Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 114
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Turska nudi Europi:

'Izgradimo migrantima novi grad u Siriji'

migranti
Foto: Reuters/PIXSELL
1/3
07.03.2016.
u 10:00

Ankara želi izgradnju grada na sjeveru Sirije kako bi spriječila Kurde u stvaranju države

Turski premijer Ahmet Davutoğlu na sastanku čelnika 28 zemalja članica Europske unije prezentirat će izgradnju novog grada na sjeveru Sirije uz tursku granicu, u koji bi bili smješteni milijuni izbjeglica koji bježe od rata u toj zemlji te bi na taj način uvelike riješili problem izbjegličke krize s kojom se suočava EU.

U dogovoru s Obamom

Davutoğlu će pokušati uvjeriti europske čelnike kako je to zapravo jedino rješenje za zaustavljanje migranata na njihovu putu prema Europi. Turski predsjednik Erdoğan, koji je taj plan i osmislio, kazao je kako bi grad, koji bi imao površinu od 4.500 četvornih kilometara i mogao bi prihvatiti nekoliko milijuna izbjeglica, a čija bi infrastruktura mogla biti izgrađena u suradnji s međunarodnom zajednicom, već i razgovarao s američkim predsjednikom Barackom Obamom.

– Razgovarali smo o toj ideji s Obamom i čak odredili koordinate, ali plan se još nije počeo realizirati – izjavio je Erdoğan, koji nije naveo koji je rok za realizaciju projekta.

Nije tajna da turske vlasti već dulje vrijeme pokušavaju uvjeriti SAD i zapadne saveznike da pomognu u uspostavljanju sigurnosne zone u Siriji, gdje bi mogle biti smještene izbjeglice. Međutim, sve do sada, takav plan uvijek bi odbacili SAD i NATO te zapadni saveznici. Turska je prvo tražila zonu zabrane leta nad tim područjem, zatim zaštićenu zonu, a na kraju je bila spremna sa Saudijskom Arabijom i ostalim zemljama Zaljeva i kopnenom akcijom uči na to područje, čemu se usprotivio NATO jer bi takva akcija dovela NATO do frontalnog sukoba s Rusijom. Zadnja karta na koju Turska može odigrati su upravo izbjeglice koje su postale veliki svjetski problem, i preko kojih Turska sada želi stvarati tampon-zonu unutar Sirije i spriječiti formiranje kurdskog entiteta s druge strane granice.

Balkanizacija Sirije

Zabrinutost Ankare narasla je nakon što je američki tajnik John Kerry kazao kako SAD ima plan B za rješavanje sirijske krize, balkanizaciju Sirije, u sklopu koje bi se napravile tri federalne jedinice: kurdska, sunitska i alavitska. Novi grad koji Turska predlaže protezao bi se 30 kilometara unutar sirijskog teritorija i obuhvaćao područje u dužini od 95 kilometara od grada Jarabulusa do Azaza, grada koji kontrolira slobodna sirijska vojska i ostale islamističke frakcije koje financiraju Turska i Saudijska Arabija. To bi područje ustvari bila tampon-zona između kurdskih snaga i Turske, koja bi u slučaju stvaranja kurdske federalne jedinice udaljila Kurde od turske granice i onemogućila im stvaranje kompaktnog teritorija do turske granice. Pitanje je hoće li takav plan SAD, EU i Rusija uopće odobriti, tko bi i koliko dugo gradio grad, a na kraju tko bi od Sirijaca prihvatio živjeti u tom gradu s obzirom na to da Sirijci koji nisu izloženi ratnim strahotama pokušavaju na bilo koji način otići na Zapad. Analitičari su uvjereni da je taj plan zapravo zadnja slamka spasa Turske od stvaranje kurdskog kantona koji postaje sve realniji.

>> 'Njemačka mora odrediti godišnju kvotu, još su milijuni izbjeglica spremni doći'

>> 'EU ne treba dati Turskoj 3 milijarde eura, to je bačen novac'

Komentara 8

SA
santos008
10:25 07.03.2016.

Zasto ne bi malo okrenuli smjer ,prema Saudijskoj Arabiji ,Kataru,Kuvajtu,Omanu i Jemenu.Koliko ih je otislo u te zemlje ,mislim da nije niko.

Avatar poljicanin
poljicanin
11:30 07.03.2016.

A zašto im ne bi bogata arapska i ostala muslimanska braća gradila taj grad?Ionako će ga kad tad sravnati sa zemljom...

RK
Realovac.koji.mrzi.hdz.lopine
11:25 07.03.2016.

Ništa to, Kurdi će dobiti svoj entitet u Siriji jer su uvelike pripomogli obrani od ISILa, a sljedeći korak je spajanje sa onim dijelom Turske gdje žive Kurdi. Nadam se da će se Kurdskom tamanjenju Turaka pridružiti i svi ostali, trenutno Turski, saveznici

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije