Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 191
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
POVEĆANJE BDP-A

Turizam, usluge i potrošnja rastu, industrija i poljoprivreda padaju

30.08.2023.
u 11:30

Hrvatska u 2. kvartalu s rastom od 2,7 posto na godišnjoj razini peta najdinamičnija ekonomija u EU

Ključne riječi

Komentara 4

RA
Raptor
12:57 30.08.2023.

Ovo je školski primjer pogrešne gospodarske strategije. Umjesto broja dolazaka i broja noćenja, što uništava infrastrukturu i kvalitetu života građana Hrvatske, trebalo bi raditi na povećanju hrvatske komponente u turističkom proizvodu. Činjenica da prihod od turizma raste kao i potrošnja koja je glavni generator rasta BDP-a, a industrija i poljoprivreda padaju, rezultat je promašene strategije. Hotelima upravljaju strani menadžeri, u njima mahom radi strana radna snaga, hoteli se opremaju stranim namještajem i akustikom, hrana u hotelima oko 60% je uvozna, suveniri su uglavnom uvozni iz Kine, tzv. vanpansionska potrošnja kao što je npr. moda također je iz uvoza. Imamo veliku potrošnju koja se temelji na potrošnji proizvoda iz uvoza. Na taj način.hrvatski turizam čuva radna mjesta u Kini, Italiji, Španjolskoj, Turskoj. Mi imamo pritisak na infrastrukturu i devastaciju prostora te pad kvalitete života. Državu to ne brine jer porez se ubire na ukupan promet, neovisno o njegovoj strukturi i porijeklu. Što se tiče fondova EU, treba ih koristiti, ali u funkciji investicija u proizvodnju i nove tehnologije, što će nam u budućnosti davati povrat na investicije i generirati razvoj. Fondovi će jednog dana nestati. Turizam da, ali ne na ovaj način. Fondovi EU da, ali ne ih koristiti za potrošnju.

ME
Mediokracija1807
12:44 30.08.2023.

Dakle, ovako...Predsjednik Vlade RH, a neslužbeno gospodar zivota i smrti u istoj državi- Ivo Sanader je u direktnom intervju-u na HTV-u na pitanje kuda ce ici hrvatska ekonomija izjavio da je djelatnost proizvodnje, a još vise poljoprivrede djelatnost 20 stoljeca i da se Hrvatska mora okrenuti djelatnostima 21.stoljeca, a to je usluzna i IT djelatnost. Nitko pa niti novinar na to nije reagirao. Dijelili se krediti sakom i kapom, kupovali se stanovi, apartmani i automobili... Narod ko narod još od Mojsija do danasnje Hrvatske gleda samo sebi i samo danas. Danas imamo na vlasti ljude koji su doveli i Sanadera i onog prije njega i onog prije njega.... Nitko za to odgovarao do danas nije i nece dok je ovakvog naroda i medija koji u zombije sistematski pretvaraju ionako neuredan i za samostalnu drzavu nedostojan narod. I sada bi se trebali iščuđavati sistematskoj politici unistavanja industrije od strane politike? Fujj!

Avatar Crni labud
Crni labud
12:14 30.08.2023.

Sve prema očekivanjima. Ali ne smije se zanemariti ni doprinos fondova EU koji je ključan. Sam ministar je izjavio da bi bez njih BDP bio za 5% niži. Dok je fondova bit će i rasta BDP-a. Gospodarstvo nam je postalo ovisnik o fondovima a oni diktiraju i političke preferencije birača tako da zapravo EU kupuje nečije pobjede na izborima potiskujući demokraciju.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije