Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 42
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
susret u berlinu

Tsipras s Merkel: Grci nisu lijeni, a Nijemci nisu krivi za sve loše u Grčkoj

Angela Merkel,Alexis Tsipras
Foto: Reuters/PIXSELL
1/13
23.03.2015.
u 22:04

Merkel ističe kako Njemačka ne može sama odlučiti je li grčki plan dobar te kako želi da Grčka bude ekonomski jaka

U pet godina otkako je Grčka u programu rješavanja dugova, grčki je BDP pao 25 posto, a nezaposlenost mladih skočila 60 posto, tako da "bailout" nije bio uspješna priča - istakao je Alexis Tsipras nakon jednosatnog razgovora u četiri oka s njemačkom kancelarkom Angelom Merkel u Berlinu, istaknuvši da Grci nisu lijeni, a da Nijemci nisu krivi za sve loše u Grčkoj.

Tsiprasov prvi službeni posjet Njemačkoj otkako je 25. siječnja pobijedio na izborima protekao je u znaku pisma koje je uoči posjeta objavio Financial Times koje je Tsipras pisao prije tjedan dana Merkel i iz kojega je jasno da bi Grčka mogla bez pomoći EU ostati bez novca za mirovine i plaće. Uoči posjeta vidljivo je promijenjen ton njemačkih medija.

Dok su donedavno žestoko udarali po grčkim novim liderima, prozivali grčke brodovlasnike da ne plaćaju porez na dobit, iako ga ni ostali europski brodovlasnici ne plaćaju, pa na kraju i izvukli srednji prst grčkog ministra financija Varoufakisa otprije nekoliko godina, sad je visokotiražni Bild objavio 50 razloga zbog kojih treba voljeti Grčku. Na tom tragu je i Tsipras, koji kaže da se valja boriti protiv stereotipa i razgovarati te da se obje zemlje trebaju boriti protiv korupcije koja Grčku vuče natrag.

- Želimo da Grčka bude ekonomski jaka, da raste i iznad svega da riješi visoku nezaposlenost - rekla je Merkel.

- Kao jedna od 19 zemalja eurozone Njemačka nije u položaju da odlučuje je li grčki program reforme dobar ili nije. Za to imamo institucionalni okvir - rekla je kancelarka. Grčka je do sada u programu reforme obećala suzbijanje porezne evazije i korupcije, da neće vraćati na početak već provedene privatizacije, uvođenje kolektivnog pregovaranja s radnicima, zaustavljanje dizanja minimalnih plaća.

>>Alexis Tsipras: Draga Angela, gotovi smo!

>>Berlin: Tsipras bez jasnog plana reformi ne mora ni dolaziti
 

Komentara 19

IV
ivan.vidaspunta
22:18 23.03.2015.

Sve teatar. Grk je u komi, i nema te tetke koja će ga "dignuti". popušen i ispuhan. On daleko više nema što i sam (ne) zna.

AA
aabbcc
23:28 23.03.2015.

I ranije su privatne Banke ulagale u prazno i nepostojece firme ..Spasitelj im je bila EU-Markel dostampavanjem eura. Sta su u Grckoj stvorili kreditima osim vece bijede Narodu ?

L0
luena 01
23:16 23.03.2015.

Slatkorjecivi Tsipras,prije tri -cetri dana su trazili od Rusa dokumente iz drugog svj.rata kako bi Njemacku tuzili za odstetu ,sad mjenja plocu jer zna da su stvarno gotovi do kraja ozujka ne dobiju li dvije milijarde eura od EU Athenen nece moci rate kredita vratit...Zar najozbiljnije misli da je Merkel toliko naivna nasjest na laskanja i njegov siroki osmjeh,onda je stvarno neozbiljan politicar...

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije