Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 105
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
privremena zabrana emitiranja

Turska kaznila tri televizijske mreže: Kritizirale su vladu zbog upravljanja posljedicama potresa

Quake Death Toll Crosses 21,000 - Turkey
Foto: Depo Photos/ABACA/ABACA
1/27
22.02.2023.
u 17:08

Oporba i neovisna glasila oštro kritiziraju tursku vladu zbog izostanka i slabe reakcije u prvim danima nakon potresa magnitude 7,8. Predsjednik Recep Tayyip Erdogan priznao je prošlog tjedna "propuste" u organiziranju pomoći, pravdajući se silinom potresa.

Tursko Visoko vijeće za audiovizualnu komunikaciju (RTUK) sankcioniralo je u srijedu tri televizijske mreže koje su kritizirale vladu zbog upravljanja posljedicama potresa koji je 6. veljače pogodio jug zemlje. Mrežama Halk TV, Tele 1 i Fox TV dosuđena je novčana kazna i privremena zabrana emitiranja zbog "informacija i komentara o potresu", napisao je na Twitteru Ilhan Tasci, član RTUK-a iz redova oporbe. Halk TV i Tele 1 dosuđena je kazna u visini 5 posto njihova prometa u siječnju te petodnevna zabrana emitiranja dnevnog programa.

Halk TV-u i Fox TV-u određena je još i kazna u visini 3 posto njihova prometa u siječnju. Tri mreže su poznate po kritici vlasti predsjednika Recepa Tayyipa Erdogana, a Halk TV je posebno blizak glavnoj oporbenoj stranci CHP-u.

Oporba i neovisna glasila oštro kritiziraju tursku vladu zbog izostanka i slabe reakcije u prvim danima nakon potresa magnitude 7,8. Predsjednik Recep Tayyip Erdogan priznao je prošlog tjedna "propuste" u organiziranju pomoći, pravdajući se silinom potresa.

"Njihova nesposobnost stajala je života desetke tisuća naših sunarodnjaka", rekao je predsjednik CHP-a Kemal Kilicdaroglu.

Turska, koja je u listopadu donijela zakon po kojemu je objavljivanje "lažnih vijesti" kažnjivo s do tri godine zatvora, zauzima 149. mjesto po slobodi tiska u 2022. na ljestvici sa 180 mjesta koju objavljuju Reporteri bez granica (RSF).

Podsjetimo, nakon nova dva snažna potresa koja su pogodila Tursku i Siriju u ponedjeljak navečer i u kojima je poginulo najmanje troje ljudi, spasilačke službe ponovo tragaju za ljudima zarobljenim u ruševinama, javio je u utorak BBC. Dva nova potresa magnitude 6,4 i 5,8 registrirana su u ponedjeljak navečer na jugoistoku Turke u blizini granice sa Sirijom, gdje su snažni potresi 6. veljače razorili dvije zemlje i odnijeli više od 41.000 života u Turskoj i 6000 u susjednoj Siriji. Po lokalnim medijima, u novim potresima poginulo je najmanje 11 ljudi u Turskoj i Siriji.

Prvi udar magnitude 6,4 s epicentrom u Defneu, okrugu petnaestak minuta vožnje od Antakyje, dogodio se u 20.04 sati (18.04 sati po srednjoeuropskom) i snažno su ga osjetile novinarske ekipe u Antakyji i u Adani, dvjestotinjak kilometara sjevernije, priopćila je turska spasilačka agencija AFAD. Tri minute poslije dogodio se novi potres magnitude 5,8 u Samandagu, gradu na obali, južno od Antakyje, izvijestio je AFAD. Tlo se zatreslo i u okolici Alepa, na sjeverozapadu Sirije. Zgrade dodatno oslabljene novim podrhtavanjima tla su se urušile.

Quake Death Toll Crosses 21,000 - Turkey
1/27

Troje poginulih su iz Antakye, Defnea i Samandaga, rekao je ministar unutarnjih poslova Sulejman Soylu. Ljude je upozorio da ne ulaze u potencijalni opasne zgrade i druge objekte. Izvješća iz Anatkye govore o strahu i panici na ulicama i kolima hitne pomoći i spasiocima koji su pohitali prema najteže pogođenim dijelovima grada, dok su se zidovi teško oštećenih zgrada i kuća urušavali.

"Mislila sam da će mi se zemlja pod nogama otvoriti", rekla je uplakana stanovnica grada Muna al-Omar dok je držala svog sedmogodišnjeg sina. Ona se nalazila u šatoru u parku u središtu grada kada su se dogodili novi potresi. Ali Mazlum, 18-godišnjak, je u trenutku novih potresa tražio tijela članova obitelji nestalih u prethodnim potresima. "Ne znaš što učiniti (...) samo smo zgrabili jedan drugoga i ispred nas su se počeli rušiti zidovi", opisao je mladić.

Komentara 1

HE
Helios
19:27 22.02.2023.

Tako če plenković naše kada donese zakon

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije