Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 105
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Ankete

Tsipras: Sutra počinje kraj teških vremena

grčka izbori
Foto: Reuters/PIXSELL
21.09.2015.
u 09:22

I ljevičar Tsipras i konzervativac Meimarakis podržavaju reforme za dobivanje novih milijardi

        Treći put ove godine Grci su jučer izašli na birališta da bi, nakon parlamentarnih izbora u siječnju i kaotičnog referenduma u srpnju, odlučili žele li da ih nastavi voditi vođa radikalno lijevog pokreta Syriza Alexis Tsipras, koji je zemljom upravljao od siječnja, ili žele da ih ponovo vodi stranka desnog centra Nova demokracija, koja je bila na vlasti prije Syrize. Ili je na pomolu možda velika koalicija jednih i drugih.

Zadržao je karizmu

Pet različitih predizbornih anketa predviđalo je tijesno vodstvo Syrize sa 32 posto glasova naspram 31 posto glasova za Novu demokraciju. Do zaključenja ovog izdanja prvi neslužbeni rezultati izbora još nisu bili objavljeni, no na temelju anketa moglo se zaključiti da će se pobjednik morati namučiti da sastavi vladajuću koaliciju. Nova demokracija pokušavala je srušiti Tsiprasa (41) uz pomoć novog predsjednika Vangelisa Meimarakisa (61), koji je preuzeo stranku nakon što je bivši šef i bivši premijer Antonis Samaras dao ostavku poslije referenduma u srpnju.

Sudeći prema atmosferi s predizbornih skupova, Tsipras nije izgubio osobnu karizmu zahvaljujući kojoj je i došao na vlast u siječnju ove godine. Na skupovima su mu Grci, među njima puno mladih, oduševljeno klicali. No, dio Syrizinih birača je ostao razočaran Tsiprasovim pristankom na treći program pomoći EU, koji sadrži stroge mjere štednje i bolne reforme na koje je Tsipras pristao unatoč očekivanjima velikog broja svojih birača da ne pristaje. Tsiprasov jučerašnji uspjeh ili neuspjeh ovisio je o tome koliko će uspjeti mobilizirati te djelomično razočarane birače s ljevice da mu ponovo daju svoj glas. U predizbornoj ih je kampanji pokušavao privući porukama poput “ne dopustite da se oni koje ste u siječnju izbacili kroz vrata sada ponovo vrate kroz prozor”.

– Vrlo sam optimističan i vjerujem da sutra počinje novi dan i da će teška vremena uskoro završiti – rekao je Tsipras jučer na biralištu na kojem je glasovao.Meimarakisova popularnost, s druge strane, počiva na činjenici da je ujedinio stranku nakon potopa na siječanjskim izborima i na srpanjskom referendumu, da govori na način razumljiv običnim ljudima, te da ostavlja dojam iskustva i stabilnosti nasuprot neiskustva i kaotičnosti, što su dojmovi koje birači centra i desnog centra imaju o Tsiprasu.

Povratak stare elite

Analitičari i mediji nagađaju da bi Syriza i Nova demokracija mogle oformiti veliku koaliciju nakon izbora jer i Tsipras i Meimarakis podržavaju uvjete za novi paket pomoći, težak 86 milijarde eura. Obojica obećavaju da će ga primjenjivati. No, Tsipras je u posljednjim javnim istupima isključio mogućnost koaliranja s Meimarakisom. Izjavio je da bi bilo “abnormalno” koalirati s predstavnicima starih elita koje su dovele Grčku do prezaduženosti i problema u kojima se nalazi danas.Dosad je Tsipras vladao u koaliciji s malom desnom strankom Nezavisni Grci, koja se također, kao i Tsipras prije no što je promijenio ploču, borila protiv novog paketa pomoći i protiv reformi koje EU i MMF traže u zamjenu za pomoć. Sada, kad je Tsipras pristao na novi paket pomoći, može vladati jedino u koaliciji s nekom od stranaka koje podržavaju implementaciju tog paketa, a to bi mogla biti To Potami (Rijeka), mala stranka s centra koja se zalaže za ostanak Grčke u eurozoni i ispunjavanje uvjeta iz paketa pomoći.     

>> Ravnodušni Grci: Koga god izaberemo, ništa se neće promijeniti

Komentara 1

D1
d12345
15:31 21.09.2015.

Jedini narod koji je politički nepismeniji od Hrvata

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije