Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 51
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
konzultacije

Turska se zbog problema sa Sirijom obratila NATO-u

NATO
26.06.2012.
u 09:54

Turska je konzultacije zatražila na temelju članka 4, a ovo je tek drugi put u 63 godine postojanja NATO-a da se netko zbog ugroženosti vlastite sigurnosti pozvao na njega.

Države članice NATO-a sastat će se danas u Bruxellesu kako bi održale konzultacije o sirijskom obaranju turskog zrakoplova, a Turska je najavila i da će o incidentu obavijestiti i Vijeće sigurnosti UN-a, piše Reuters.

Dok se Sirija službeno ispričala za'' nenamjerno'' obaranje turskog lovca F-4 koji je srušila u vlastitim teritorijalnim vodama prošlog petka, Turska je taj čin okarakterizirala ''aktom agresije''. Stoga je zatražila sastanak na temelju članka 4, a ovo je tek drugi put u 63 godine postojanja NATO-a da se netko zbog ugroženosti vlastite sigurnosti pozvao na njega.

Odnosi između Sirije i Turske sve su  zaoštreniji, a dodatno su ih narušili prebjezi sirijskih vojnih časnika na turski teritorij kao i najave zamjenika turskog premijera Buelenta Arinca da će okončati isporuku električne energije Siriji.

Komentara 72

DU
Deleted user
10:41 26.06.2012.

Pazite ovo: Turska u trenutku unutrasnjih problema u Siriji salje naoruzani vojni avion u zracni prostor Sirije. Sirijci ga, kako se moglo ocekivati, ruse, a Turci zovu NATO. Koji je slijedeci korak? Assad, bez obzira slagali se mi sa njegovom politikom ili ne, vodi svjetovnu politiku. Ako pogledamo "arapsko proljece" koje nije nista drugo doli islamizacija cijele sjeverne Afrike, onda je jasno da jedina drzava gdje jos islamisti nisu na vlasti jest Sirija. Zato i ti iz Turske izazavani neredi u Siriji. Padne li Assad, doci ce jedna pro-turska vlada i tada je cijela istocna i juzna obala Mediterana islamisticka (Turska, Sirija, Egipat, Libija, Tunis i Maroko). A propaganda zapadnog svijeta pusi fore..... Gospodo, htjeli mi to ili ne, vidjeli mi to ili ne, htjeli mi to priznati ili ne, Europa kakvu je mi kulturoloski i civilizacijski poznajemo, je pred zalazom. Zbogom demokracijo, dobro jutro islam i sarija! Znam da ce sada na ovaj komentar mnogi lupati minuse, ali sjetite se mojih rijeci za nekih 15-tak godina!!!

ZA
zagabria1
10:50 26.06.2012.

@vlaskoulicanec Vlasko ti si jedan obični neuki šovinist. Sramota me kao katolika da ima takvih sugradjana

UN
unbekant
10:32 26.06.2012.

a sto su turski zrakoplivi trazili na teritoriji Siriye,znaci neprijeteljski su djelovali,te su s toga dobili po usima,jer Siriya je miroljubiva drzava,koja nikog ne napada samo se brani,i trebaju srusiti,svaki neprijateljski zrakoplov na svo teritoriju.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije