Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 50
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Dio sporazuma

Turska u Kataru uspostavlja vojnu bazu protiv "zajedničkih neprijatelja"

Turska
Foto: Ilustracija: Reuters/Pixsell
16.12.2015.
u 12:28

Jedna od najbogatijih zemalja svijeta, Katar, ima na svome tlu i američku bazu s oko 10.000 vojnika

Turska će uspostaviti vojnu bazu u Kataru sukladno sporazumu o obrani potpisanom u sklopu borbe protiv "zajedničkih neprijatelja", objavio je danas turski veleposlanik u Kataru Ahmet Demirok.

Uspostava baze dio je sporazuma o jačanju partnerstva s Katarom u vrijeme rasta nestabilnosti i njihove procjene da Sjedinjenim Državama opada zanimanje za tu regiju. Obje su zemlje podržavale Muslimansko bratstvo u Egiptu i pobunjenike protiv sirijskog predsjednika Bashara al-Assada, a brine ih jačanje utjecaja Irana, zemlje šijitskog islama. Tri tisuće pripadnika kopnene vojske bit će stacionirano u bazi, uz vojnike iz pomorskih, zračnih snaga te specijalnih snaga. Višenamjenska baza ponajprije će biti polazište za zajedničke vojne vježbe. Katar bi mogao uspostaviti i vlastitu vojnu bazu u Turskoj, rekao je u intervjuu turski veleposlanik.

Jedna od najbogatijih zemalja svijeta, Katar, ima na svome tlu i američku bazu s oko 10.000 vojnika. Profesor na King's Collegeu u Londonu ocijenio je da zemlje u regiji "procjenjuju da SAD-u opada zanimanje za Perzijski zaljev" i zato se razmatraju potencijalni novi savezi.

– Ako ste malena zemlja kakva je Katar, u vašem je interesu da na svome tlu imate nekoliko saveznika jer vam taj saveznik jamči neizravnu sigurnost. Osim toga, za agresora, ako se odluči na napad, to su veći troškovi – rekao je profesor Jean-Marc Rickli.

>> Irak traži "potpuno povlačenje" turskih snaga sa svojeg teritorija

Komentara 10

DU
Deleted user
12:43 16.12.2015.

Turska, Katar i Saudijska Arabija su zemlje koje podupiru IS i njezin terorizam, Bez tih zemalja ne bi IS-a niti bilo! I koga bi oni sada bombardirali??? Njih bi trebalo dobro istamburati jednom za sve vijeke vjekova!

Avatar Neanderthalac
Neanderthalac
13:14 16.12.2015.

Odskočna daska vehabija za invaziju na Iran.

Avatar d-ano
d-ano
23:09 16.12.2015.

novi savez muslimanskih drzava na vojnom planu ,da bi legeitimirali,grupirali islamske bolesne djihadiste ,vehabije,mudjahedine turkog diktatora arabijskkog sunita i ostalu bagru.Na pomolu je novi PAkt muslimana koji ce trazit blizinu amerike da bi se udvorio Wasingtoskim bolesnim kapitalistima,i igrao naesnim kapitalistima,i igrao na kartu neprijateljstva rusije i USA..

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije