Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 16
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
turizam

Turska krade goste našem zimmer freiju

Foto: Grgo Jelavić/PIXSELL
08.04.2019.
u 09:25

U obiteljskom je smještaju registrirano gotovo deset tisuća više objekata i 40.000 kreveta nego lani u ovo vrijeme, pa zimmer frei sada u danu može primiti 592.000 gostiju

Četveročlana njemačka obitelj dva tjedna odmora u Turskoj, all inclusive, u hotelu s četiri zvjezdice i uključenim letom, može ovih dana u Munchenu bukirati za 2700 eura.

Istovremeno, za 14 dana odmora u Dalmaciji, vlastitim automobilom, trebat će 3100-3200 eura. Trošak goriva, cestarine i tunelarine je oko 500 eura, najam apartmana dnevno sto eura, a za hranu i druge troškove potrošit će još minimalno 1200 eura, izračunali su nam u jednoj minhenskoj turističkoj agenciji. Odmor u Hrvatskoj, s manje komfora i gnjavažom putovanja vlastitim automobilom, ispada skuplji barem 400 eura, a vjeruje se da će radi toga, u borbi za Europljane kojima je cijena na prvom mjestu, turistička povratnica Turska najvše zaprijetiti upravo zimmer freiju.

Problemima privatnih iznajmljivača tu, međutim, nije kraj. Već nekolko godina je vidljivo da broj kreveta u obiteljskom smještaju raste brže nego broj turista, val novootvorenih apartmana očekuje se i ove godine, a, kako sada stvari stoje, među sobom će morati dijeliti isti broj gostiju kao lani.

Za predsjednicu Sekcije Zajednice obiteljskog turizma Martinu Nimac Kalcina izvjestan je slijedeći scenarij: kvalitetniji objekti, uređeni, čisti, educiranih domaćina i primjerene cijene, neće imati problema s punjenjem. Ostali, koji su se proteklih dobrih sezona punili na krilima potražnje, a ne zahvaljujući ulaganjima, suočit će se s praznim krevetima.

- Takvi će teško puniti svoje objekte, a, bojim se, neće uspjeti održati ni pristojnu cijenu. Uvjerena sam da će se mnogi koji imaju apartmane s dvije i tri zvjezdice na kraju 2018. zapitati koliko se uopće iznajmljivanje isplati. Već lani su se neki vratili iznajmljivanju podstanarima, a ove će godine toga biti još i više - kaže Martina Nimac Kalcina, koja smatra da će, nakon višegodišnjeg bujanja obiteljskog smještaja, i trijaža po kvaliteti te trend izlaska iz zimmer freija i povratka podstanarima također potrajati nekoliko godina.

Zasad broj privatnih iznajmljivača još uvijek raste. U obiteljskom je smještaju registrirano zamalo deset tisuća više objekata i 40.000 kreveta nego lani u ovo vrijeme. Konkretno, prema eVisitoru, u zimmer freiju je trenutno 103.400 objekata, a prije godinu dana ih je bilo 93.800. Broj kreveta narastao je s 551.000 na 592.000.

Da ponuda premašuje potražnju ističe i predsjednik Udruge hrvatskih putničkih agencija Tomislav Fain. Prije dvije, tri godine, kaže, u mnogim apartmanima ne bi htjeli primati goste na dva ili tri dana, jer su se bez problema punili gostima koji su ostajali duže. Zadnje dvije godine više se ne bira i svejedno je bilo praznih apartmana, a ove ih godine, smatra, može biti samo više.

- Bojim se da ćemo imati dobru sezonu, a svi će biti nezadovoljni. I to ne samo privatni iznajmljivači, jer ne raste samo privatni smještaj, nego i kapacitet hotela, ali i broj prijevoznika, čarteraša, restorana, kafića... Očekujem dosta nervoze i prozivki o lošoj sezoni, iako ćemo se u mnogim segmentima samo suočiti s činjenicom da je svega pomalo previše u odnosu na broj gostiju koji nam dolazi. Dakako, to će se najviše vidjeti upravo u obiteljskom smještaju, gdje i imamo najveći višak i gdje je broj apartmana na obali još prije nekoliko godina prešao optimalnu ekonomsku računicu - ocjenjuje Fain.

Kad se svemu pridoda oklijevanje Europljana i zastoj u bukingu ljenih odmora, sve je više izgleda da će mnogima preostati samo jedan alat da privuku turiste: sniženje cijena. Za goste dobra vijest, a pogotovo za domaće kojima je Jadran posljednjih godina postao itekako (pre)skup.

>> Pogledajte video: Turistički djelatnik – izazovi i mogućnosti

 

Ključne riječi

Komentara 12

PA
paleontolog
10:02 08.04.2019.

Krademo si ih mi sami

SA
samobalic
15:53 08.04.2019.

Njemacki gradjani su najmasovniji turisti,i njihovaje destinacija,na nasu zalost Turska,Spanjolska,Egipat,a nas zaobilaze u velikom krugu,znamo mi to mnogi koji se bavimo ili nam se obitelji bavimo s tom djelatnscu,i ja ne izmisljam,proslog ljeta je u Tursku otislo cca 50 milijona Njemacki utrista,i to je zaista ogromna brojka,evo u ovm momentu sa zapada za uskrsne blagdane(praznike)ide brojka od 20 milijona zapadni turista u Tursku.

Avatar nekakav
nekakav
11:01 08.04.2019.

ne krade nitko goste, već ih privlači boljom ponudom. mi ćemo ih privlačiti onime čega drugdje nema. napadi na turiste su naša specijalnost, i tu oni dubljeg džepa i avanturističkog duha mogu pronaći beskrajnu zabavu i užitak. tablice sa srpskim oznakama su fina meta, i na svim razinama društva je opravdano napadati ih i uništavati, jer 'što su došli...'. dignuti ćemo cijene, jer mi sad moramo platiti kuharice i sobarice, čistačice, po europski! idu cijene sobička i na 100 eura noćenje, jer cura koja sprema sobu (jednom u dva tjedna) mora imati pristojna primanja, bar 4.000 kuna... uobrazili da smo turistička zemlja jer nam dolazi puno ljudi, a nismo svjesni da dolaze zbog toga što je naše more (da, naše!) njima najbliže toplo more, i samo radi toga k nama dolaze, i to oni plitkog džepa. oni koji imaju putuju u italiju, španjolsku, daleko i na dugo. naše more najviše vole poljaci, česi slovaci, mađari, slovenci (to radi juge...). zapadnoeuropski turisti kod nas ne troše. plate smještaj i minimalno troše. jedan sladoled, piva za dvoje, flaša vode, salata, to oni naruče. naš domaći gost (nekad je to bio i srbin, bosanac...) ipak naručuje više, pratite ih. plus da ova starost koja k nama dolazi je preopasna. jedri 80-godišnjaci, to su oni, al bitno da se pohvališ da imaš pred kućom 3 mercedesa parkirana i full popunjenost apartmana!

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije