Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 2
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
razbijesnio turke

Turci ljuti na Obamu: Ponizio je Erdogana i cijelu zemlju

Obama bejzbol palica (1)
The White House
07.08.2012.
u 21:08

Ovo je bilo poniženje, kažu Turci i predlažu premijeru Erdoganu da obuče papuče kada sljedeći puta bude telefonirao Obami

Dugo jedna fotografije nije podigla toliko prašine u političkim krugovima. Fotka na kojoj američki predsjednik Barack Obama sjedi u svom Ovalnom uredu u Bijeloj kući i u lijevoj ruci drži telefonsku slušalicu, a u desnoj palicu za bejzbol, razbijesnila je Turke. Naime, Obama je upravo u tom trenutku razgovarao s turskim premijerom Recepom Tayyipom Erdoganom, a Turci su ovu scenu, koju je zabilježio službeni fotograf, a objavila Bijela kuća, shvatili kao uvredu. Za Turke ova fotografija simbolizira američku moć i tursku podređenost.

– Ova fotografija otkriva od koga naš premijer prima naređenja kako da upravlja zemljom – gnjevno je komentirao Metin Lutfi Bajdar iz opozicijske Republikanske narodne partije.

Potpredsjednik partije Umut Oran dodao je da je fotografija “prikriveno poniženje Turske i njezinih građana”. Reagirajući na optužbe, Bijela kuća objavila je priopćenje:

“Objavili smo tu fotografiju samo iz jednog razloga – da bismo ilustrirali dobre odnose između predsjednika i premijera Erdogana.” Očito da u Bijeloj kući smatraju da je bejzbol-palica u ovom slučaju simbolizirala opuštenost i bliskost tijekom razgovora.

Zanimljivo, Obama i Erdogan razgovarali su o dramatičnoj situaciji u Siriji! Čelnici su dogovarali mjere kako bi uvjerili sirijskog diktatora Bashara al-Assada da se povuče.

Oglasio se i Erdogan osobno. Na televiziji je izjavio da mu je Obama “dobar prijatelj, koji se prema njemu uvijek odnosio s poštovanjem i ljubaznošću”. Kolumnist turskog lista Hürriyet komentirao je fotografiju.“Moramo nešto poduzeti – osveta je, čini se, najbolji način. Naš premijer takođe mora nešto držati u ruci kada telefonski razgovara s Obamom. Možda bi najprimjerenije bilo da se slika u papučama, s remenom ili kuhačom”, napisao je kolumnist. Kolumnist Ertuğrul Özkök u njemačkom Bildu napisao je da bi Erdogan mogao odgovoriti slikajući se s nožem za rezanje kebaba. Za Baracka Obamu ovo nije prva slika koja je izazvala reakcije u javnosti. U jednom telefonskom razgovoru s izraelskim premijerom benjaminom Netanyahuom noge je držao na stolu.

Komentara 36

RE
@rea
21:55 07.08.2012.

Iskomplexirani narodi uvijek nadju razlog za frustraciju.

OB
-obrisani-
10:21 08.08.2012.

A šta tek izraelski šime perec drži u ruci kad telefonira obami ?

KA
kakadu
21:51 07.08.2012.

Ameri su inače oduvijek posvađani s kulturnim ponašanjem, em drže ruke u džepovima hlača i dok razgovaraju vrte prstima u džepu po svojim kuglicama, em u košuljama podfrknutih rukava paradiraju pred uzvanicima diplomatima na travnjaku Washingtonske Bijele kuće od bijelog kamena s Brača, supruge im se oblače u kostime krojeva iz 50-ih a boje kombiniraju da ti pozli, bolje ih je gledati na crno-bijelim TV-ima... Što je najgore, taj svoj neukus nametnuli su ostalima, onima koji se bezpogovorno trude u svemu ih kopirati i koji su radi tog podilaženja spremni zatrti svoje vlastite kulturne vrijednosti...

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije