Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 4
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
OSOBA TJEDNA Željko Žganjer

Tužitelj kojega su pratili debakli

obz_zganjer_tx.jpg
import
04.11.2005.
u 17:34

To što Željko Žganjer postaje osoba tjedna tek nakon što je morao otići s mjesta hrvatskog tužitelja za mafiju možda najbolje govori o dosezima njegova mandata na čelu Ureda za suzbijanje korupcije i organiziranog kriminala. Posljednji put kad se o Žganjeru puno govorilo bila je riječ o potpunom debaklu nakon što su privedeni direktor Končara Darinko Bago i njegov šogor, bivši ministar vanjskih poslova Mate Granić.

Nakon toga zavladala je tišina, tek sitne vijesti pratile su rad Uskoka. Naprimjer: Uskok optužio dvojicu policajaca jer su zahtijevali da im neki vozač koji voli brzu vožnju plati  zagrebački odrezak. Ili: Uskok optužio (drugu) dvojicu policajaca jer su tražili mito u obliku deset kubika drva. Međutim, skandalozna afera Bago-Granić završila je još prošlog proljeća, u svibnju 2004. godine, a zahtjevi za smjenu šefa Uskoka urodili su plodom tek sada. Bajić je u odnosu prema Žganjeru zaista postupao vrlo oprezno, no možda ponajviše zato što nije bilo nikoga tko bi mogao biti bolji šef Uskoka.

Pa je zato doveden Dinko Cvitan koji je tužitelj bio prije 15-ak godina u Općinskom državnom odvjetništvu u Zagrebu, a 2003. imenovan je zamjenikom županijskog državnog odvjetnika i odmah raspoređen u Uskok. U Uskok je Bajić rasporedio i Natašu Đurović, poznatu aktivisticu Hrvatskog pravnog centra, koja je nekad također bila tužiteljica, a sad je zamjenica općinske državne odvjetnice u Zagrebu. Ona je odgovarala na pozive i pitanja novinara, a u medijima je uime Uskoka istupao i Dinko Cvitan. Žganjeru očito nije bila zaboravljena blamaža u slučaju Granić-Bago, kad je usred afere istupao krajnje neprimjereno, u Noćnoj mori Željka Malnara, a da na pozive brojnih novinara unutarnje politike nije niti odgovarao...

Žganjer je bio prvi na listi sumnjivih i kad se pisalo o tome tko je u novine pustio zapisnik mirogojskih razgovora Mate Granića. No, djelomično je taj otkvačeni tužitelj bio i žrtva jer se ta afera zapravo razbila o neprofesionalnost ljudi  šapće se da su iz redova bliskih vlasti  koji su pustili glas da je Granić ozvučen. Unatoč tome što je slučaj tako propao, priređeno je spektakularno privođenje uoči vikenda o kojem su  jer je uhićen bivši ministar vanjskih poslova  javljali i mnogi strani mediji.

Slučaj je propao već na prvoj stubi, a suci su ocjenjivali da je spis suviše tanak za otvaranje istrage, što je Žganjer tražio, te napominjali da je spis takav kao da se očekuje da sud prikupi informacije... Dokle je išla traljavost toga posla, zbog kojega je Granić završio i u bolnici, govori i podatak da je na Županijski sud u Zagrebu Žganjer poslao tajni zahtjev za proširenje praćenja a da na omotnici nije pisalo da je riječ o  tajni...

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije