijaške "djelatnike", one u zatvorima i u bijegu odlazi 1,76 milijardi eura, za korumpiranje drugih osoba organizirani kriminal troši 3,8 milijardi eura, a za sudske troškove 0,70 milijardi eura. Ulaže se 30 milijardi eura, od čega za pranje novca 22,50 milijardi.

To bi bila bilanca tvrtke Mafija, koja stvara šest posto BNP-a koji, dakako, ne ulazi u ukupni iznos talijanskog bruto nacionalnog proizvoda.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije